Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ασφαλή έξοδο Σινουάρ από τη Γάζα προσφέρει το Ισραήλ


Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει να φύγει από τη Λωρίδα ο ηγέτης της Χαμάς. Εχει, ωστόσο, ιστορικό σε δολοφονίες αντιπάλων του στο εξωτερικό...

Το Ισραήλ πρότεινε να προσφέρει στον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ασφαλή έξοδο από τη Γάζα, με αντάλλαγμα η ομάδα να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά και να παραιτηθεί από τον έλεγχο της Λωρίδας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα των δύο πλευρών να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι έτοιμος να παράσχω ασφαλή διέλευση στον Σινουάρ, την οικογένειά του, όποιον θέλει να πάρει μαζί του», είπε ο απεσταλμένος του Ισραήλ Γκαλ Χιρς σε συνέντευξή του την Τρίτη στο γραφείο του Bloomberg News στην Ουάσιγκτον. «Θέλουμε πίσω τους ομήρους. Θέλουμε αποστρατικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση φυσικά και ένα νέο σύστημα που θα διαχειριστεί τη Γάζα».

Ο Χιρς είπε ότι έθεσε στο τραπέζι την προσφορά της ασφαλούς διέλευσης πριν από μιάμιση μέρα και αρνήθηκε να απαντήσει ποια ανταπόκριση είχε μέχρι στιγμής. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα ήταν επίσης πρόθυμο να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατουμένους ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Χιρς περιέγραψε την προσφορά ως μέρος μιας προσπάθειας εξεύρεσης νέων λύσεων, καθώς οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός φαίνονται όλο και πιο αμυδρές. Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται για να υποβάλουν στο Ισραήλ μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά ο Χιρς υποστήριξε ότι η Χαμάς μέχρι στιγμής επιδιώκει να υπαγορεύσει όρους αντί να διαπραγματευτεί.

Δεν είναι σαφές εάν η Χαμάς θα αποδεχόταν την πρόταση να εγκαταλείψει ο Σινουάρ τη Γάζα, δεδομένου άλλωστε ότι το Ισραήλ έχει ιστορικό να χτυπά εχθρούς του στο εξωτερικό.

Όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Χιρς συνέκρινε τον Σινουάρ με τον Χίτλερ. «Παράλληλα, πρέπει να δουλέψω στο σχέδιο Β, Γ και Δ, γιατί πρέπει να φέρω τους ομήρους πίσω στο σπίτι», είπε ο Χιρς. «Το ρολόι χτυπάει, οι όμηροι δεν έχουν χρόνο».

Επιπλέον, θέτοντας ο ίδιος ερωτήματα σε αυτή την πρόταση, υποσχέθηκε αυτό που ονόμασε «ανταπόκριση τύπου Μονάχου», να βάλει δηλαδή στο στόχαστρο αυτούς που σκότωσαν έξι Ισραηλινούς ομήρους στα τέλη Αυγούστου. Είναι μια αναφορά στην πολυετή εκστρατεία δολοφονιών που ξεκίνησε το Ισραήλ, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν 11 Ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο της Γερμανίας.

«Θα υπάρχει ένα τίμημα για αυτές τις δολοφονίες», είπε ο Χιρς για τους πρόσφατους θανάτους ομήρων.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν διατυπώσει στο παρελθόν την ιδέα της εξορίας για τους ηγέτες της Χαμάς. Τον Μάιο, ο Νετανιάχου είπε στο podcast «Call Me Back» ότι η ιδέα της εξορίας «υπάρχει, πάντα το συζητούσαμε, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να παραδοθούν. Αν καταθέσουν τα όπλα, ο πόλεμος έχει τελειώσει».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου