Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

«Οι Ουκρανοί πολεμούν όπως και όπου θέλουν»: Αλλάζει δυναμική ο πόλεμος με τη Ρωσία;

 

Η Ουκρανία είναι πιθανό να ανακαταλάβει την πόλη Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου, εντός 72 ωρών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Η τελευταία αξιολόγηση του αμερικανικού think tank ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη και η ανάκτησή της θα προκαλέσει προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η απώλεια του Κουπιάνσκ και άλλων περιοχών που βρίσκονται στα μετόπισθεν στις κρίσιμες χερσαίες γραμμές επικοινωνίας θα εμποδίσει τις ρωσικές προσπάθειες να υποστηρίξουν επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά δεν θα κόψει εντελώς τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας με το Ιζιούμ», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. 

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη η αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου, η οποία φαίνεται μέχρι στιγμής να προχωράει επιτυχώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απέσπασαν εκτάσεις με εμβαδό 1.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων από την αρχή του μήνα. 

Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν αλλαγές στην δυναμική των ουκρανικώn δυνάμεων, παρατηρεί ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως τις τελευταίες ημέρες έχει μετατοπιστεί στους Ουκρανούς η στρατηγική πρωτοβουλία στον πόλεμο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι το ένα μέρος αποκτά θέση πλεονεκτήματος σε σχέση με τον εχθρό με αποτέλεσμα να τον εμποδίζει να επιτύχει τους στόχους του. Μέχρι τώρα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αυτό το πλεονέκτημα, ωστόσο, από τον Αύγουστο υπάρχαν ενδείξεις ότι οι Ουκρανοί διεκδικούν το πάνω χέρι, με τις εξελίξεις στο πεδίο τις τελευταίες μέρες να δείχνουν πως ίσως τελικά το εξασφάλισαν. 

«Μετά από επτά μήνες άγριων και απελπιστικών μαχών, οι μελλοντικοί ιστορικοί μπορεί να δουν αυτό το σημείο ως σημαντικό σημείο καμπής. Σημαίνει ότι οι Ουκρανοί όχι μόνο μπορούν να πολεμήσουν όπως και όπου θέλουν, αλλά και ότι οι στρατιώτες τους πολεμούν γνωρίζοντας ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Ράιαν, μόλις δημιουργηθεί ορμή στο πεδίο της μάχης, η μια επιτυχία τείνει να οδηγεί στην άλλη, εφόσον αυτή η ορμή μπορεί να διαμορφωθεί σωστά και να αξιοποιηθεί συνεχώς. Διευκρινίζει επίσης ότι απαιτείται ακόμη πολλές αλλαγές, καλή ηγεσία και υποστήριξη. «Αλλά η επιτυχία στο πεδίο της μάχης μπορεί να είναι μεταδοτική», σημειώνει. 

Επιχειρώντας μάλιστα να εκτιμήσει πού υστέρησαν οι ρωσικές δυνάμεις όσο είχαν η ίδιοι το πλεονέκτημα, αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τακτική (ή επιχειρησιακή) δυναμική. «Η κακή ηγεσία και η υποστήριξη, η κακή ενσωμάτωση στο πεδίο της μάχης, η έλλειψη ενισχύσεων, οι πρώιμες τακτικές ήττες - και μια κακή συνολική στρατηγική - τους το αρνήθηκαν». 

Εφόσον οι δυνάμεις της Μόσχας χάσουν το πλεονέκτημα, αυτό θα είναι καταστρφικό για τη Ρωσία, προειδοποιεί ο αναλυτής, εκτιμώντας πως είναι δύσκολο να το ανακτήσουν, εκτός και αν προχωρήσουν σε μια γενική κινητοποίηση. «Τώρα που οι Ρώσοι ακρούνται στο να απαντούν μόνο στις επιθέσεις των Ουκρανών, το ηθικό και η τακτική αποτελεσματικότητα μπορεί πολύ γρήγορα να πέσει. Στην πρόκληση προστίθενται οι επιθέσεις των ανταρτών στο νότο εναντίον Ρώσων στρατιωτών, αξιωματούχων και υποδομών μεταφορών», σημειώνει.

«Οι Ουκρανοί δημιουργούν έναν επιχειρησιακό χρόνο που εκτοπίζει τα ρωσικά σχέδια και τους αναγκάζει να δώσουν ακόμη πιο προσεκτικά προτεραιότητα στην αεροπορική δύναμη, τα logistics και τις ενισχύσεις», προσθέτει, υποστηρίζοντας επίσης πως «η κατάληψη της Κριμαίας είναι σίγουρα στο παιχνίδι». «Ενώ αυτός μπορεί να είναι ή όχι στόχος για το 2022, οι Ρώσοι πρέπει τώρα να κάνουν τον σχεδιασμό τους σαν να είναι ένας από τους στόχους της Ουκρανίας πριν από τον ''τερματισμό του πολέμου''», σχολιάζει τονίζοντας ότι οι Ρώσοι θα κληθούν να δημιουργήσουν μια νέα «θεωρία νίκης».

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου