Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαία Μίεζα: Ο τόπος όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο συνεχίζει να αποκαλύπτεται


Αρχαίο Θέατρο Μίεζας. Μετά την αποκατάστασή του.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συστηματικές ανασκαφές στο Γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας στην Ημαθία, μετά την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης που υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης στις 7 Αυγούστου 2024.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΖΑ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ


Πάμε στο δεύτερο ξέπλυμα γυναίκας δολοφόνου της ημέρας, στην περίπτωση της Λίζα Μοντγκόμερι. Εδώ και ένα μήνα έχουμε διαβάσει άπειρα ποστ και άπειρα άρθρα για την Λίζα Μοντγκόμερι που δολοφόνησε μια γυναίκα και πήρε το 8 μηνών βρέφος από την μήτρα της. 

Μακροχώρι Ημαθίας: Αποκαλύπτεται το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων


Στιγμιότυπο από την τοποθέτηση στοιχείου στο μνημείο στο Μακροχώρι Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Γιωργος Κικώτης Γλύπτης)

Πρόκειται για ένα έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, στον οποίο απευθύνθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου

Καρφιά Τσελίκ σε ΗΠΑ για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο – Προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις μας


Η Μεσόγειος έχει γεμίσει από πάρα πολλά πολεμικά πλοία, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι βάρκες υποστήριξε ο εκπρόσωπος του AKP

Γιατί δεν λένε την αλήθεια;


Κατ’ ακρίβειαν, οι περισσότεροι από όσους εκφράζουν επιφυλάξεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, μπορεί να προτάσσουν δικαιολογίες για το κόστος, το περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι πασιφανές πως η έγνοια τους είναι άλλη. 

Γεραπετρίτης: H ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα συνεχιστεί κανονικά


«Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις χθεσινές διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία.

Γεωπολιτικό ρίσκο με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου - Το τουρκικό «ναρκοπέδιο»


Αλεξία Τασούλη

Είναι η Τουρκία , ο λόγος που καθυστερεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου; 

Μπράβο Πρόεδρε! Άφησες το καλώδιο των €2 δισ. για μια παρουσίαση βιβλίου!

του Γιώργου Καλλινίκου 

Αυτή η στήλη το υπέδειξε πλειστάκις. Θα το επαναλάβει. Οι ηγέτες (όσοι θέλουν να το παίζουν έτσι τουλάχιστον) δεν είναι ανάγκη να αναμένει κάποιος να δει πώς θα συμπεριφερθούν στα μεγάλα και τα δύσκολα για να τους καταλάβει. 

Δεν βγήκε λευκός καπνός στη Λευκωσία για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου


 Στέλιος Μπούρας

Χωρίς αποτελέσματα η μαραθώνια σύσκεψη με συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Θ. Σκυλακάκη. Διαψεύδει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ότι δόθηκε τελεσίγραφο από την Ελλάδα. Αναμένεται παρέμβαση του Μαξίμου.

Η «EUNOMIA 24» στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής: Η τετραμερής άσκηση των Ευρωπαϊκών κρατών με το ιδιαίτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα (Photos)


Ο ελληνισμός μαζί, Ελλαδίτες και Κύπριοι Commandos μετά από την εκτέλεση fast rope σε φρεγάτα, στο πλαίσιο της άσκησης “EUNOMIA 23”. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που τελεί εν εξελίξει το μορατόριουμ για τις ασκήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την πολιτική των «ήρεμων νερών» να διατηρείται, η Αθήνα συναντά στη Μεσόγειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο τρεις συμμάχους χώρες στο πλαίσιο της άσκησης «EUNOMIA 24».

Rafale: Μόνο τα ελληνικά Rafale θα έχουν αυτά τα όπλα – Τι κάνουν οι Γάλλοι

H Γαλλία είναι προσεκτική που δίνει γαλλική τεχνολογία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Οι “πρωτιές” στην φετινή ΤΑΜΣ ΩΡΙΩΝ-24

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα η οποία έχει ορισθεί ως Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY), ολοκληρώνεται η ΤΑΜΣ ΩΡΙΩΝ-24. Η άσκηση, που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και χαρακτηρίζεται Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOFEX) σχεδιάζεται και διοργανώνεται από την Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, με αυξανόμενη επιτυχία, έχοντας λάβει πλέον διεθνή χαρακτήρα.

ΓΕΕΘΑ: SOFEX ORION 2024 (vid./pics)


Σειρά φωτογραφιών και βίντεο από την άσκηση SOFEX ORION 2024 δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter).

«Στάκα Τούρκο να γεμίσω...»


Φωτογραφία αρχείου 2015 ΗΠΑ - συντήρηση αεροσκαφών τύπου P-3 Orion
VIA ASSOCIATED PRESS

Σχετικά με την υπόθεση παράδοσης των αεροσκαφών P-3B Orion.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής, Αρθρογράφος
Αρεοπαγίτης ε.τ.

P-3B ORION: «Στον αέρα» οι πτητικές δοκιμές του πρώτου εκσυγχρονισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας

*Του Κώστα Σαρικά 

Έντονο προβληματισμό και απόλυτη αβεβαιότητα για το μέλλον του πολύπαθου προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3B ORION προκαλούν στο Πολεμικό Ναυτικό οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Συνέντευξη Α/ΓΕΑ εφ’ όλης της ύλης – “Ετοιμάζουμε την Αεροπορία του μέλλοντος”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, παραχώρησε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Σωτήρης Κυριακίδης) στις 9 Σεπτεμβρίου, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα κυριότερα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα όσα είπε ο Α/ΓΕΑ είναι άκρως ενδιαφέροντα, διότι στην πραγματικότητα η Πολεμική Αεροπορία είναι ο πλέον ευνοημένος Κλάδος από πλευράς λήψεως αποφάσεων σε εξοπλισμούς.

Απόβαση λάθρο και στη Λέρο


Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Λέρου για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου (Τ/Χ) σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες με κατεύθυνση προς τα ανατολικά παράλια της Λέρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης από Βιέννη: Το βάρος της φύλαξης των συνόρων της ΕΕ πρέπει να επιμερίζεται δίκαια

EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελάριου της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη διμερή επίσκεψη.

Γάλλοι αναλυτές: Η επαναφορά ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας θα βυθίσει τη Σένγκεν σε σοβαρή κρίση


Η γερμανική πρωτοβουλία προκαλεί φόβο σε ορισμένους γείτονες για ένα «φαινόμενο ντόμινο» δεδομένης της άρνησης της Αυστρίας να δεχτεί άτομα που επιστρέφουν από τη Γερμανία η 

Αλβανία: Απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες για διαφθορά στον πρώην δήμαρχο Χειμάρρας


Σεπτέμβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τίρανα.

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος -SPAK κοινοποίησε τις επίσημες κατηγορίες στον πρώην δήμαρχο Χειμάρρας, Γιόργκο Γκόρο και ορισμένους άλλους αξιωματούχους του δήμου, αναφέρει η Gazeta Shqiptare.

Φλερτάρουν με την πρόκληση οι Τούρκοι στην Κάσο – Έστειλαν άλλη φρεγάτα


Το ιταλικό “Ievoli Relume” συνεχίζει τις έρευνές του στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου με τους Τούρκους να αλλάζουν την υπέργηρη φρεγάτα που είχαν στείλει με μία άλλη, εξίσου γερασμένη, ενώ επιμένουν να προχωρούν σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Drone: Θέλει να μάθει το Κένταυρος μέσω ΝΑΤΟ η Τουρκία γιατί είδε πως είναι τρομερά αποτελεσματικό;

Η αναφορά σε αντι- drone άσκηση που συμμετέχουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τουρκία: Παραιτείται ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ


Μετά το περιστατικό με τα υψωμένα ξίφη και τον όρκο πίστης στον Κεμάλ

Τουρκία: Οι Γερμανοί βάζουν εμπόδια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου

AKKUYU NUCLEAR

Εμπόδια παρουσιάζονται στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας καθώς η γερμανική Siemens Energy δεν παραδίδει σημαντικά εξαρτήματα, τα οποία χρειάζονται για την κατασκευή του από τη ρωσική Rosatom, η οποία αναζητεί εναλλακτικές επιλογές στην Κίνα.

Η Νορβηγία αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλλει στην Τουρκία το 2019


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Νορβηγία αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, οι οποίοι ίσχυαν από το 2019.

DW «Πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμό μετά από 13 χρόνια


«Πράσινο φως» δόθηκε στην Τουρκία για τη συμμετοχή της στον Αραβικό Σύνδεσμό. Η αποδοχή της έχει ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα καθώς θα προσπαθήσει να προωθήσει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Η Τουρκία «τρέλανε» το Ισραήλ – τουρκικό δημοσίευμα


Σεπτέμβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η ανάλυση στην Jerusalem Post, που απαριθμεί τις κινήσεις της Τουρκίας μία προς μία, ανέφερε ότι όλα έχουν αλλάξει σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια και έγραψε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει ηγετικό ρόλο σε νέες συμμαχίες, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Σαν “ζωντανή” μετάδοση, φρικτό το θέαμα: Ο στρατός του Ισραήλ μεταδίδει εικόνες από την υπόγεια σήραγγα όπου κρατούνταν και δολοφονήθηκαν οι έξι όμηροι


epa11596841 A demonstrator covered in fake blood with tied hands performs as an Israeli hostage during a protest calling for a ceasefire and release of the Israeli hostages held by Hamas in Gaza, outside the Kirya military headquarters in Tel Aviv, Israel, 10 September 2024. EPA, BIR SULTAN

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης εικόνες από τη στενή υπόγεια σήραγγα στην οποία είπε ότι βρήκε έξι πτώματα ομήρων “δολοφονημένων από τη Χαμάς” πριν από περίπου δέκα ημέρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ασφαλή έξοδο Σινουάρ από τη Γάζα προσφέρει το Ισραήλ


Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει να φύγει από τη Λωρίδα ο ηγέτης της Χαμάς. Εχει, ωστόσο, ιστορικό σε δολοφονίες αντιπάλων του στο εξωτερικό...

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα λάβει "μέτρα" σε απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Το Ιράν απείλησε να λάβει "μέτρα" σε απάντηση στις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία, με την Τεχεράνη να αρνείται εκ νέου τις κατηγορίες ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Πούτιν: Φοβάται την Ουκρανία, θέλει να πάει στην Τουρκία συνοδεία μαχητικών


Η απαίτηση της Μόσχας να πετάξει με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και να τα προσγειώσει σε τουρκικό έδαφος, είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, καθώς τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ στη χώρα θα μπορούσαν να αντιληφθούν τα αεροσκάφη αυτά ως εχθρικούς στόχους.

Απόλυτος αιφνιδιασμός από Ερντογάν: Καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία - Δείτε βίντεο


Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία είναι απαίτηση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτησή της

«Η Ουκρανία δέχεται πιέσεις να σκεφτεί Plan B για τον πόλεμο», αναφέρει η WSJ - Τα σχέδια μάχης

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία παραμένει αμετακίνητη στον όρο της για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλη την ουκρανική επικράτεια πριν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Κρεμλίνο: Απειλές για «δέουσα» απάντηση αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει «δεόντως» αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της επικράτειάς της.

Μπάιντεν: Εργαζόμαστε προκειμένου η Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων στη Ρωσία


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον ρωσικών στόχων.

Στην Ουκρανία οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Βρετανίας: Στο επίκεντρο η χαλάρωση των όρων χρήσης των δυτικών όπλων


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:01

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας έφθασαν σήμερα στην Ουκρανία για συνομιλίες με θέμα την χαλάρωση των όρων χρήσης των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας που κατηγορείται για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Ζαχάροβα: Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να συνεργαστούν αν απειληθούν


Η εταιρική συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο θα μπορούσαν να «συνδυάσουν τις δυνατότητες τους» εάν αντιμετωπίσουν επιθετικότητα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.