Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Αναφορές στην ελληνική ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού


Με τις πρόσφατες αποφάσεις για την εταιρεία PGS με την οποία αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, αλλά και την κοινοπραξία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ, βλέπουμε ότι όλο και πληθαίνουν οι αναφορές στην ελληνική ΑΟΖ και στην αναγκαιότητα της θέσπισής της. Όλο το ελληνικό πολιτικό πλαίσιο όχι μόνο καταλαβαίνει ότι οι συνθήκες συμβαδίζουν με την άμεση ανακήρυξη, αλλά επίσης κατανοούν πλέον ότι η καθυστέρησή της αποτελεί πολιτικό κόστος διότι δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία.

Σκέψεις για μπλόκο της λίστας Lagarde από τους Ελβετούς

Ένα έντονο διπλωματικό όσο και δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται  τις τελευταίες ημέρες στη Βέρνη της Ελβετίας με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να ζητήσει εκ νέου από την Γαλλική κυβέρνηση την περίφημη λίστα Lagard με τους 2057 έλληνες καταθέτες.

Με δεδομένο ότι η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής ,  από τον τότε υπάλληλο της HSBC της Γενεύης Έρβε Φαλτσιανι , η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης φαίνεται να συζητά το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση την διπλωματική κατάσχεση της από τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να μην μπορεί να δοθεί εκ νέου στην Αθήνα.

HSBC: 97 Ελληνες και 134 Κύπριοι με υψηλές καταθέσεις από offshore

HSBC: 97 Ελληνες και 134 Κύπριοι με υψηλές καταθέσεις από offshore
Ενενήντα επτά Ελληνες και εκατόν τριάντα τέσσερις Ελληνοκύπριοι περιλαμβάνονται σε μια νέα λίστα... Λαγκάρντ που αφορά «offshore» λογαριασμούς τους στο κατάστημα της τράπεζας HSBC στα Νησιά Τζέρσεϊ.
Η νέα λίστα αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες της τράπεζας HSBC, στους οποίους περιλαμβάνονται 97 Ελληνες και 134 Ελληνοκύπριοι, με «offshore» λογαριασμούς στο κατάστημα της HSBC στα Νησιά Τζέρσεϊ. 
Η λίστα αυτή την οποία διέρρευσε υπάλληλος τράπεζας και αποκαλύπτει πάνω από 4.500 διεθνείς πελάτες -η συντριπτική πλειοψηφία τους (4.300) είναι Βρετανοί- βρίσκεται ήδη στα χέρια της αγγλικής εφορίας, η οποία ερευνά εάν υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Όταν ο Σημίτης «κάρφωσε» τον Γιώργο

Όταν ο Σημίτης «κάρφωσε» τον Γιώργο
Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου για την κατάσταση της χώρας - Πώς ο Κ. Σημίτης φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό την περίοδο της Χούντας από τους φίλους Γερμανούς.
Στην «κινούμενη άμμο» της Ιπποκράτους που ρουφάει καθημερινά «συντρόφους», ορισμένοι παίζουν το δικό τους παιχνίδι προκειμένου να διασωθούν σε αυτή την πολιτική έρημο. 

Στην πράσινη βαβέλ όπου όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, «φύλαρχοι» του παρελθόντος εμφανίζονται ως σωτήρες που σαν να προήλθαν από παρθενογένεση στρουθοκαμηλίζουν επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού τους.

Πόσο ακρίβυνε η ζωή στην Ελλάδα από το 2004 έως σήμερα

Με μισθούς του 2004 - ίσως και παλαιότερων χρόνων-αλλά με τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στο 2012 καλούνται να ζήσουν πια οι Έλληνες, μετά την εφαρμογή των δύο μνημονίων και την ψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» στον ιδιωτικό τομέα ο βασικός μισθός είναι 586 ευρώ τον μήνα (το 2004 ήταν 559 ευρώ) ενώ στον δημόσιο τομέα έρχεται το τρίτο «κούρεμα» αποδοχών που φέρνει τις αμοιβές για το σύνολο των υπαλλήλων οκτώ χρόνια πίσω και για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (όπως στις ΔΕΚΟ) ακόμη πιο παλιά.

Νέα κυβερνητική «αιμορραγία» από τον προϋπολογισμό

Νέα κυβερνητική «αιμορραγία» από τον προϋπολογισμό
Προβληματισμός από τις νέες «διαρροές»
- Διεγράφη από τη ΝΔ ο Σολδάτος, αποχή ο Πανούσης της ΔΗΜΑΡ
- Φουντώνουν τα σενάρια για τις αντοχές της κυβέρνησης
Μπορεί ο προϋπολογισμός να υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ωστόσο η κυβέρνηση μετράει και πάλι απώλειες. 
Η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία έχασε ακόμα έναν βουλευτή από τη ΝΔ, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ για τους βουλευτές Βουδούρη και Μουτσινά, που μετά το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν και τον προϋπολογισμό του 2013, όπως και με τον Ι. Πανούση που απουσίαζε.

Κύμα φυγής τραπεζικών στελεχών

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο ζοφερή η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Ελλιπή εποπτικά κεφάλαια, προβλήματα ρευστότητας, εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις, αδυναμία χορήγησης δανείων, ανεξέλεγκτο κύμα επισφαλειών, επιβολή επιτρόπων, διοικητική ρύθμιση των αμοιβών και  επαγγελματική αβεβαιότητα είναι η αλυσίδα των προβλημάτων που πλήττουν τις τράπεζες. Ο πάλαι ποτέ δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας είναι εγκλωβισμένος σε καθοδική πορεία που καθημερινά επιδεινώνεται.

Αυτοκτόνησε ο αδερφός του υφυπουργού Π. Καράμπελα

Με μια καραμπίνα αυτοπυροβολήθηκε ο αδελφός του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα. Ο 61χρονος Ηλίας Καράμπελας βρέθηκε νεκρός στην αυλή της εξοχικής του κατοικίας στην περιοχή Καμάρες της Μάνης το μεσημέρι της Κυριακής. Τον αυτόχειρα εντόπισε φίλος του (ή οδηγός ταξί, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί) με τον οποίο ο αδελφός του υφυπουργού Άμυνας είχε κλείσει ραντεβού.

Πηγές του Eurogroup «Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, ούτε κατά λάθος, ούτε σκοπίμως»

«Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε κατά λάθος, ούτε σκοπίμως», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD), σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές του Eurogroup.

Στο ίδιο δημοσίευμα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «να εγκρίνουν, τουλάχιστον επί της αρχής, τη δανειακή βοήθεια» προς την Ελλάδα.

Φοιτητές τα «έσπασαν» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Περίπου 200 φοιτητές, κάποιοι από αυτούς με κουκούλες, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της «ηλεκτρονικής» ψηφοφορίας, δημιούργησαν επεισόδια και φθορές στο κτήριο.

Οι ταραξίες έσπασαν το πρωί, περίπου στις 8.00, την πόρτα του κέντρου διαχείρισης των υπολογιστικών συστημάτων του Ιδρύματος.

Με αφορμή το «κόψιμο» των εφάπαξ τους Μαζικές παραιτήσεις υπαλλήλων της Βουλής

Σε μαζικές παραιτήσεις για να μη χάσουν τα υψηλά εφάπαξ προχωρούν οι υπάλληλοι της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες στο αρμόδιο γραφείο έχουν ήδη υποβληθεί 18 αιτήσεις σχετικές από διευθυντές και προϊσταμένων τμημάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ο αριθμός τους να αυξηθεί. 

Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου επιχειρούν να προλάβουν την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να τους κόψει το παχυλό δεύτερο εφάπαξ. Όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή το βράδυ στη Βουλή «δεν είναι δυνατόν οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν το οκταπλάσιο εφάπαξ σε σχέση με αυτό που παίρνουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι».

«10 χρόνια θυσίες αν θέλετε ευρώ»

«H ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει η χώρα σας στο ευρώ», δήλωσε στη Realnews ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, απαιτούνται θυσίες για 10 τουλάχιστον χρόνια. Αντίθετα, αν αποφασίσει να φύγει, θα πρέπει να «προικοδοτηθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην ατζέντα της γερμανικής βουλής το ελληνικό ζήτημα

Ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, σε τακτική συνεδρίαση της Bundestag, να τεθεί προς έγκριση η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και οι όποιες αλλαγές επιβληθούν στο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έχουν ήδη ενημερωθεί από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση (κατά την τρέχουσα εβδομάδα δεν υπάρχουν συνεδριάσεις της ολομέλειας) προκειμένου οι βουλευτές να αποφασίσουν για το μέλλον της ελληνικής βοήθειας.

Σαμαράς προς Ε.Ε: «Κάντε αυτό που δεσμευτήκατε»

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για την εκταμίευση της δόσης. Τόσο ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του όσο και ο υπουργός οικονομικών σε δηλώσεις τους απέφυγαν να προσδιορίσουν χρονικά την ημερομηνία που θα λάβει η χώρα μας τα 31 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προκειμένου να έρθουν τα χρήματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ωστόσο, γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι στο «χέρι» της. Ο Πρωθυπουργός,παραμονή της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες κάλεσε τους ομολόγους του να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Η Ελλάδα έκανε αυτά που της ζητήθηκαν κι αυτό ομολογείται απ’ όλους. Τώρα ήλθε η ώρα των δανειστών να κάνουν κι εκείνοι αυτά που δεσμεύτηκαν. Και θα το κάνουν…» είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για 4 οικόπεδα της ΑΟΖ

Λευκωσία: Αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες στις οποίες έχουν χορηγηθεί άδειες για τέσσερα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Σήμερα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία ΕΝΙ- Cocas για τα τεμάχια 2 και τρία.

Την Τρίτη η διαπραγμάτευση θα γίνει αρχικά με την κοινοπραξία Total - Novatech για το τεμάχιο

Η Τρόικα ζητά να μάθει τα πάντα για το φυσικό αέριο!!!

Λευκωσία: Οι τεχνοκράτες της Τρόικας ζήτησαν να μάθουν τα πάντα σε ό,τι αφορά τα έξοδα και τα υπολογιζόμενα έσοδα της Κύπρου από το φυσικό αέριο, καθώς και τις συνεργασίες που δρομολογούνται με γειτονικές χώρες. Αυτό ανέφερε μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί με το κλιμάκιο της Τρόικας ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης.

Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τους τεχνοκράτες της Τρόικας, ότι από την προκαταβολή για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων η Κύπρος θα εισπράξει 200 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικές ζημιές παρουσιάσει το Κυπριακό Χρηματιστήριο

Λευκωσία: Με σημαντική πτώση ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης στις 12:46 υποχωρούσε στις 130,52 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,73%, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySe 20 βρισκόταν στις 49,94 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 2,63%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται σε €427.194.

Πτωτικά κινούνται οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες, με εξαίρεση τα Ξενοδοχεία που δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι Τράπεζες με 2,93% και ακολουθούν η Κύρια Αγορά με 2,87%, οι Επενδυτικές με 2,48%, η Παράλληλη Αγορά με 0,81% και η Εναλλακτική Αγορά με 0,25%.

"Μουδιασμένη" άνοδος στο Χ.Α.

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, η ασάφεια στο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης και οι εκκρεμότητες μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας «συγκρατούν» τις ανοδικές διαθέσεις του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.

Στον «απόηχο» της ψήφισης (και) του προϋπολογισμού, ο ΓΔ κινείται σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών της Δευτέρας, με εμφανή ωστόσο επιφυλακτικότητα,  εν αναμονή εξελίξεων στο «μέτωπο» της εκταμίευσης της δόσης.