Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Τελεσίγραφο - «χαστούκι» ΗΠΑ σε Ερντογάν: Ακύρωσε τους S-400, αλλιώς δεν παίρνεις F-35

«ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να εγκαταλείψει άμεσα το σχεδιασμό της αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, S-400, εάν επιθυμεί να έχει σχέσεις με την Αμερική και γενικότερα με τη Δύση, απευθύνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το hellasjournal.com, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Τζέιμς Ινχόουφ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μπορεί να αγοράσει αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη Ρωσία, αν θέλει να παραλάβει τα μαχητικά F-35.

Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός της Οκλαχόμα, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημείωσε: «Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, δεν μπορεί να προχωρήσει με την προμήθεια του ρωσικού συστήματος γνωστού ως S-400».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «το Πεντάγωνο πήρε τη σωστή απόφαση, όταν είχε προειδοποιήσει μέσω της έκθεσης του στο Κογκρέσο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35, εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών όπλων».
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, όμως οφείλει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος. Η ίδια οφείλει να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Αν προχωρήσει με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, θα υπάρξουν επιπτώσεις», συμπλήρωσε ο Ινχόουφ.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε υπογραμμίσει πως η απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί.
Εντούτοις, τις απόψεις της Άγκυρας δεν δείχνουν να συμμερίζονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι φοβούνται «ντόμινο» πολλαπλών κρίσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετό καιροί η αμερικανική νομοθετική εξουσία έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να εμποδίσει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξαιτίας της απόφασης του καθεστώτος Ερντογάν να αγοράσει τους ρωσικούς S-400.
Με πληροφορίες από το hellasjournal.com


ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου