Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Ο Μακεδονομάχος Καπετάν Γιώργης Αργυρίου Κυπραίος(Βίντεο)

Γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου,

Ο γνωστότερος Κύπριος Μακεδονομάχος είναι ο Γεώργιος Αργυρίου Κυπραίος, από την Πέγεια της Πάφου, που διακρίθηκε το 1906-1908 στην περιοχή Μοναστηρίου – Μοριχόβου, ως ομαδάρχης στα σώματα των Εμμανουήλ Κατσίγαρη, Παναγιώτη Γερογιάννη και Γεώργιου Βολάνη, αν και όταν στρατολογήθηκε  ήταν μόλις 17 χρονών. Ο Αργυρίου τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη του Ίβεν, τον Σεπτέμβριο του 1907, και χρειάστηκε να μεταφερθεί με μυστικότητα στην πόλη του Μοναστηρίου, όπου με φροντίδα του Ελληνικού Προξενείου παρέμεινε πέντε βδομάδες για νοσηλεία. Ο Πεγειώτης Μακεδονομάχος γνώριζε άριστα την περιοχή του Μοναστηρίου – Μοριχόβου, όπου  απέκτησε στενούς φιλικούς δεσμούς, και για αυτό ξαναστάλθηκε εκεί και μετά το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα. Το Μορίχοβο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Καϊμακτσαλάν, ανατολικά της πόλης του Μοναστηρίου. Στα χωριά του, που ανήκουν σήμερα στην ΠΓΔΜ, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα κατοικούσε ακμαίος ελληνικός πληθυσμός.

“Ο Πόλεμος στην Ουκρανία ως Προοίμιο μίας Παγκόσμιας Γεωπολιτικής Σύγκρουσης… και η Ελλάδα”(Βίντεο)

Διαδικτυακή εκδήλωση με τον δρ. Γεωπολιτικής – Καθηγητή Γεωστρατηγικής κ. Γεώργιο Κ. Φίλη

Ο Σύλλογος «Μετεώρων Λιθόπολις» οργανώσε ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση – ομιλία, που  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 και ώρα 8:00 μ.μ. στο «Ανοικτό Διαδικτυακό Βήμα ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ».

Στην εκδήλωση  μίλησε ο Δρ. Γεωπολιτικής – Καθηγητής Γεωστρατηγικής κ. Γιώργος Φίλης, με θέμα:

 «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία ως Προοίμιο μίας Παγκόσμιας Γεωπολιτικής Σύγκρουσης… και η Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο

Σημαντική εξέλιξη-Ελλάδα – Ινδία: Στο επίκεντρο ο αγροδιατροφικός τομέας-Συνάντηση Γ. Γεωργαντά με την Ινδή Υπουργό Εμπορίου

 

Οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα εμπορίου αγροτικών προϊόντων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με την υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας κα Smt.Anupriya Singh Pater που είχε το μεσημέρι της 14ης Απριλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράνοια: «Σαμποτάρουν» την κατασκευή ελληνικών drones

 

Τάσος Ευαγγελίου
Μια ελληνική έρευνα για τη δημιουργία drone που χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και στην οποία μετέχουν 3 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε συνεργασία με την ΕΑΒ μπαίνει στο στόχαστρο των εν Ελλάδι «αντιιμπεριαλιστών», που επιχειρούν να περάσουν και μηνύματα συμψηφισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν να μην προχωρήσει ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την τεχνολογική εξελικτική δυνατότητα των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε αυτά να παραμείνουν στη λογική της μετριότητας.

ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ DRONE

 

Μια ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ, άρχισε απο χθες κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο κατά του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Κύρου Υάκινθου ο οποίος, ως καθηγητής, επιβλέπει την ομάδα που συμμετέχει στην κατασκευή ελληνικού drone.

Ενημέρωση Ελλήνων επιτελών για γαλλικά UAV και anti-UAV

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Για τις γαλλικές πρωτοβουλίες επιχειρησιακής χρησιμοποίησης στον τομέα των συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV) και anti-UAV, ενημερώθηκαν Έλληνες επιτελείς στο πλαίσιο δράσεων του ΓΕΕΘΑ. 

Σε αναμονή η Τουρκία για F-16 Viper και SAMP/T, είναι χρονοβόρες διαδικασίες δήλωσε ο Ακάρ

 

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, έκανε δηλώσεις, σε τουρκικά μέσα, σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμισης 80 παλαιότερων στο επίπεδο Viper από την Τουρκίας, καθώς και για το πρόγραμμα προμήθεια ευρωπαϊκών αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP/T.

Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ένα “resource war”; Διότι τα στοιχεία… είναι εφιαλτικά

 

Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να βλέπει τον κόσμο υπό οποιοδήποτε πρίσμα θέλει. Το κάθε άτομο χρησιμοποιεί τα δικά του κριτήρια, τις δικές του προσλαμβάνουσες παραστάσεις για να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις και να βγάζει τα δικά του, υποκειμενικά πάντα, συμπεράσματα. Συνεπώς τα κάτωθι αποτελούν και αυτά μία υποκειμενική / “μεροληπτική” προσέγγιση της γεωπολιτικής πραγματικότητας η οποία προέκυψε μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γράφει ο Δρ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεπερνούν ίσως τα 600 δισ. κυβικά μέτρα

 

Η Ελλάδα ενδέχεται να διαθέτει ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου που ξεπερνούν τα 600 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος.

Επιστροφή στον Ρεαλισμό και o Νέος Ενεργειακός Χάρτης της Ελλάδας

 

 Του Κ.Ν. Σταμπολή 

Τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων, κατά την επίσκεψη του στα γραφεία της ΕΔΕΥ την περασμένη Τρίτη, (11/4) όσο και η ανακοίνωση (6/4) περί διπλασιασμού της παραγωγής λιγνίτη και την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων για το 2028 ή και αργότερα, σε συνδυασμό με το ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον σε υποδομές φυσικού αερίου, σηματοδοτούν  με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την μεγάλη στροφή που επιχειρείται έστω και με μεγάλη καθυστέρηση προς μια ρεαλιστική ενεργειακή πολιτική. 

Άσκηση ¨Γαλάζια Πατρίδα¨-Βίντεο με χτύπημα στόχου επιφανείας στην Αν. Μεσόγειο…

 

Στα πλαίσια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα, το εθνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος AKSUNGUR που πρόσφατα εντάχθηκε στο Πολεμικό μας Ναυτικό, για πρώτη φορά έκανε βολή με το Εθνικό “Εξυπνο” Πυρομαχικό ( MAM-L).

Εξωφρενικές ιδέες του εγκάθετου της Άγκυρας για μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα- μέσω Τουρκίας- στην Ευρώπη: Είναι απάντηση στον EuroAsia Interconnector; Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Η φωτογραφία που ανήρτησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Λευκωσία με μιναράεδες και τουρκικές σημαίες. Και πίσω ο κατεχόμενος Πενταδάκτυλος. Φωτογραφία via του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία έθεσε ως προϋπόθεση αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, την μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.Αυτό το σενάριο συζητείτο παλαιότερα μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. Μετά τη ρήξη στις σχέσεις τους, οι συζητήσεις σταμάτησαν. Οι σχέσεις αναθερμαίνονται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια επιλογή είναι στο τραπέζι.

Μια και «δεν είναι ώρα να μιλάμε κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», τα αεροσκάφη τους φθάνουν Θάσο!

 

Η δήλωση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου χθες στη Βουλή , σύμφωνα με την οποία «δεν είναι η καλύτερη περίοδος να μιλάμε κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», προκαλεί αντιδράσεις αλλά και σκέψεις για το τι ακριβώς σκέφτεται να κάνει στα ελληνοτουρκικά η ελληνική κυβέρνηση.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας

 

Γιαννάκης Λ. Ομήρου

Κύριε Πρόεδρε,

Με ειλικρινή αισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης παρακολουθούμε τον αγώνα σας και την ηρωική αντίσταση του λαού σας, κατά της παράνομης Ρωσικής εισβολής στη χώρα σας. 

Από το Ουκρανικό στο Κυπριακό, Ρωσία όπως Τουρκία

 

Ηλίας Κονοφάγος: Πολιτική ατολμία αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Ελλάδας (Ηχητικό)

 

Ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για τις εξελίξεις προς την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την κατανόηση στρατηγικά, από το πολιτικό σύστημα, της σημασίας αυτών των πόρων, σημειώνοντας παράλληλα ότι μετά από τόσα χρόνια χαμένα και μάλιστα άδικα, τουλάχιστον οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε αυτό τον τομέα , θα πρέπει να αλλάξουν τάχιστα, ώστε σε δύο χρόνια το πολύ να μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τα κοιτάσματα που θα κριθούν κατάλληλα.

Τουρκία - Τσαβούσογλου: Να πείσει την Κύπρο για το φυσικό αέριο η ΕΕ

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας για την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, λέγοντας ότι η προηγούμενη ημερομηνία για τον Απρίλιο δόθηκε αυθαίρετα από τα ΜΜΕ.

Ο ουκρανικός «πειρασμός» του Ερντογάν

 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Δευτέρα, «τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο στην Αγκυρα. «Ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαταστήσει την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», έσπευσε να πανηγυρίσει η Αγκυρα.

Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο: «Τα βιβλία μας περιγράφουν ως στρατιωτικό έθνος»

 

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε τις ικανότητες του τουρκικού στρατού, κάνοντας αναφορά για «επιτυχίες» -μεταξύ άλλων- στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Ζαχάροβα ζητάει από την Σερβία συνέπεια στην φιλία - Τριγμοί στις σχέσεις Βελιγραδίου-Μόσχας

 

Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι πιο συνεπής στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Μόσχα έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Γερμανικά ινστιτούτα: Απότομη ύφεση εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

 

Μια ξαφνική διακοπή του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού –ένα δυσμενές σενάριο και όχι η βασική προσδοκία των ινστιτούτων– θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στο 1,9% φέτος και θα έχει ως αποτέλεσμα συρρίκνωση 2,2% το 2023, ανέφεραν. [EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

EURACTIV.com with Reuters

Η Γερμανία θα αντιμετώπιζε απότομη ύφεση σε ενδεχόμενο ξαφνικής διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσαν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας την Τετάρτη, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Power of Siberia-2: Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Κίνα αντί για την Ευρώπη

 

Το κόστος πώλησης φυσικού αερίου στην Κίνα είναι τώρα δύο έως τρεις φορές χαμηλότερο από την τιμή του φυσικού αερίου για πολλές χώρες της ΕΕ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η καταστροφή του Moskva ανεβάζει το ρίσκο

 

Νέα δεδομένα και στο στρατιωτικό πεδίο δημιουργεί η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού κατευθυνόμενων βλημάτων Moskva (Μόσχα), καθώς το εμβληματικό πλοίο αποτελούσε τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και η απώλειά του -ανεξαρτήτως λόγου- αποτελεί πλήγμα στο ηθικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στο διεθνές status της Ρωσίας και αντίστοιχα ενισχύει την Ουκρανία και το NATO πολυεπίπεδα. Παράλληλα, όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει και αύξηση του ρίσκου χρήσης συμβατικών πυρηνικών όπλων, καθώς ο Βλάντιμιρ Πούτιν γίνεται πιο απεγνωσμένος για μια νίκη και θα επιχειρήσει να επιδείξει το στρατηγικό βάθος και την τεχνολογική ανωτερότητα της Ρωσίας.

Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας- τι λένε Ρώσοι και Ουκρανοί

 

Απρίλιος 14, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι πυρομαχικά πυροδοτήθηκαν στο πυραυλικό καταδρομικό Moskva του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά από πυρκαγιά, αναφέρει το TASS.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλιμακωθεί και ίσως "περάσει" και αλλού

 

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής Καθηγητής Γεωστρατηγικής αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία ότι θα κλιμακωθεί και ίσως "περάσει" και αλλού

Σάββας Καλεντερίδης: Εκεί θα γίνει η μεγάλη μάχη Ουκρανίας - Ρωσίας

 

Ο Σάββας Καλεντερίδης Συγγραφέας, τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας δημοκρατία και κυριακάτικη δημοκρατία, διαχειριστής του ιστολογίου infognomon politics και εκδότης (εκδ. Ινφογνώμων) στο Kontra News 10 με τον Γιώργο Μελιγγώνη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ DRONES: ΠΗΓΑΣΟΣ 1 & 2 από το 1985 - ΑΡΧΥΤΑΣ το νέο / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο κ. Μπάμπης Παπασπύρου, Ταξίαρχος ε.α. - πρώην αντιπρόεδρος της ΕΑΒ, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALERT για τα νέο Ελληνικό Drones που κατασκευάζεται στην Ελλάδα με τη συμμετοχή αρκετών πανεπιστημίων και θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια (12-04-2022 / alerttv.com.gr).

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Β. Μωϋσή, Radio North 98. 13/04/2022

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Β. Μωϋσή, Radio North 98. 13/04/2022

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Τι θα σήμαινε η εκλογή Λεπέν για την Ευρώπη

 

Τι θα σήμαινε η εκλογή Λεπέν για την Ευρώπη και τί πιθανότητες έχει. Ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλάει για το θέμα στον Νίκο Χατζηνικολάου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 50η ημέρα εισβολής

 

Σε σημείο καμπής ο πόλεμος στην Ουκρανία, 50 ημέρες μετά την εισβολή