Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Η Σφαγή στο Κοντομαρί

Στις 2 Ιουνίου 1941, γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 31 Μαΐου 1941). Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Με την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωστιστών της Βέρμαχτ προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε.

«Κλειδώνουν» το Αιγαίο τα μη επανδρωμένα HERON - Ξεκίνησαν ήδη στη Σκύρο οι πρώτες πτήσεις - Πλήρως επιχειρησιακά μέσα στο καλοκαίρι

Από το newpost

Οι ιπτάμενοι ‘’κατάσκοποι’’, τα ‘’μάτια’’ πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας με απόλυτη εξειδίκευση σε αποστολές ISR (Intelligence-Surveillance-Reconnaissance) συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης έρχονται να ‘’κλειδώσουν’’ το Αιγαίο.

Τις πρώτες τους πτήσεις πάνω από το Αιγαίο πραγματοποιούν ήδη τα Ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα UAV HERON, τα οποία απέκτησε η Πολεμική μας Αεροπορία.

Τα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροχήματα βρίσκονται πλέον στη ‘’φωλιά’’ τους, στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και ήδη ‘’ακτινογραφούν’’ το Αρχιπέλαγος έως και τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ και μαζί τους έφτασε κλιμάκιο Ισραηλινών προκειμένου να βοηθήσουν στη ομαλή αλλά και γρήγορη ενσωμάτωσή τους από την HAF.

Ποια πρέπει να είναι τα επιχειρησιακά κριτήρια στην επιλογή των φρεγατών

Οι φρεγάτες που θα προμηθευθεί η Ελλάδα, πρέπει πρωτίστως να ικανοποιούν επιχειρησιακά κριτήρια

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου, πρέσβυς ε.τ.


Η Αμερικανική πρόταση, που ήρθε, τελευταία, να συμπληρώσει τις προσφορές, δεν περιείχε, τελικά, καμιά εκπληξη, οπως ειχε αφήσει να διαφανει ο Αμερικανός πρέσβυς, ο οποιος είχε δηλώσει ότι θα ήταν ακαταμάχητη. Με αντικειμενικά κριτήρια, κατατάσσεται τελευταία. Θα ήταν, επομένως, αδιανόητο να αντιμετωπισθεί ως επιλογή. Πολύ περισσότερο, όταν διαψεύδεται επίσης η φημολογούμενη Αμερικανική παρέμβαση, με επενδύσεις στα ναυπηγεια Σκαραμαγκά και Ελευσίνος.

Αλωνίζουν οι Τούρκοι από το Αιγαίο ώς την Κύπρο

Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» απειλεί και οι Γάλλοι στέλνουν μηνύματα με το «Ντε Γκολ»

Γιάννος Χαραλαμπίδης
Δρ των Διεθνών Σχέσεων


Ο «Θαλασσόλυκος» απειλεί και οι Γάλλοι στέλνουν μηνύματα με το «Ντε Γκολ» – Τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη επικεντρώνονται στην περιοχή Ρόδου, Καστελορίζου, Κύπρου, δημιουργώντας τουρκική λίμνη και αποκόπτοντάς μας από την Ελλάδα

Τελικά, οι Τούρκοι, για άλλη μια φορά, απέδειξαν ότι είναι συνεπείς με την πολιτική τους και στο ραντεβού με την Ιστορία. Έβγαλαν τον στόλο έξω, όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος».

Ελληνοτουρκικά: Η Χάγη, το ‘γκρίζο’ συνυποσχετικό και η τουρκική κουτοπονηριά! Τι συζήτησαν με τον Τσαβούσογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες; ‘Καυτό’ το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο ΝΑΤΟ!

Με ηπιότητα και ομαλότητα εξελίχθηκε η επίσημη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Οι οικοδεσπότες προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί την… ανωμαλία της ανεπίσημης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού στην Θράκη. Ότι δεν είχαν αντιληφθεί την πατριωτική όσο και ρεαλιστική στάση των συμπατριωτών μας Πομάκων.

Και έτσι η επίσκεψη κύλησε εν μέσω εναγκαλισμών, χαριεντισμών και αναφορών στο μπάσκετ (η Αναντολού Εφές κέρδισε την Μπαρτσελόνα και κατέκτησε την Euroleague).

Ελέχθησαν και ορισμένα -ουσιαστικά- για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και την αμοιβαία αναγνώριση των σχετικών πιστοποιητικών και… όλα ήταν μια «ωραία ατμόσφαιρα», ανάλογη εκείνης παλαιάς ελληνικής ταινίας με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

Στη Θράκη η ουσία της επίσκεψης

Άγγελος Στάγκος
Από το kathimerini

Με λίγη καλή προσπάθεια και περισσότερη διάθεση, η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά «ανέφελη… Ο ίδιος φρόντισε με συνέντευξη στο «Βήμα» να στείλει μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι δεν ερχόταν για  καβγά μπροστά στις κάμερες, καταφεύγοντας σε αόριστες και επιδεχόμενες ερμηνεία κατά το δοκούν τοποθετήσεις και διατυπώσεις, αλλά πάντως σε ήπιο και κόσμιο ύφος. 

Εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση καταστροφής ελληνικής σημαίας στο Ενετικό Κάστρο Πάργας

-Επιπρόσθετα, από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διακριβώθηκε ότι χθες μετά τα μεσάνυχτα, οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν επιπλέον ελληνική σημαία από τον ιστό που ήταν αναρτημένη σε μπαλκόνι σπιτιού στην Πάργα. 

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (7) ατόμων, ενώ συνελήφθη ένα από αυτά  

Άμεση ήταν η εξιχνίαση της υπόθεσης καταστροφής ελληνικής σημαίας που βρίσκονταν αναρτημένη εντός του Ενετικού Κάστρου Πάργας, ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου και του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας. 

Οἱ Πομάκοι «ἔδιωξαν» τόν Τσαβούσογλου ἀπό τήν ὀρεινή Θράκη

Δέν πῆγε στήν μεθόριο τῆς Ξάνθης μετά τήν ἀνακοίνωσή τους, ὅτι εἶναι persona non grata – Ἄλλαξε τό πρόγραμμα καί κλείσθηκε στό Προξενεῖο

ΠΡΟ ἐκπλήξεως, ὀδυνηρᾶς, εὑρέθη ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τήν περιοδεία του στήν Θράκη. Τά σχέδιά του γιά λαϊκή ὑποδοχή στά πομακοχώρια τῆς Ξάνθης μέ στόχο νά ἀποδείξει πώς ἡ μειονότης εἶναι μία ἑνιαία καί τουρκική ἀνετράπησαν ἐξ αἰτίας τῶν ὀξυτάτων ἀντιδράσεων ἀπό τούς ἴδιους τούς Πομάκους! Καί πρό τοῦ κινδύνου νά ἀποδοκιμασθεῖ, ἄλλαξε τό πρόγραμμά του!

Ἡ ἀνακοίνωσις τῶν συμπατριωτῶν μας Πομάκων τά λέει ὅλα. Δέν χρειάζεται οὔτε σχολιασμούς οὔτε συμπληρώσεις. Γιά αὐτό καί τήν παραθέτουμε αὐτούσια:

Η Λίβυα αναλύτρια Άγια Μπουργέιλα υπερασπίστηκε την Ελλάδα και τσάκισε την Τουρκία σε σαουδαραβικό κανάλι

Η Λίβυα αναλύτρια και ειδική στα θέματα της περιοχής μας, Άγια Μπουργέιλα, υπερασπίστηκε με πάθος και επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις και ισοπέδωσε τον Τούρκο συνομιλητή της σε ζωντανή συζήτηση στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό «Bloomberg’s Asharq News».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα και εάν οι διπλωματικές συναντήσεις μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη χωρίς να ακολουθούνται από πράξεις, η κα Μπουργέιλα επεσήμανε ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τη δεκαετία 2009-2019 πραγματοποίησαν εκατοντάδες παράνομες υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος.

Οι αγκαλιές του Δένδια με τον Τσαβούσογλου και η “ανάγνωση” των προθέσεων της Τουρκίας

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα χαιρετίστηκε λόγω της απουσίας εντάσεων, όπως συνέβη κατά την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα. Βέβαια δεν έλειψαν άκρως προκλητικές αναφορές κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Τούρκου υπουργού στην Θράκη, όπως αναμενόταν, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την ελληνική ανοχή. Σημασία για την Ελλάδα έχει να μην άγεται και φέρεται από την συγκυρία, αλλά να έχει ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο, με παράλληλα επαρκή κατανόηση των συνθηκών που επιβάλλουν στο καθεστώς Ερντογάν να αλλάζει προσωπείο στη στάση που υιοθετεί απέναντι στην Ελλάδα.

Γράφει ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Από ό,τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του Τσαβούσογλου σε ελληνικό έδαφος

Αλλαγές στα τιμολόγια των τραπεζών

Γράφει ο Αυγερινός Β.

Τα τιμολόγια των υπηρεσιών που προσφέρουν οι τράπεζες στην Ελλάδα αλλάζουν πολύ συχνά.  Σε άλλες περιπτώσεις οι διάφορες χρεώσεις μεταβάλλον­ται κάθε μήνα και σε άλλες κάθε εβδομάδα!  Για παράδειγμα το τιμολόγιο προμηθειών και τοκοφόρων ημερομηνιών της Τράπεζας Πειραιώς από τις 27 Μαρτίου 2002 μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί 612 φορές!  Δηλαδή η τράπεζα κατά μέσον όρο αναθεωρεί το τιμολόγιό της κάθε 10 ημέρες!

Αυτό σημαίνει ότι, κάθε φορά που χρειάζεται να κάνουμε μία τραπεζική συναλλαγή, καλό είναι πρώτα να σιγουρευτούμε για την προμήθεια της τράπεζας.  Αν όχι κάθε εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες ας ελέγχουμε το τιμολόγιο της κάθε τράπεζας, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα: Ο ΠΟΥ ονομάζει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού από το ελληνικό αλφάβητο

Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται

Επειδή οι επιστημονικές ονομασίες των μεταλλάξεων του κορονοϊού είναι δύσκολο να τις θυμάται κανείς, βλέπε «B.1.617», «B.1.1.7», «B.1.351», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να απλοποιήσει τα πράγματα, δίνοντας σε αυτές και ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες «εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς», αλλά και να αποφευχθεί το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν ονομασίες που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής, εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.