Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΕΛΛΗΝ, ΡΩΜΗΟΣ, ΓΡΑΙΚΟΣ… μια ερμηνεία τους, ΟΛΑ δικά μας είναι!

Από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου 2017 το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξένησε ένα επιστημονικό συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Συνέδριο είχε τίτλο «Έλλην, Ρωμηός, Γραικός: Συλλογικοί Προσδιορισμοί και Ταυτότητες» και εντάχθηκε στους εορτασμούς για τα 180 χρόνια του Πανεπιστημίου.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου κυκλοφορούνται στον ομώνυμο τόμο από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ και με επιστημονική επιμέλεια των καθηγητών Όλγας Κατσιαρδή- Hering, Αναστασίας Παπαδία- Λάλα.

Κοινή Διακήρυξη MED-7 για τουρκικές προκλήσεις

Βαθιά ευγνωμοσύνη για τη στήριξη και την αλληλεγγύη των ηγετών της νότιας Ευρώπης σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ εξέφρασε από τη Βαλέτα και τη Σύνοδο των MED-7 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ομιλία του μετά το πέρας της Συνόδου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους «φίλους ηγέτες» για τη στήριξή τους στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της.
Όπως είπε, η έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας από την Τουρκία, ήταν ομόφωνη στη Σύνοδο της Βαλέτας.

Η Τουρκία «αποχαιρετά» την Δύση: Θερμή υποδοχή Ρ.Τ.Ερντογάν από Ρωσία, Κίνα & Ιράν στο SCO - Επίθεση σε ΗΠΑ & Ισραήλ

"Σφραγίζεται" η γεωπολιτική στροφή της Αγκυρας προς την Ανατολή και την Ευρασία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να βλέπει κατ' ιδίαν και ξεχωριστά τους Β.Πούτιν, Ξι Ζινπίν, Χ.Ρουχανί, στο περιθώριο της 5ης Συνόδου CICA (Summit of the Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia) στο Dushanbe του Τατζικιστάν και να μιλά για μεγαλεπήβολα ευρασιατικά έργα.
Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, (SCO) στον οποίο θέλει να γίνει πλήρες μέλος η Τουρκία, συμμετέχουν η μέλη Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν
Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει ρόλο διαμεσολαβητή-παρατηρητή .

Η αρχή του απελευθερωτικού αγώνα - Δημοκρατία ενάντια στη βαρβαρότητα

Η αρχή του απελευθερωτικού αγώνα
Του Νίκου Λυγερού

Με τα νέα δεδομένα αρχίζει ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, για να μην έχουμε πάνω μας τον ζυγό μιας βαρβαρότητας που πάντα προσπαθούσε να εγκατασταθεί στην πατρίδα μας, ακόμα και μετά την απόφαση των ηγετών στη Γιάλτα το 1945. Συνέχισε την προπαγάνδα της λες και δεν είχε γίνει τίποτα ενώ υπήρχε αλλαγή κύκλου. Γι’ αυτόν τον λόγο φτάσαμε στις Πρέσπες το 1949. Ακόμα και τώρα μετά τις δημοτικές, τις περιφερειακές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, υπάρχει μία τάση μη αποδοχής των αποτελεσμάτων, λες και ο ελληνικός λαός δεν ήξερε τι ψήφισε. Έτσι όσοι είναι οπαδοί ενός

Αν ένα κόμμα μπορεί να διορίσει ένα κράτος - Πρέπει να τελειώσουν τα πειράματα της κόκκινης βαρβαρότητας

Αν ένα κόμμα μπορεί να διορίσει ένα κράτος
Του Νίκου Λυγερού

Το ερώτημα που γεννιέται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα είναι αν ένα κόμμα μπορεί να διορίσει ένα κράτος. Βέβαια με αυτόν τον ακραίο τρόπο θέλαμε απλώς να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια ενεργή προσπάθεια, τώρα ειδικά που μπήκαμε στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, σε όλα τα επίπεδα για να αλλοιωθεί η έννοια του διορισμού. Δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό. Φανταζόμαστε ότι μέσα στη διαδικασία να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, τώρα που φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχει και η ελπίδα της

Μνήμη επανάστασης - Λιμάνι επιστροφής

Μνήμη επανάστασης. 
Αμαλιάπολη, 07/06/2019
Του Νίκου Λυγερού
 
Είμαστε στην Αμαλιάπολη, επειδή ήρθαμε να κάνουμε μια διάλεξη στον Αλμυρό και τώρα βρισκόμαστε στην πόλη, στη μικρή πόλη απέναντι στο νησί Κίκυνθος το οποίο έχει ένα ιστορικό παρελθόν γιατί εδώ οι καραβοκύρηδες είχαν συμμετάσχει στην ελληνική επανάσταση, είχαν κόστος μετά με αντίποινα απ’ τους Τούρκους οι οποίοι χάλασαν όλο το χωριό τους και περίμεναν ουσιαστικά τη βασίλισσα Αμαλία να τους παραχωρήσει αυτό το νέο χωριό εδώ κι έτσι