Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Νέα κυβερνητική «αιμορραγία» από τον προϋπολογισμό

Νέα κυβερνητική «αιμορραγία» από τον προϋπολογισμό
Προβληματισμός από τις νέες «διαρροές»
- Διεγράφη από τη ΝΔ ο Σολδάτος, αποχή ο Πανούσης της ΔΗΜΑΡ
- Φουντώνουν τα σενάρια για τις αντοχές της κυβέρνησης
Μπορεί ο προϋπολογισμός να υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, ωστόσο η κυβέρνηση μετράει και πάλι απώλειες. 
Η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία έχασε ακόμα έναν βουλευτή από τη ΝΔ, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ για τους βουλευτές Βουδούρη και Μουτσινά, που μετά το πολυνομοσχέδιο καταψήφισαν και τον προϋπολογισμό του 2013, όπως και με τον Ι. Πανούση που απουσίαζε.

Τα 167 «ναι» από βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αποτυπώνουν μια σαφώς καλύτερη εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τις 153 θετικές ψήφους που έλαβε στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, εντούτοις ο προβληματισμός και η ανησυχία είναι έκδηλη στο Μαξίμου.
Οι συνολικά 14 απώλειες που μετρούν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, πριν καν συμπληρωθούν πέντε μήνες από την συγκρότηση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς η σημερινή κυβέρνηση, όταν σχηματίστηκε, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές.
Τα σενάρια γα το πόσο μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να φουντώνουν μετά την ταχεία αποδυνάμωση της τρικομματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας και κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.
Τα «ναι», τα «όχι» και οι «αντάρτες»
Με 167 ψήφους «υπέρ» επί 299 ψηφισάντων κυρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013.
«Κατά» ψήφισαν 128 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι τέως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Αγγελική Γκερέκου, Γιάννης Κουτσούκος και Μίμης Ανδρουλάκης.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή του κόμματος ψηφίζοντας «όχι» όπως είχαν προαναγγείλει. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Τη σημαία του… «αντάρτικου» σήκωσε χθες από τη ΝΔ ο βουλευτής Θεόδωρος Σολδάτος ο οποίος δεν υπερψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Υψηλοί τόνοι και ένταση επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.
Βολές εκατέρωθεν και σκληροί χαρακτηρισμοί στη μάχη του Α. Σαμαρά με τον Α. Τσίπρα.
«Είστε τα υπολείμματα της οπισθοδρόμησης και των συντεχνιών που καταρρέουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει σύντομα, και ότι ο ίδιος αγωνίζεται προσωπικά για να εκταμιευτούν περισσότερα χρήματα
«Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πού ζείτε κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού».
Τις προϋποθέσεις εθνικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «αποτυπώνει την κρίση» και «εκφράζει μία συγκεκριμένη επιλογή για τη σταθεροποίηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι στόχος του προϋπολογισμού είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του τραπεζικού συστήματος, ενώ κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι λειτουργούν σαν «Φιλιππινέζες των Γερμανών και όχι ως έλληνες πολιτικοί».
Την καταγγελία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής», έκανε από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Εμείς οι εθνικιστές της Χρυσής Αυγής είμαστε με την Ελλάδα, όχι με το ευρώ» δήλωσε από την πλευρά του, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου