Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η ΑΦΙΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Είναι ο τίτλος της επαναστατικής προκήρυξης που κυκλοφόρησε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας (σημερινό Ιάσι Ρουμανίας) στις 24 Φεβρουαρίου 1821 και σηματοδότησε την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Η προκήρυξη καλεί όλους τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και αναφέρεται στους αγώνες που έκαναν οι ευρωπαϊκοί λαοί για να διώξουν τους τυράννους τους. Ακόμη, διαβεβαιώνει έμμεσα ότι η Ρωσία (η «Κραταιά δύναμις» του κειμένου) θα βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1792-1828), αξιωματικός του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του τσάρου Αλέξανδρου Α’, είχε αναλάβει από τις 12 Απριλίου 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας, μετά την άρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Στα μέσα του ίδιου έτους έλαβε άδεια για λόγους υγείας, προκειμένου να επιδοθεί απερίσπαστος στα νέα του καθήκοντα.

25η Μαρτίου 1821

Του Νικόλαου  Δ. Γιάννη από το 
evinochori-kalidona
 
Με εθνική υπερηφάνεια εορτάζουμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και ταυτόχρονα, με θρησκευτική ευλάβεια, τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιορτή της θρησκείας μας και γιορτή της πατρίδας μας. Μονάχα στην Ελλάδα ταίριαξε η φωνή του αγγέλου με τη φωνή του σκλαβωμένου και του επαναστατημένου Έλληνα.
Ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης
στους πρόγονους μας,  που με απλότητα προσέφεραν την ιδία τους την ζωή τους, " για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία "..
H επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Ουσιαστικά σηματοδοτεί την απελευθέρωση των Ελλήνων έπειτα από μακρά "νύχτα" τεσσάρων αιώνων σκλαβιάς κάτω από τον τούρκικο ζυγό, και την αρχή μιας περιόδου ελεύθερου βίου των Ελλήνων, που συνεχίζεται έως σήμερα.

25 Μαρτίου 1821: Τι γιορτάζουμε και ποιους τιμούμε

Με την ευκαιρία της γιορτής της εθνικής παλιγεννεσίας αναδημοσίευουμε ένα αφιέρωμα που είχε πραγματοποίησε για την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 ΕΣΠΕΗΠ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου)  Το αφιέρωμα περιλαμβάνει γεγονότα - σταθμούς στην εξέλιξη της επανάστασης τα οποία αξίζει να μνημονεύουμε με στο πέρασμα του χρόνου ώστε να θυμόμαστε τι γιορτάζουμε και ποιους τιμούμε.  Ακολουθει το αφιέρωμα:

Γενικά για την έναρξη και την πορεία της Επανάστασης του 1821

Η GOOGLE ΤΙΜΑ THN 25 MAΡΤΙΟΥ 1821


25 Μαρτίου 1821 η Ελλάδα εορτάζει την έναρξη της επαναστάσεως του 1821 και η Ορθοδοξία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Αυτή τη διπλή εορτή για τη χώρα μας τιμά η GOOGLE  με φωτογραφία στην κεντρική της σελίδα που έχει 2 τσαρούχια πλαισιωμένα από τις ρίγες της Ελληνικής σημαίας.

Δείτε τη φωτογραφία.