Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιτα: Η θρησκευτική παράδοση

Το έθιμο της Βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά, το κόψιμο, οι ευχές για το νέο έτος, η ιστορία της Βασιλόπιτας, οι ρίζες στην αρχαιότητα, η σχέση της κοπής με την Ορθόδοξη Θρησκευτική παράδοση και τον Μέγα Βασίλειο.
Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Στην Αθήνα συνηθίζεται η λεγόμενη «πολίτικη» Βασιλόπιτα η οποία παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και είδη αλλά συνήθως είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά.

Βασικός μισθός: Μας πέρασε και η Τουρκία -Ουραγός η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη - ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Φωτογραφία: AP
Σε θέση ουραγού της παγκόσμιας κατάταξης, με βάση το ύψος του βασικού μισθού, βρίσκεται η Ελλάδα, την ώρα που έχει ανοίξει στην Ευρώπη η συζήτηση για την ανάγκη στήριξης των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Έρευνα γερμανικού ινστιτούτου αποκαλύπτει χώρες – έκπληξη, που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την Ελλάδα σε βασικό μισθό. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Τουρκία!

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ καλεί τους βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών - Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού», υποστηρίζει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας, κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό «να αντλήσουν δυνάμεις και να απορρίψουν τη Συμφωνία».
«Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντλήσει δυνάμεις, θα ακούσει τη φωνή του λαού και θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος» είπε ο Ιβάνοφ από το βήμα του Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το Προσύμφωνο και ο ιδεολογικός κομματισμός - Ο σκληρός πυρήνας του Σύριζα είναι σταλινικός

Το Προσύμφωνο και ο ιδεολογικός κομματισμός
Του Ν. Λυγερού

Το Προσύμφωνο των Πρεσπών όσο και να παρουσιάζεται ως κάτι το πολύ σημαντικό, είναι απλώς το επιφαινόμενο ενός ιδεολογικού κομματισμού, που ξεπερνά κατά πολύ το όλο θέμα διότι προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα του Σύριζα, ο οποίος είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για να περάσει η πολιτική του γραμμή. Ενώ ο Σύριζα, ως κόμμα που αποτελείται από πολλές συνιστώσες, θέλει πιο πολύ να κρατήσει την εξουσία, όποια και να είναι η πολιτική γραμμή. Μάλιστα το όλο των ψηφοφόρων του έχει

Η προπαγάνδα καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα - Πολιτικές επιπτώσεις Προσυμφώνου

Η προπαγάνδα καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα
Του Ν. Λυγερού

Οι φανατικοί του Προσυμφώνου χρησιμοποίησαν από την αρχή το επιχείρημα της σταθερότητας και της σταθεροποίησης για να περάσουν τις βάρβαρες ιδέες τους. Όμως από τότε που υπέγραψαν το Προσύμφωνο υπάρχουν μόνο προβλήματα. Οι Αλβανοί δεν θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες. Η Αλβανία θέλει να ενωθεί συνοριακά με το Κοσσυφοπέδιο. Η Τουρκία θέλει να βάλει τα αλβανικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαχητές του Κοσσυφοπεδίου θέλουν στρατό.

Ο κάθε λαός έχει τον αγώνα του - Boston, Philadelphia, Washington, New York, Chicago, Pittsburgh

Ο κάθε λαός έχει τον αγώνα του
Του Ν. Λυγερού

Οι λαοί για ν’ ανήκουν στο Έθνος πρέπει να αγωνιστούν αλλιώς θα παραμείνουν μέσα στην κοινωνία και θα θεωρηθούν μόνο και μόνο ως ψηφοφόροι ενός πολιτικού κατεστημένου. Έτσι κάθε λαός έχει και τον αγώνα του για να μπορέσει να κάνει την αναγκαία του υπέρβαση. Ακόμα και αν δεν το είχε προβλέψει η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι αυτός ο αγώνας δεν θα είναι εκείνος της ελληνικής ΑΟΖ, διότι υπάρχει το έκτακτο και το επείγον του νέου μακεδονικού αγώνα. Με άλλα λόγια ακολουθεί το ανάλογο που είχε γίνει το 2004 στην Κύπρο