Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τα μυστικά σχέδια των αρχαίων αρχιτεκτόνων

01537637935Ναός της Αθηνάς στην Πριήνη. Οι αρχαίοι αρχιτέκτονες ενσωμάτωναν τα σχέδιά τους στα υλικά κατασκευής.
Πηγή: Supplied
Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

Κρυμμένα στα υλικά της ίδιας της κατασκευής τους, τα αρχιτεκτονικά σχέδια των αρχαίων ναών έρχονται στο φως με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ αιώνες, οι άνθρωποι κοιτάζουν τους αρχαίους ελληνικούς ναούς με δέος και θαυμασμό για τον εξαίρετο σχεδιασμό και την άψογη κατασκευή τους.

Τὸ σκάνδαλο τοῦ μονοτονικοῦ

Του Σαράντου Καργάκου
Το μονοτονικό επιβλήθηκε στον ελληνικό Λαό από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -Υπουργός Παιδείας κ. Ελευθ. Βερυβάκης- με τροπολογία που αιφνίδια προτάθηκε, κοντά στα μεσάνυχτα, όταν η Βουλή των Ελλήνων (συνεδρίαση της 11.1.1982) είχε περατώσει τη συζήτηση και είχε ψηφίσει το ένα και μόνο άρθρο του Νόμου 1228, που αποτελούσε «Κύρωση της από 11.11.1981 πράξης του Προέδρου της Δημοκρατίας περί εγγραφής μαθητών στα Λύκεια της Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως» και με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύθηκε στο Α’ Τεύχος του φύλλου 15/11.2.82 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ένα κεφαλαιώδες, λοιπόν, εθνικό θέμα, το θέμα του τρόπου γραφής των λέξεων μιας πανάρχαιας γλώσσας -τρόπου καθιερωμένου με εφαρμογή πολλών αιώνων- αντιμετωπίστηκε με ασύγνωστη, ανατριχιαστική επιπολαιότητα.

Έδρα ελληνικής γλώσσας δημιουργείται στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κίνας

Ικανοποίηση για την πρωτοβουλία ελληνικού ιδρύματος για δημιουργία έδρας ελληνικής γλώσσας σε κινεζικό πανεπιστήμιο, εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος.

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, στην Κίνα και στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος κοινός δεσμός δεν είναι ο οικονομικός.

Ο οικονομικός είναι η απόρροια της συνεργασίας δυο πανάρχαιων πολιτισμών πάνω σε κοινά θέματα και της συνείδησης ότι δεν έχει σημασία πόσο είναι το μέγεθος μιας χώρας, αλλά ποια είναι η συμβολή της κάθε χώρας στην πορεία του παγκόσμιου πολιτισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τσινγκχούα του Πεκίνου και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το σημείο της Γης όπου φαίνονται...3 Ήλιοι! (Βίντεο)

Το πλανητικό μας σύστημα ως γνωστό, έχει μόνο έναν Ήλιο. Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο της Γης που… «βλέπει» τρεις! Όπως θα δείτε και στα βίντεο που ακολουθούν, οι κάτοικοι της Μογγολίας γίνονται μάρτυρες ενός εξαιρετικού φαινομένου όπου ο Ήλιος πολλαπλασιάζεται.
Ο βασιλιάς Ήλιος πλαισιώνεται από ρεύματα φωτός γνωστά ως sundogs (σκυλιά του ήλιου) ή Parhelia (παρωδία ήλιου). Το ιδιαίτερο και παράξενο αυτό φαινόμενο συμβαίνει όταν το φως του Ήλιου περνά από αερομεταφερόμενους κρυστάλλους χιονιού και οι «σκύλοι» του τείνουν να είναι πιο εμφανείς όταν ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

ΗΠΑ,ΔΝΤ,Οικονομολόγοι φωνάζουν: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Πρέπει να "κουρευτεί"

Η ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Όλοι το φωνάζουν πλέον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο... ή σχεδόν όλοι καθώς ο Σόιμπλε και οι "φίλοι του" στην ΕΕ ( και ίσως ο Σαμαράς) να είναι οι μόνοι πλέον που θεωρούν ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στο (δυσθεώρητο) ελληνικό χρέος αλλά στο πως να ξεπουλήσουμε την ελληνική περιουσία όσο-όσο και εδώ έχει μεγάλη βαρύτητα η διεθνοποίηση του ζητήματος καθώς η πίεση που πρέπει να γίνει σε χώρες της ΕΕ που ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για μείωση του ελληνικού χρέους είναι κάτι από παραπάνω από απαραίτητη.

Σοκ στην Τουρκία: Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση (Βίντεο-Φωτο)

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα και συγκεκριμένα σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, κοντά στον σταθμό των τρένων. Τους 30 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 126 οι τραυματίες, καθώς η επίθεση σημειώθηκε εναντίον χιλιάδων Κούρδων που ετοιμάζονταν για ειρηνική πορεία. Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο η τουρκική κυβέρνηση.
Συγκλονισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία που επλήγη από ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα, όπως ξεκάθαρα το χαρακτήρισε η τουρκική κυβέρνηση.

ΕΝΦΙΑ: Χαράτσι στο χαράτσι για ακίνητη περιουσία πάνω από €300.000

Νέοι συντελεστές, νέα κλιμάκια τιμών ζώνης και αύξηση συμπληρωματικού φόρου για περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από €300.000 - Αφορολόγητο €20.000-30.000 στον ΕΝΦΙΑ του 2016, αλλά θα ισχύσει μόνο για αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν υπερβαίνει τις €100.000-150.000
Αφορολόγητο όριο 20.000-30.000 ευρώ θα έχει ο ΕΝΦΙΑ του 2016 που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, το αφορολόγητο δεν θα ισχύσει για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν υπερβαίνει ένα όριο περίπου 100.000-150.000 ευρώ. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στις περιπτώσεις αυτές τα πρώτα 20.000 - 30.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και το υπόλοιπο τμήμα θα φορολογείται με τους συντελεστές που ορίζει ο σχετικός νόμος.