Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Η Ναυμαχία της Σάμου

Ο Γεώργιος Σαχτούρης στη ναυμαχία της Σάμου (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νικά τον τουρκικό στόλο υπό τον Χοσρέφ Πασά και αποτρέπει την κατάληψη της Σάμου. Η κύρια αναμέτρηση έγινε στις 5 Αυγούστου 1824 στα στενά της Μυκάλης.
Οι Σάμιοι υπό την αρχηγία του «Καρμανιόλου» Λυκούργου Λογοθέτη είχαν επαναστατήσει κατά των Οθωμανών το 1821 και είχαν εγκαταστήσει καθεστώς αυτονομίας στο νησί. Η θέση, όμως, της Σάμου, λίγα μίλια από τις ακτές της Μικράς Ασίας, την καθιστούσε εύκολο στόχο για το ναυτικό του Σουλτάνου. Πράγματι, μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), ο Μαχμούτ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την απόβαση και την κατάληψη της νήσου.

Μουεζίνης πέθανε από καρδιακή προσβολή μέσα στην Αγια-Σοφιά

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ο Μουεζίνης Οσμάν Ασλάν πέθανε ξαφνικά μέσα στην Αγια-Σοφιά από καρδιακή προσβολή την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Ο θάνατός του ήρθε λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της μουσουλμανικής προσευχής που έγινε εκεί, έπειτα από δεκαετίες.

Από την πρώτη ημέρα της έναρξης της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ο συγκεκριμένος Μουεζίνης καλούσε, συναντούσε και καθοδηγούσε τους πιστούς εντός του χώρου, ενώ είχε αναλάβει και το ρόλο του επιτηρητή για την τήρηση των μέτρων για τον Covid-19.

Δορυφόροι παρουσίασαν τις συνέπειες της έκρηξης στη Βηρυτό

Ο Roskosmos παρουσίασε δορυφορικές εικόνες του λιμανιού της Βηρυτού πριν και μετά την έκρηξη.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο Twitter από την κρατική εταιρεία.

Η πρώτη φωτογραφία στο κολάζ λήφθηκε πριν από την έκρηξη, το Νοέμβριο του 2019.

Το δεύτερο πλαίσιο με τις συνέπειες της έκρηξης ελήφθη από τον ρωσικό δορυφόρο τηλεσκόπησης  της Γης «Kanopus-V».

Παρόμοιες εικόνες είχαν δημοσιευτεί από την Airbus Space που ελήφθησαν από τον γαλλικό δορυφόρο Pleiades.

Προσοχή, ενεργειακή εξάρτηση από Τουρκία, σημαίνει πραγματική υποδούλωση στους Τούρκους

O νέος αγωγός ΤurkStream θα μεταφέρει 15,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου για την κάλυψη των τουρκικών αναγκών, αντικαθιστώντας το αέριο που προμηθεύεται η Τουρκία μέσω του Trans Balkan και επιπλέον 15,5 δισ. κ.μ. για εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές σε δεύτερη φάση.

To πόσο ενεργειακώς εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από την Τουρκία είναι ένα ερώτημα που επανέρχεται στην επικαιρότητα με την κλιμάκωση των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα. Κοινό στοιχείο των δύο χώρων είναι ο υψηλός βαθμός ενεργειακής εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα. Η Ελλάδα εισάγει το 98% του πετρελαίου που καταναλώνει και το 100% του φυσικού αερίου, και η Τουρκία το 95,7% του πετρελαίου και το 100% του φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα της υψηλής ενεργειακής τους εξάρτησης και οι δύο χώρες έχουν αναγάγει τα θέματα ενεργειακής προμήθειας σε βασικό στοιχείο της εξωτερικής τους πολιτικής και σε μέσον σύναψης συνεργασιών και συμμαχιών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Τουρκός-ΚΤΗΝΟΣ: Έδειρε μέχρι λιποθυμίας την τυφλή σύζυγο μπροστά στα 3 παιδιά τους, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

Προσοχή σκληρές εικόνες !!!

Στην Μπίγκιολ τυφλή γυναίκα είπες στη βία από τον άντρα της μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών της.

Όταν το βίντεο που τράβηξαν τα παιδιά μπήκε στην επικαιρότητα των social media, αρχικά ο άντρας συνελήφθη και ακολούθως βγήκε απόφαση απομάκρυνσης του από το σπίτι.