Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Αλβανία: Απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες για διαφθορά στον πρώην δήμαρχο Χειμάρρας


Σεπτέμβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Τίρανα.

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος -SPAK κοινοποίησε τις επίσημες κατηγορίες στον πρώην δήμαρχο Χειμάρρας, Γιόργκο Γκόρο και ορισμένους άλλους αξιωματούχους του δήμου, αναφέρει η Gazeta Shqiptare.

Όπως σημειώνεται, η Ειδική Εισαγγελία έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρώην δήμαρχο Χειμάρρας Γιόργκο Γκόρο και ορισμένους άλλους πρώην αξιωματούχους σχετικά με την εκποίηση περιουσιών υπέρ του Αρτάν Γκάτζι, συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα.

Ο Γκόρο κατηγορείται από τον ΣΠΑΚ για «Κατάχρηση καθήκοντος» σε συνεργασία, καθώς συνελήφθη τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Από τις έρευνες της SPAK προέκυψε ότι ο Γκόρο, σε συνεργασία με τον Γεράσιμο Μπούσι, διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές πλαστά έγγραφα, τα οποία καθιστούσαν δυνατή την εγγραφή έκτασης 5512 m2 γεωργικής γης, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, υπέρ ιδιώτη, ιδιοκτησίας Φοτό Μεχίλι, πατέρας του  Σταυρί Μεχίλι.

 Μετά από αυτή τη διαδικασία, και οι δύο συνέχισαν τις συναλλαγές για την εγγραφή της επιφάνειας του οικοπέδου στο όνομα ιδιωτικής εταιρείας που εκπροσωπείται από τον σύζυγο της πρώην ΥΠΕΞ,  Αρτάν Γκάτσι.

 Συνολικά, υπάρχουν δύο παραχωρημένες επιφάνειες γης, και οι δύο περίπου 10 χιλ. m2.

 Σε σχέση με αυτό το θέμα, ο επικεφαλής του κτηματολογίου του Αυλώνα Μπιμπίλ Αλιάτζ  τέθηκε υπό «αναγκαστική εμφάνιση», ενώ ο πρώην δικηγόρος Βεζίρ Γκικόκα καθώς και ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Γης στον Δήμο της Χιμάρας τέθηκαν υπό « κατ’ οίκον περιορισμό».

 Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου Σταβρί Μεχίλι, ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει 2 ποινικά αδικήματα, αποφασίστηκε σε ερήμην σε «φυλάκιση», επειδή δεν βρέθηκε να συλληφθεί.

Ο Γκόρο είναι ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, καθώς η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από την εισαγγελία της Αυλώνας αλλά μεταφέρθηκε πριν από ένα μήνα στην SPAK.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή Λιβάδι στη Χειμάρρα, το οποίο σύμφωνα με την εισαγγελία επωφελήθηκε παράνομα από τον Αρκίλε Μπολάνο, τον δήμαρχο που διοικείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο δήμο της Χειμάρρας.

 Ο ίδιος ο Μπολάνο συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, η οποία έφτιαξε τη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που απέκτησαν παράνομα γη στη Χειμάρρα, μάλιστα είναι ύποπτος πως χρησιμοποιώντας τη γνωριμία του με τον Γκόρο, τα παραχώρησε στον εαυτό του.

 Όμως, σε αντίθεση με το μέτρο που ζητήθηκε για το Γκόρο, δεν υπάρχει προς το παρόν αίτημα για μέτρο για τον Μπολάνο, εκτός από την κατάσχεση της γης.

 Η αναφορά σχετικά με το θέμα έγινε για πρώτη φορά στο αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας, από κάτοικο της περιοχής που κατείχε την κανονική έκταση και την είχε αποκτήσει βάσει του νόμου 7501.

Το 2015 όταν έγιναν οι διαδικασίες, ο Μπολάνο είχε σημαντική λειτουργία στο γραφείο ακινήτων στον Δήμο Χιμάρας ηγήθηκε μάλιστα της ομάδας εργασίας για τον καταμερισμό των ακινήτων.

 Το όφελος των δύο ακινήτων έγινε με την υπογραφή του Γιόργκο Γκόρο, με το επιχείρημα ότι οικογένειες όπως του Μπολάνο δεν έλαβαν γη κατά το έτος 1991-1992.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου