Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων.

Βασίλειο της Bactria: Το ανατολικότερο κράτος που δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες (Βίντεο)

Το ανατολικότερο κράτος που δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν το βασίλειο της Bactria, το οποίο απέκτησε ανεξαρτησία από τη Σελευκιδική Αυτοκρατορία. Αυτή η κατάσταση έγινε ο λαμπερός φάρος του πολιτισμού στην περιοχή και την επηρέασε για αιώνες, πολύ γνωστό, δημιουργώντας μια σύνθεση με μία από τις βουδιστικές αιρέσεις – τη Μαχαγιάνα.

Η Bactria ήταν μια ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ασία επαρχία της περσικής αυτοκρατορίας καλύπτοντας την επίπεδη περιοχή που διασχίζει το σημερινό Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Μετά την ήττα του Δαρείου της Περσίας, η Μπακτρία συνέχισε να προσφέρει αντίσταση εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με επικεφαλής τον Μπέσους, ο οποίος διακήρυξε τον εαυτό του διάδοχο του Δαρείου.

Μυρμιδόνες, τα μυρμήγκια που έγιναν τρομεροί πολεμιστές στον στρατό του Αχιλλέα. Ο ομηρικός μύθος λέει ότι η πανοπλία τους ήταν ασήκωτη και στον Τρωικό πόλεμο κυρίευσαν συνολικά 23 πόλεις..


Στην Αρχαία Ελλάδα ο πόλεμος ήταν καθημερινό φαινόμενο στις κοινωνίες και οι στρατιώτες που πολεμούσαν ήταν σεβαστοί από τους πολίτες.


Εκτός από τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, υπήρχαν πολλές φυλές στον ελλαδικό χώρο που φημίζονταν για την ανδρεία και τις πολεμικές τους ικανότητες.

Μία από αυτές ήταν οι Μυρμιδόνες του Αχιλλέα, που ταξίδεψαν στην Τροία για να πολεμήσουν στο πλευρό του.

Διακρίθηκαν για την τόλμη και την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

Οι πρώτες φωτογραφίες του InSight χωρίς το προστατευτικό κάλυμμα της κάμερας - Η NASA ενημέρωσε ότι όλα πάνε καλά με το διαστημικό σκάφος

Tο διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της NASA βρίσκεται από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στον Άρη και όλα δείχνουν ότι είναι σε καλή κατάσταση, για να κάνει τη δουλειά για την οποία προορίστηκε. Είναι εξοπλισμένο με δύο φωτογραφικές μηχανές και έχει ήδη στείλει στη Γη κάποιες φωτογραφίες από τη στιγμή που προσεδαφίστηκε στον «κόκκινο πλανήτη».

Όπως ενημερώνει η NASA μέσω του ειδικού λογαριασμού Twitter, όλα πάνε καλά και μάλιστα χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, αφαιρέθηκε το προστατευτικό κάλυμμα από τη μία φωτογραφική μηχανή. Έτσι, έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες από τον Άρη, χωρίς… φίλτρο.

Τελεσίγραφο - «χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν: Ακύρωσε τους S-400, αλλιώς δεν παίρνεις F-35

«ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να εγκαταλείψει άμεσα το σχεδιασμό της αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, S-400, εάν επιθυμεί να έχει σχέσεις με την Αμερική και γενικότερα με τη Δύση, απευθύνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μπορεί να αγοράσει αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη Ρωσία, αν θέλει να παραλάβει τα μαχητικά F-35.