Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Τι προβλέπει η ιστορική συνθήκη της Λωζάνης: Όταν Ελλάδα και Τουρκία καθόρισαν οριστικά τα σύνορά τους

Στις 6 Ιουνίου 1923 καθορίστηκαν οριστικά τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στη Λωζάνη συμφώνησαν στον καθορισμό του Έβρου ως το σύνορο των δύο χωρών.

Δείτε τι προέβλεπε η ιστορική συνθήκη της Λωζάνης που κατά καιρούς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αμφισβητήσει και έχει ζητήσει την εκσυγχρόνισή της.
Η Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούμενη από 5 μέρη με 143 Άρθρα, υπεγράφη στις 23 Ιουλίου 1923 μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.  Οι 11 χώρες που υπέγραψαν ήταν η Βρετανική Αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, το Σερβο-Κροατο-Σλοβενικό κράτος, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρωσία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Το 1977 δεν υπήρξε καμία αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας

Καμία αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας δεν υπήρξε στη διάσκεψη του 1977 του ΟΗΕ στην Αθήνα , στην οποία μετείχα και εγώ, λέει ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος, Γιώργος Μπαμπινιώτης, μιλώντας αποκλειστικά στον 98.4.
Πρόκειται για βουλγαροσλαβική ή στη καλύτερη περίπτωση για τα Σκόπια μακεδονο-σλαβική διάλεκτο, που καμία αναγνώριση δεν έχει λάβει διεθνώς, παρά μονο ως σλαβική διάλεκτο και μάλιστα με Κυριλλική γραφή, όπως είπε.

Η απόλυτη πρόκληση: Οίκος δημοπρασίας πηγαίνει στα δικαστήρια την Ελλάδα για αρχαιοελληνικό ειδώλιο αλόγου

Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, από τον Sotheby's και τους κατόχους του ειδωλίου, την οικογένεια των εκλιπόντων συλλεκτών Howard και Saretta Barnet, οι οποίοι αγόρασαν το χάλκινο άλογο το 1973
Κάποιος το έκλεψε και το μετέφερε δίχως άδεια εκτός Ελλάδας. Πολλά χρόνια μετά, το αρχαιοελληνικό χάλκινο ειδώλιο αλόγου βρέθηκε στη λίστα του οίκου δημοπρασιών Sotheby's. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εντόπισε το αρχαίο ειδώλιο και έσπευσε να το διεκδικήσει. Ο ξένος οίκος δημοπρασίας, σε μία κίνηση απόλυτης πρόκλησης, κατέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του ελληνικού κράτους, προκειμένου να «αποσαφηνίσει τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών», όπως αναφέρει το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times.

Απίστευτη πρόκληση: Προεκλογικό σποτ των Γκρίζων Λύκων παρουσιάζει την Κύπρο ως τουρκική(Βίντεο)

Τουρκική παρουσιάζει ολόκληρη την Κύπρο ο χάρτης που εμφανίζεται σε προεκλογικό σποτ του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Στο τέλος του βίντεο, το οποίο προβάλλεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται κόκκινος ο χάρτης της Τουρκίας κι από κάτω ο χάρτης της Κύπρου επίσης με κόκκινο χρώμα.

Δείτε το προκλητικό βίντεο!

Προκλητική απάντηση της Άγκυρας σε Παυλόπουλο για το Αιγαίο

Άκρως προκλητική και αήθης ήταν η… καθυστερημένη απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Προκόπη Παυλόπουλο για «Δίκτυο NATURA 2000» - Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν μπορούν να αμφισβητηθούν»
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τέτοιου είδους προγράμματα για πολιτικά ζητήματα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ανεχτούμε πλέον όσα κάνει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου», αλλά και πως «δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις».

Δείτε live: Σε εξέλιξη συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε 23 πόλεις της Ελλάδας(Βίντεο - Φωτο)

Συγκεντρώσεις σε Πέλλα, Έδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και σε Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα
Σε εξέλιξη βρίσκονται, από τις 19:30 το απόγευμα, τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε 23 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα.

Ενωμένοι ενάντια στη λήθη - Η Μακεδονία ως ανθρώπινος αγώνας

Ενωμένοι ενάντια στη λήθη
Του Ν. Λυγερού


Με τα Συλλαλητήρια της Μακεδονίας αλλά και της Ηπείρου, βλέπουμε έμπρακτα τι σημαίνει να είμαστε ενωμένοι ενάντια στη λήθη. Διότι το Σκοπιανό είναι και αυτό δηλαδή ένα πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο που μας έφερε πιο κοντά για να καταλάβουμε την αξία του αγώνα για το όνομα της Μακεδονίας. Ο ελληνικός λαός συνειδητοποίησε ότι κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο δεν μπορούσε να δώσει αυτόν τον αγώνα για την ιστορία. Το Υπουργείο Εξωτερικών με τέτοια καθοδήγηση δεν είναι ικανό να παράγει το απαραίτητο έργο για τον Ελληνισμό και το Μέγαρο Μαξίμου πνίγεται μέσα σε ιδεολογικά προβλήματα που αλλοιώνουν το ίδιο του το βλέμμα. Οι πολιτικοί περιμένουν πού θα πάει η πλειοψηφία για να δουν τι θα κάνουν.

Υποσχέσεις χωρίς υπογραφές - Το Συλλαλητήριο είναι δικαίωμα λαού

Υποσχέσεις χωρίς υπογραφές
Του Ν. Λυγερού

Με το Σκοπιανό, μπορεί κάποιος να δει έμπρακτα πώς λειτουργεί η διπλωματία σε αντίθεση με τη στρατηγική. Πόσα πράγματα ακούσαμε, πόσα λέχθηκαν για να μας πουν σιγά σιγά ότι ποτέ δεν υπήρξε ένα γραπτό κείμενο που να επισημοποιεί την επίσημη, υποτίθεται, συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών. Τώρα η κάθε πλευρά προσπαθεί να καλύψει τα λάθη της, λέγοντας βέβαια ότι φταίει η άλλη, ενώ στην αρχή μας είχαν εξηγήσει ότι βρίσκονταν σε ένα πλαίσιο θετικό. Οι δυσκολίες όμως έγιναν όλο και πιο έντονες και φάνηκε ότι η δήθεν επιτυχία για το erga omnes ήταν πλασματική κι ότι κατέρρευσε πριν καν περάσει στο στάδιο της επισημοποίησης διότι επί της ουσίας τα Σκόπια δεν ήθελαν αυτή τη συνθήκη που θα επηρέαζε και το Σύνταγμά τους.

Ούτε βήμα πίσω - Απαράδεκτες ιδεολογικές κινήσεις

Ούτε βήμα πίσω
Του Ν. Λυγερού


Πόσο απαξιωτικό είναι να ποντάρεις στην αντιπολίτευση των Σκοπίων για να φανεί ότι μια λύση με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία είναι απαράδεκτη; Κι όμως φαίνεται ότι είναι αυτό το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να μη φανεί η ανικανότητα μιας διπλωματίας που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο απλό θέμα αξιών. Διότι ακόμα και οι δηλώσεις του ΥπΕξ δεν έχουν κανένα άλλο νόημα από το να δείχνουν με έντεχνο τρόπο ότι δεν φταίει σε τίποτα για αυτήν την αποτυχημένη προσπάθεια.