Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μέτσολα: «Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πλήρης όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη»(Βίντεο)

Φωτο:Τελετή υποδοχής της Ρομπέρτα Μέτσολα στην ΚύπροΣταύρος Ιωαννίδης // Stavros Ioannides/Stavros Ioannides/PIO

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έφτασε το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η Μέτσολα πρόκειται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και για το τελευταίο εύρημα φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού (ΑΟΖ). Έχει ήδη πει σε συνέντευξή της ότι η τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου ήταν μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη σε μια εποχή που η ΕΕ πρέπει να αντικαταστήσει τη Ρωσία ως πηγή ενέργειας.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα θα έχει επίσης συνάντηση με τον εξόριστο δήμαρχο Αμμοχώστου και δημοτικούς συμβούλους στη Δερύνεια ενώ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν ομάδες νέων και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.

Νίκος Αναστασιάδης και Ρομπέρτα Μέτσολα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ και τη στήριξή του στη βασιλική οικογένεια.

Όσον αφορά στην συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι στο Κυπριακό δεν υπάρχει εξέλιξη λόγω της στάσης της άλλης πλευράς. «Διαβεβαίωσα την πρόεδρο Μέτσολα, ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ανέφερα και τις προτάσεις μου για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την τουρκοκυπριακή πλευρά» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παραβατικές δράσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, έχοντας ήδη συζητήσει το ζήτημα με την Ρομπέρτα Μέτσολα στην διμερή συνάντηση.

Παράλληλα συζητήθηκαν και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και την πίεση που δέχεται η Κύπρος. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία που πιέζει την Κύπρο και συνεπώς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά έγινε αναφορά και στην ενεργειακή κρίση. Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψην και οι διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν για κάθε κράτος-μέλος όσον αφορά στις ενεργειακές ανάγκες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης μέσω του EastMed.

Τέλος, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως ο κυπριακός λαός, έχοντας βιώσει την τουρκική εισβολή γνωρίζει καλά πως αισθάνονται οι Ουκρανοί. «Η εδαφική ακεραιότητα και η προστασία των συνόρων όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Κύπρου, πρέπει να γίνονται σεβαστά» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν χώρες που δεν τηρούν και δεν σέβονται τις κυρώσεις, εννοώντας την Τουρκία.

Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ευρώπη δεν θα είναι πλήρης όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη»

Συλληπητήρια εξέφρασε και η Ρομπέρτα Μέτσολα για την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ κάνοντας λόγο για μία «πιστή και αγαπημένη κόρη της Ευρώπης»

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρωβουλής στην Κύπρο. Η Ευρώπη δεν θα είναι πλήρης, όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη. Πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις. Η Κύπρος πρέπει να είναι μία ενιαία χώρα, δικοινοτική και διζωνική. Πρέπει να το επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά γιατί έχει έρθει η ώρα να δώσουμε ενέργεια στις διαπραγματεύσεις. Οι προκλητικές και παραβατικές συμπεριφορές εμποδίζουν την πρόοδο» είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα που συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για τις προσπάθειές του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τις προτάσεις του για οικοδόμηση «τολμηρών» μέτρων εμπιστοσύνης.

«Μιλήσαμε για το κόστος ζωής και την ακρίβεια. Οι τιμές έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δυστυχώς μπορεί να ανέβουν κι άλλο. Ξέρουμε που οφείλονται όλα αυτά. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσα, όπως να αποσυνδέσουμε την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να τα καταφέρουμε, αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς» είπε η πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Μέτσολα για Τουρκία: «Έχουμε καταδικάσει επανειλλημένα τις παραβατικές συμπεριφορές»

«Όλες οι χώρες και ειδικά αυτές που θέλουν να έρθουν κοντά στην ΕΕ πρέπει όχι μόνο να τις σεβαστούν αλλά και να τις τηρούν χωρίς να αφήνουν περιθώρια ελιγμών που καθιστούν τις κυρώσεις αδύναμες» είπε η Ρομπέρτα Μέτσολα για την Τουρκία ενώ υπογράμμισε για το Κυπριακό ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο θέτουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Έχουμε καταδικάσει επανειλλημένα στην Ευρωβουλή την συνεχιζόμενη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ από την πλευρα της Τουρκίας. Τα Βαρώσια πρέπει να επιστρέψουν στους νόμιμους κατοίκους τους». 

«Έπρεπε να είχαμε ακούσει νωρίτερα τον συναγερμό του Πούτιν»

Η πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική για την Ευρώπη και την μη-αντίδρασή της σε προηγούμενες επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας του Πούτιν: «Η 24η Φεβρουαρίου χτύπησε έναν συναγερμό που έπρεπε να είχαμε ακούσει νωρίτερα. Ο Πούτιν δεν σταμάτησε το 2008, δεν σταμάτησε το 2015 και σίγουρα δεν θα σταματήσει ούτε τώρα. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κύπρο, δείχνουν πως η χώρα μπορεί να είναι κομβικός σύμμαχος στο ζήτημα της ενέργειας. Πρέπει να συνεχίσουμε τις επενδύσεις και να ψάχνουμε και άλλους συμμάχους σε τρίτες χώρες, βλέποντας πως συνεχίζεται ο πόλεμος».

Ομιλία της Μέτσολα στη Βουλή - Αννίτα Δημητρίου: «Εξοργιστική η στάση της Τουρκίας»

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, καλωσόρισε την πρόεδρο της Ευρωβουλής στην Κύπρο, λέγοντας πως η επίσκεψή της αποδεικνύει εμπράκτως την στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο. Παράλληλα σημείωσε πως η Κύπρος βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και γι αυτό και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κυρώσεις της ΕΕ παρά το κόστος στη χώρα. Τόνισε όμως ότι «είναι εξοργιστικό» η Τουρκία να μην τηρεί τις κυρώσεις και να διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή.

«Οι ομοιότητες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της ρωσικής στην Ουκρανία είναι προφανείς και θα έπρεπε να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης από τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορεί να ισχύει η λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Αναμένουμε ότι θα έχουμε την ίδια ευαισθησία και αποφασιστικότητα και σε σχέση με την Κύπρο. 48 χρόνια κατοχής είναι πάρα πολλά» είπε η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα στελέχη της κυβέρνησής του για τις απειλές που εξαπολύουν σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Η Αννίτα Δημητρίου με έναν εξαιρετικά δομημένο λόγο ανέλυσε πλήρως τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς και την στάση της σε όλα τα διεθνή ζητήματα που απέχει από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχαρίστησε την Ρομπέρτα Μέτσολα για την στήριξή της και την επίσκεψη στην Κύπρο, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ακόμα καλύτερα την κατάσταση στην υπό κατοχή χώρα.

Μέτσολα: «Η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά μου - Δεν σας ξεχνάμε στην Ευρωβουλή»

«Η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά μου. Η ιστορία του κυπριακού λαού αποτελεί έμπνευση αλλά το μέλλον του είναι αυτό που μας εμπνέει, γιατί είναι γεμάτο δυνατότητες. Η Κύπρος δεν είναι ξεχασμένη και στην Ευρωβουλή θα βρίσκεται πάντα έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο. Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να γιατρέψει και εδώ, στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε. Ο μόνος δρόμος είναι ένα ενιαίο κράτος, δικοινοτικό και διζωνικό. Είμαστε ενωμένοι. Οι προκλήσεις σας είναι και δικές μας. Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν είναι κυπριακό θέμα αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει να απαντήσουμε με ευρωπαϊκό τρόπο» είπε για το κυπριακό η πρόεδρος της Ευρωβουλής. Παράλληλα σημείωσε πως απαιτείται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο, με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει μαζί να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, μα προσαρμοστούμε και να το διαχειριστούμε». Η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στην Ευρώπη: «Αυτή τη στιγμή η κρίση πλήττει την Ευρώπη. Όταν οι λαοί ψάχνουν απαντήσεις στην Ευρώπη πρέπει να μπορούμε να τις δώσουμε. Αυτό περιμένουν από εμάς και αυτό πρέπει να κάνουμε. Χρειάζονται αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε άμεσα. Να δράσουμε μαζί για να μειώσουμε τις συνέπειες. Υπάρχουν μέτρα ακόμα και προσωρινά που θα κάνουν τη διαφορά».

ΠΗΓΗ gr.euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου