Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Σαν σήμερα το 532 μ.Χ. θεμελιώνεται ο ναός της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Δέκα πράγματα που μάθαμε από τη NASA για τη... ζωή εκεί έξω - Στον Αστερισμό του Υδροχόου(Βίντεο - Φωτο)

Μετά την ανακάλυψη επτά εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης - Πόσο μακριά βρίσκονται, αν υπάρχει νερό και ενδείξεις εξωγήινης ζωής Αστρονόμοι ανακάλυψαν επτά πλανήτες στο μέγεθος της Γης γύρω από ένα νανοάστρο 39 έτη φωτός από τον πλανήτη μας και τρεις εξ αυτών θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Η NASA προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την μεγάλη ανακάλυψή της για τους πλανήτες που βρίσκονται στο ψυχρό νανοάστρο γνωστό ως TRAPPIST-1, στον Αστερισμό του Υδροχόου.

Οι τουρκικές βάσεις στην Κύπρο

Του Ν. Λυγερού

Η έξυπνη ιστορία μας διδάσκει τι έγινε το 1878 στο Συνέδριο Βερολίνου και πώς κατέληξε αυτή η διαδικασία με τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Ξέρουμε, λοιπόν, τι ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο και τι κατάφερε να κρατήσει, διότι παρέδωσε όλα τα άλλα. Επί της ουσίας, ξέρουμε ότι κράτησε μόνο αυτό που ήθελε, διότι είχε περισσότερο απ’ αυτό που είχε ανάγκη. Με άλλα λόγια, παρέδωσαν αυτά που δεν είχαν να κρατήσουν, για να διατηρήσουν την στρατηγική τους στην περιοχή και να υποστηρίξουν την υψηλή στρατηγική τους. Όταν μιλούμε για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλημά τους δεν είναι, βέβαια, οι Τουρκοκύπριοι, όπως δεν είναι και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεντεύξεις του Νίκου Λυγερού(Βίντεο)



Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού
 στο ράδιο Πάφος 93.7fm
με τον Πανίκο Ευριπίδου,
23/2/2017

Η φρίκη του πολέμου αποκαλύπτει το πρόσωπό της στη Συρία Ομαδικοί τάφοι με 130 πτώματα βρέθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας

Περισσότερα από 130 πτώματα ανταρτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν από μια μία μικρή τζιχαντιστική οργάνωση, ανακαλύφθηκαν σε ομαδικούς τάφους στη βορειοανατολική Συρία, ανέφεραν σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση και εκπρόσωποι των Σύρων ανταρτών.
Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε μία εβδομάδα μετά τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ μεταξύ της Τζουντ αλ Άκσα –μιας μικρής οργάνωσης προσκείμενης στο Ισλαμικό Κράτος– και των αντιπάλων τζιχαντιστών και των ανταρτών συμμάχων τους.
Τουλάχιστον 131 πτώματα βρέθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη σε δύο ομαδικούς τάφους κοντά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα πορεύεται στους αιώνες, δίνοντας τα φώτα της Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελετή παράδοσης στο Ίδρυμα Νιάρχος

Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Η προσφορά αυτή είναι τόσο περισσότερο σημαντική για την Ελλάδα, όσο της επιτρέπει σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία χειμάζονται δεινώς ο τόπος και ο λαός μας, ν΄ αποδείξει την εξής, ιστορικώς τεκμηριωμένη υπό όρους αδιατάρακτης διαχρονίας, πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

Συνεργασία για την αποκατάσταση του εμβληματικού γεφυριού της Πλάκας (Φωτό)

Με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου και παρουσία των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Β. Τζουμέρκων, των ΕΜΠ και ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ σύσκεψη με θέμα την στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη του Γεφυριού Αράχθου στην Πλάκα (βόρεια Τζουμέρκα) που είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015.

Γιούνκερ: Τα μέτρα στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο

Τη θέση ότι τα μέτρα που συμφωνούνται στο πλαίσιο ενός Μνημονίου δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο, διατυπώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες (Πορτογαλία) και Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία), ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Χάσμα» Τσίπρα - Λαγκάρντ για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα - Παραμένει το αδιέξοδο παρά την τεχνητή αισιοδοξία στο Eurogroup

«Δεν είμαστε στον σωστό δρόμο» δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ - Διαφώνησε με την «πολιτική λύση», για την οποία μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τηλεφωνική τους επικοινωνία - «Δεν είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση
Μπορεί το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να θεωρήθηκε ότι άνοιξε τον δρόμο για μία συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί μετά την επιστροφή του Κουαρτέτου στην ελληνική πρωτεύουσα, την προσεχή Τρίτη, ωστόσο φαίνεται πως ο δρόμος προς μια τέτοια εξέλιξη είναι ακόμα μακρύς, καθώς τα «αγκάθια» παραμένουν.

«Fake news» τα περί πτώσης τουρκικού ελικοπτέρου στα Ίμια

Ράδιο αρβύλα η πληροφορία που διακινήθηκε και μεταδόθηκε από διάφορες ιστοσελίδες ότι δήθεν κατέπεσε στην περιοχή των Ιμίων ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής
Δεν ισχύει η πληροφορία που διακινήθηκε και μεταδόθηκε από διάφορες ιστοσελίδες ότι ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων δήθεν... κατέπεσε.

Προφανώς κάποιοι μπέρδεψαν είδηση που μεταδόθηκε από ορισμένες τουρκικές ιστοσελίδες, όχι από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της γειτονικής χώρας όπως η Hurriyet ή το CNN Turk, ότι ένα τουρκικό ελικόπτερο έκανε χαμηλές πτήσεις στην περιοχή γύρω από τα Ίμια.