Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Η Αγια Σοφιά χωρίς μιναρέδες και με χριστιανικό σταυρό στον τρούλο, σε ελληνικό χαρτονόμισμα του 1923

Το χαρτονόμισμα των πεντακοσίων δραχμών με παράσταση της Αγιά Σοφιάς σχεδιάστηκε το 1921 από την American Banknote Company και παραδόθηκε το 1923.
Μερικά χρόνια πριν, με το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, στις 30 Οκτωβρίου 1918 υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ αφενός και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου και έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών. Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, μαζί με το θωρηκτό Κιλκίς, κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ύψωσε την ελληνική σημαία ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου, με στόχο την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.Ταυτόχρονα, τμήμα της Κρητικής Χωροφυλακής εγκαθίσταται στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου. Τα περιστατικά αυτά γίνονται αφορμή για συγκινητικές εκδηλώσεις ενθουσιασμού από όλο τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.

Άρης: Περιήγηση στον κόκκινο πλανήτη σε ανάλυση 4K

Παρότι το 2020 αρκετές ακόμα κάμερες ασφαλείας έχουν ελάχιστη ανάλυση, οι εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη συναρπάζουν με την εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια και λεπτομέρειά τους. Μία τηλεοπτική «ξενάγηση» στον πλανήτη Άρη σε ανάλυση 4K είναι μάλλον από τους καλύτερους τρόπους να περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο.
Παρότι το 2020 αρκετές ακόμα κάμερες ασφαλείας έχουν ελάχιστη ανάλυση, οι εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη συναρπάζουν με την εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια και λεπτομέρειά τους.

“Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ του δίνει πεσκέσι πάνω από 10 δις”! ευρώ

Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ επισήμανε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς.

Την ώρα που ο Ερντογάν βεβηλώνει την Αγιά Σοφιά, η ΕΕ δίνει στην Τουρκία πεσκέσι πάνω από 10 δις ευρώ επισήμανε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς.

Μάλιστα, όπως έγκαιρα είχαμε επισημάνει ήδη από τα μέσα Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την

Nαύαρχος Χρηστίδης: «Έχουμε πυραύλους να βυθίσουμε 2 φορές τον τουρκικό στόλο»(Βίντεο)

Για την έκβαση της ελληνο-τουρκικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης. Όπως εξήγησε αρχικά η κίνηση της Τουρκίας  για έκδοση παράτυπης Navtex  έφερε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  σε πλήρη ετοιμότητα μέσα σε 48 ώρες.
«Θυμίζει λίγο η αντίδραση το 1987. Να θυμίσω πως τότε  ο Τούρκος Πρόεδρος Οζάλ είχε βγει ο ίδιος στα ΜΜΕ λέγοντας ‘’Ιf it’s gonna be a war, is gonna be his fault (Αν θα γίνει πόλεμος θα είναι δική του ευθύνη). H κίνηση που έκανε το Ελληνικό

Στρατηγική κρούση με ΠΑ και ΠΝ… ψεύτικο δίλημμα το “Belh@rra ή MMSC”

Επειδή το τελευταίο διάστημα έγινε πολύς λόγος για την πραγματική επιχειρησιακή αξία των όπλων οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος – μεγάλης ακρίβειας με αφορμή την διακοπή των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των φρεγατών Belharra, επανερχόμαστε στο ίδιο ζήτημα σε μία απόπειρα να το δούμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα. Και να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα που συντελούν στο να αποκαλυφθεί το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι…
Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Από το  defence-point
Ξεκινάμε από τον ορισμό: Τι είναι στρατηγική κρούση; Είναι η ταχεία μεταφορά πολεμικών επιχειρήσεων, ή η δυνατότητα πληγμάτων στο έδαφος και τις υποδομές του αντιπάλου. Πρώτοι διδάξαντες οι Γερμανοί…

Τα μαθήματα που δεν έγιναν μαθήματα

Του Σάββα Καλεντερίδη
Από το pontos-news 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Crash, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων και στα όσα του είπε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε ιδιωτική συνάντηση που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη, αφού είχε αφυπηρετήσει ο Αμερικανός διπλωμάτης που είχε χειριστεί την κρίση των Ιμίων ως υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε:

«Τότε ο Χόλμπρουκ μού εξήγησε το εξής εκπληκτικό: όλος ο χώρος του Αιγαίου είχε μπλοκαριστεί ηλεκτρονικά από τους Αμερικανούς και δεν επρόκειτο να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Οι πύραυλοι και οι βόμβες των πολεμικών σκαφών των δύο στόλων δεν θα έβρισκαν κανέναν στόχο. Είχαν φροντίσει οι Αμερικανοί να μην χτυπηθεί κανένα σκάφος».

Αιγαίο και νησιά Σπράτλι: Οι ομοιότητες με μία διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας πολλά χιλιόμετρα μακριά

Από Άρης Χατζηστεφάνου 
Από το sputniknews
 
Καθώς ο ελληνικός και ο τουρκικός στόλος άρχισαν να δοκιμάζουν ο ένας τις αντιδράσεις του άλλου στο Αιγαίο, μια αντιπαράθεση με τρομακτικές ομοιότητες κλιμακωνόταν σε απόσταση 9.500 χιλιομέτρων, στη νότια κινεζική θάλασσα.
Μια αντιπαράθεση από την οποία η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα, αν όχι για το πώς να αναπτύσσει τις ναυτικές τις δυνάμεις, τουλάχιστον για το ποιοι πρέπει και δεν πρέπει να είναι οι σύμμαχοί της.

Κουλτούρα Οπαδισμού στα εξοπλιστικά και η Belhara

Του Ηρακλή Μαρδύρη
Από το navaldefence

Ο οπαδισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μας, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά ως μέρος, και σημαντικό, της πολιτικής μας σκέψης. Από την εποχή που οι Βένετοι (γαλάζιοι) και οι Πράσινοι γέμιζαν με 100.000 οπαδούς τον ιππόδρομο και στις στοές του ανεβοκατέβαζαν αυτοκράτορες και καθόριζαν τις μοίρες των λαών της αυτοκρατορίας, μέχρι τώρα στα χρόνια της μεταπολίτευσης που οι πράσινοι του ΠΑΣΟΚ και οι γαλάζιοι της ΝΔ με τις σημαίες τους γέμιζαν τις πλατείες και τους δρόμους…