Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Συνέδριο Economist: Στο επίκεντρο οι ευρωπαϊκές προσκλήσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι τρόποι αντιμετώπισης αλλά και η επιθετική τακτική της Τουρκίας, απασχόλησαν τις εργασίες του συνεδρίου του Economist και του powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα, την ώρα που και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα μπορέσει να αποτελέσει μέλος της ΕΕ εφόσον συνεχίζει να αποτελεί απειλη.

Στον πολύ σημαντικό ρόλο της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας σε αυτό το νέο τοπίο, αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Καλογηράτος, CEO της Capital Product Partners.

Οι προκλήσεις με τις οποίες αναμετριέται η Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η πρωτοφανής επιθετικότητα της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Economist και του powergame.gr στη Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Δένδιας από το βήμα του συνεδρίου έστειλε αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία

«Η πατρίδα μας, ο λαός, η κοινωνία μας δεν πτοείται από τις απειλές αυτές. Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία μας απορρίπτουν τις απειλές αυτές και καλούμε τους συμμάχους, τους φίλους μας, και τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας να κατανοήσουν το μέγεθος της πρόκλησης, το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Τουρκία λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να αποτελέσει μέλος της ΕΕ εφόσον συνεχίζει να αποτελεί απειλη

«Δεν πρέπει να δεχτούμε ότι, στους κόλπους μια συμμαχίας όπως το ΝΑΤΟ, θα έχουμε μια τέτοιου είδους απειλή εναντίον μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ από ένα άλλο μέλος. Πώς να διανοηθούμε μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Η ακομα και σε μια πιθανή διεύρυνση της εφόσνο συμπεριφέρεται με ρπιθετικό τρόπο», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πλέον η Ευρώπη που είναι η ενεργειακή κρίση και η αναγκαία απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους που έχουν οι πολιτικές που αναλαμβάνουν τα κράτη και η ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Ευρώπης.

Ο Γεράσιμος Καλογηράτος, CEO της Capital Product Partners, ομιλητής στο πάνελ αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση, και τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία παίζει κρίσιμο ρόλο. Όπως ίσως ξέρετε, εταιρείες Ελληνικών συμφερόντων ελέγχουν περισσότερο από ένα στα τέσσερα πλοία μεταφοράς LNG. Επίσης ελληνόκτητα πλοία επαναεροποίησης του LNG ετοιμάζονται να δέσουν στην Γερμανία και να δώσουν την πολυπόθητη δυνατότητα να εισάγει δια θαλάσσης σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου τον χειμώνα. Σας καλώ λοιπόν να φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο στόλος αυτός ήταν σε Ρωσικά χέρια και τι θα σήμαινε αυτό για την Ευρώπη και τις ενεργειακές της επιλογές», υπογράμμισε ο CEO της Capital Product Partners, Γεράσιμος Καλογηράτος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντινος Ζέρβας, απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι πρόκειται για εναν φίλο της Ελλάδας.

«Τίμησε τη φιλία των δύο λαών, ίσως την πιο καθοριστική στιγμή των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται σημερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου