Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Oι τελευταίες στιγμές του ήρωα Κυριάκου Μάτση


Πρακτικά του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου, της 20ης Νοεμβρίου 1958:

«Ο Κυριάκος Χριστοφή Μάτσης, ο οποίος ως μέλος του Συλλόγου μας ελάμβανεν πάντοτε ενεργόν μέρος εις όλας τας εθνικάς εκδηλώσεις του Συλλόγου, εθυσιάσθη υπέρ βωμών και εστιών, μαχόμενος εναντίον των βρετανικών δυνάμεων, εις το παρά το Δίκωμον κρησφύγετόν του. Η αυτοθυσία του θα είναι παράδειγμα δια τας επερχόμενας γενεάς, διά να αντλούν δύναμην δια τους υπέρ ελευθερίας αγώνας.»
Oι τελευταίες στιγμές του ήρωα Κυριάκου Μάτση, όπως τις περιγράφει ο ένας από τους δύο συντρόφους του στο κρησφύγετο του Δικώμου, ο Κώστας Χριστοδούλου.

Ελληνικά μαχητικά «γλείφουν» το Καστελόριζο – Εντυπωσιακό ΒΙΝΤΕΟ κυκλοφορεί στο Twitter

                                                                   Φοβερό! Δείτε

Ο Ερντογάν εποικίζει Κύπρο, Καραμπάχ, βόρεια Συρία – Αλλαγές συνόρων και εθνοκαθάρσεις

Μιχάλης Ψύλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Από το tribune

Η μεγαλομανία των ανθρώπων του Ερντογάν τείνει να γίνει πλέον γραφική. «Η Τουρκία είναι η καρδιά του άξονα από τις ακτές του Ατλαντικού έως τις ακτές του Ειρηνικού, από την Κεντρική Αφρική έως την Κεντρική Ασία» γράφει στη Yeni Safak ο κεντρικός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Ιμπραήμ Καραγκιούλ.


«Δεν υπάρχει άλλη χώρα με τόσο ευρύ φάσμα επιρροής… η Τουρκία είναι γενετικά ο πολιτικός εκπρόσωπος που ίδρυσε μεγάλες αυτοκρατορίες» γράφει ο Τούρκος σχολιαστής και εκ των μεγαλύτερων υμνητών του προέδρου Ερντογάν.

Η Ιαπωνία αγοράζει συστήματα Link 22 από την… Ελλάδα! Νέα επιτυχία της SCYTALYS εκτός συνόρων!

Κι όμως γίνονται και πράγματα που δεν τα περιμένει κάποιος εύκολα! Η τεχνολογικά προηγμένη Ιαπωνία εισάγει συστήματα κατηγορίας Link 22 από την Ελλάδα! Η εταιρία SCYTALYS, συνεχίζοντας την επιτυχημένη και δυναμική της διεθνή παρουσία στην ανάπτυξη προηγμένων και καινοτόμων τεχνολογιών στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα την ανάθεση συμβολαίου για την παροχή συστήματος Τακτικών Ζεύξεων Δεδομένων στην Ιαπωνία. 

Το σύστημα, το οποίο η SCYTALYS αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να παραδώσει, αποτελείται από

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Oι Έλληνες εμπιστεύονται μόνο τις ΕΔ

Καμία εμπιστοσύνη στη Προεδρία της Δημοκρατίας

Μολονότι η Δημοκρατία άντεξε ως πολίτευμα μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφισβήτησης των θεσμών και μεταξύ 2010-2020 διεξήχθησαν υποδειγματικά τέσσερις εθνικές αναμετρήσεις, δύο ευρωπαϊκές και δύο αυτοδιοικητικές, οι βασικοί πυλώνες της σήμερα γνωρίζουν βαθιά αμφισβήτηση: Η Προεδρία της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τα Κόμματα, η Δικαιοσύνη, τα Συνδικάτα και η Αυτοδιοίκηση, βρίσκονται στα τάρταρα της εκτίμησης των πολιτών.

Οι μόνοι θεσμοί, σύμφωνα με την «Εστία», που εμπνέουν και παρέχουν σιγουριά και ασφάλεια στους Έλληνες είναι ο Στρατός, ο οποίος σκαρφαλώνει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, το ΕΣΥ λόγω της ηρωικής ανταπόκρισής του στην πρόκληση της πανδημίας, η κυβέρνηση λόγω της επιτυχίας της στο πρώτο κύμα της πανδημίας και η ΕΛΑΣ. Παρά τις μεγάλες απώλειες στην δημοτικότητα της στο δεύτερο κύμα. 

Κάποιοι δεν υπογράφουν Πρέσπες… “Πόλεμος” Σκοπίων – Βουλγαρίας!

Πολλοί πίστευαν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπερνώνται τα τελευταία εμπόδια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη “Βόρεια Μακεδονία”. Ωστόσο η Βουλγαρία αποφάσισε να μπλοκάρει την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων “λόγω ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών” ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, η Σόφια δεν δέχεται να αναγνωρίσει “μακεδονική” γλώσσα, εκτιμώντας ότι πρόκειται απλώς για μία διάλεκτο της βουλγαρικής. Επιπλέον ζητεί να “αποκατασταθούν” τα ιστορικά γεγονότα, για παράδειγμα να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία ιστορίας όροι απαξιωτικοί για τη Βουλγαρία.

ΠΗΓΗ: DW

Ποια είναι η αντίδραση του Ζόραν Ζάεφ για όλα αυτά; Μιλώντας στο “σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της DW” ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

ΕΤΑΔ: Διευθετήθηκε το “εδαφικό” ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία και η διενέργεια του διαγωνισμού για το ακίνητο της ΕΤΑΔ, αναφέρει Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε ολοκλήρωσε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία με την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ), υπό Ειδική Διαχείριση, που αφορά στην ανταλλαγή έκτασης ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ με έκταση ίσης αξίας ιδιοκτησίας της ΕΝΑΕ Α.Ε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει δρομολογηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση στο μεγαλύτερο Ναυπηγείο της χώρας και εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ 2020.

Λίβανος / Ισραήλ: Τα παρασκήνια των συζητήσεων για τα θαλάσσια σύνορα … (Χάρτες)

Άποψη του Αλ-Ναγκούρα / Λίβανος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Emile Lahoud και τον στρατηγό Amin Hoteit
ΟΚΤΩ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Στις 12 Νοεμβρίου, ο Λίβανος και το Ισραήλ που βρίσκονται επίσημα ακόμα σε πόλεμο, ολοκλήρωσαν τον 3ο γύρο των “έμμεσων” διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ο επίσημα δηλωμένος σκοπός είναι η οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην εκμετάλλευση και την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Ορισμένοι μιλούν για 4ο Γύρο λαμβάνοντας υπόψη την εναρκτήρια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου μετά τη συμφωνία-πλαίσιο που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του λιβανέζικου Κοινοβουλίου, Nabih Berri, την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ελλάδα-ΗΑΕ: Αποκαλυπτική μαρτυρία Έλληνα αντιπτέραρχου για τη διμερή σχέση με τα Εμιράτα!

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, τα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) ήλθαν στην Κρήτη και εκπαιδεύτηκαν με τα Ελληνικά πληρώματα στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Ένας στρατηγικός αναλυτής, για να μελετήσει ώστε να αντιληφθεί και στη συνέχεια να αναλύσει με επιτυχία τα πολύπλοκα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να έχει επισκεφτεί την περιοχή και θα πρέπει να έχει ανταλλάξει απόψεις με τους πολίτες των χωρών αυτών.

Του αντιπτέραρχου ε.α. Ιωάννη Αναστασάκη*
ΠΗΓΗ: LIBERAL

Επισκέφτηκα τα ΗΑΕ ως μέλος Ελληνικής αντιπροσωπίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά επίσης συμμετείχα και στη φιλοξενία στρατιωτικών αντιπροσωπιών των ΗΑΕ στην Ελλάδα, στα πλαίσια υπογραφής των προγραμμάτων διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Όταν το υποβρύχιο αναδύθηκε στο Καστελλόριζο

Άφαντα ή μάλλον αόρατα εξακολουθούν να είναι τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214, τα οποία, όλο αυτό το διάστημα έχουν συνεχώς στο περισκόπιό τους όχι μόνον το Oruc Reis που πηγαινοέρχεται κοντά στη Ρόδο, αλλά και τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν.
Εδώ και 20 ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 έψαχναν ματαίως να ανακαλύψουν πού βρίσκονται τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Oruc Reis. Μαζί με τα (κατασκοπευτικά) CN-235 επιχειρούσαν και τα ελικόπτερα Σικόρσκι καθώς και τα drones Bayraktar.

Έως προχθές δεν κατάφεραν τίποτα. Άφαντα ή μάλλον αόρατα εξακολουθούν να είναι τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214, τα οποία, όλο αυτό το διάστημα έχουν συνεχώς στο περισκόπιό τους όχι μόνον το Oruc Reis που πηγαινοέρχεται κοντά στη Ρόδο, αλλά και τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν.