Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ:Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ - Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

«Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τα αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην μεγάλη Κυρά του Αιγαίου. Στην Κυρά της Ρω όπως είναι γνωστή η Δέσποινα Αχλαδιώτη.
«Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες. Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τούρκικες ακτές. Την ελληνική σημαία, θέλω να μου τη βάλουν στον τάφο μου».

Κυρά της Ρω

«Επί 34 χρόνια, μόνη και μόνιμη κάτοικος του νησιού (που βρίσκεται απέναντι από την Αντίφελλο της Μικράς Ασίας [περιοχή που την έχουμε συνδέσει με την αρχαία Λυκία]), ήταν η Δέσποινα Αχλαδιώτου, η Ακρίτας του Αιγαίου και του Ελληνισμού, η “Κυρά της Ρω”. Από το 1927 ως το 1961, έζησε εκεί και κάθε μέρα ύψωνε την Ελληνική Σημαία, για να πει σ’ όλους, πως τούτος ο τόπος που πατούσε, ήταν Ελλάδα. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στο Καστελόριζο και εκεί έδρασε με τις αποστολές στρατευμάτων για τη Μέση Ανατολή, κρύβοντας και φυγαδεύοντας αξιωματικούς και στρατιώτες. Τότε, όλοι σχεδόν οι Κάτοικοι του Καστελόριζου, είχαν φύγει για τα γύρω νησιά, την Κύπρο, την Αίγυπτο.

Λίγα λιτά λόγια απ’ την ίδια:

Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ’ αγαπώ. / Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες… …βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Τουρκικές ακτές. / Την Ελληνική Σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον Τάφο.”

Οι «χωρίς όρια» αντιδράσεις της Άγκυρας και η απάντηση

ΟΤΑΝ η Κυπριακή Δημοκρατία θα εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν 18 χρόνια, την 1η Μαΐου του 2004, η κατοχική Τουρκία είχε εξαπολύσει απειλές. Εάν ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., διαμηνούσε με κάθε ευκαιρία η κατοχική δύναμη, «θα υπάρξει αντίδραση χωρίς όρια». Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ένωση, πλην όμως η Άγκυρα δεν έκανε τις απειλές της πράξη. Όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά επειδή μέτρησε προφανώς και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δέχθηκε στους κόλπους της την Κύπρο. Μέτρησε ενδεχόμενο κόστος, που θα είχε από την όποια αντίδρασή της. Ίσως τότε, υπό διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές, το καθεστώς Ερντογάν ήθελε να διατηρήσει ισχυρά κανάλια επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες. Σήμερα προφανώς και αντιμετωπίζει διαφορετικά την Ε.Ε. Είναι σαφές πως η Λευκωσία τότε κατάφερε να επιβάλει ένα τετελεσμένο, το οποίο δεν μπόρεσε, ούτε τότε ούτε και σήμερα, να ανατρέψει η Άγκυρα.

Σημαντικό το πρωτόκολλο ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέει ο «υπουργός οικονομικών»

Ο Σουνάτ Ατούν, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός οικονομικών» στην νέα «κυβέρνηση» του Ουνάλ Ουστέλ στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του είπε ότι «θα εργαστούν με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία».

 «Ήμουν πάντα περήφανος που είμαι μέλος του τουρκοκυπριακού λαού. Πιστεύω ειλικρινά ότι το κράτος μας θα ανέβει και ότι ο λαός μας θα φτάσει σίγουρα στο επίπεδο ανάπτυξης που του αξίζει. Ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος του συναλλάγματος επηρέασαν αρνητικά όλους τους κλάδους και τους ανθρώπους μας», ανέφερε, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Για όσους είναι περίεργοι για την περίοδο από εδώ και μπρος

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Πόσο εξαρτάται από τους ηγέτες στο νησί η πρόοδος στο Κυπριακό; Και τι ρόλο παίζει το Κυπριακό στην εκλογή ηγέτη; Μου υποβάλλονται ερωτήσεις στον βορρά σε σχέση με τους υποψήφιους που ορίστηκαν για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν του χρόνου στον νότο. Δεν γνωρίζουν και πολλοί εδώ τους υποψήφιους που βγήκαν στη σκηνή. Είναι αλήθεια πως είναι γνωστοί στους πολιτικούς κύκλους, όμως δεν τους γνωρίζουν οι πολίτες στον δρόμο. Αν ρωτήσω «ποιος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου», κανείς δεν θα ξέρει. Όμως, είναι ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, του μεγαλύτερου κόμματος στον νότο. Και ένας από τους πιο φιλόδοξους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές. Αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα τον μάθουν και αυτόν οι Τουρκοκύπριοι. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης είναι αυτός που ακούγεται πιο πολύ στον βορρά. Και αυτό επειδή ανέλαβε ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Γιατί το έχουν «σίγουρο» οι Τούρκοι για τα F-16: Αποκάλυψη για πολύμηνο lobbing στο Κογκρέσο

Από πού προκύπτει η έκδηλη αισιοδοξία της Τουρκία για άρση στο μπλόκο πώλησης αναβάθμισης F-16 από τις ΗΠΑ; Η Άγκυρα εργάζεται μεθοδικά για το θέμα και οι κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που έλεγαν ότι οι διαβουλεύσεις προχωρούν, είχαν βάση.

Η αποκάλυψη από την WSJ ότι ο Τζο Μπάιντεν έστειλε σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είναι μόνο η μία πτυχή. Η άλλη είναι η μεθοδική δουλειά στο παρασκήνιο από την τουρκική διπλωματία.

Η «Τζουμχουριέτ» μετέδωσε ότι ήδη Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί με περισσότερους από 150 συμβούλους του Κογκρέσου των ΗΠΑ από την αρχή του έτους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη θετική ψήφο.

Οι γενοκτόνοι επιμένουν

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Το 2021 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας την προεκλογική του υπόσχεση και εκμεταλλευόμενος την «παγωμάρα» που επικρατούσε στους κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παγίως χαϊδολογούν την Τουρκία, λόγω της… γεωπολιτικής της θέσης, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και με δήλωσή του στις 24 Απριλίου αναγνώρισε τη Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των Αρμενίων.

Σημειώνεται ότι οι φιλοτουρκικοί κύκλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν «παγωμένοι» κυρίως για δυο λόγους. Ο ένας ήταν η φιλική σχέση που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η υποστηρικτική του στάση προεκλογικά προς τον αντίπαλο του Μπάιντεν Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλος ήταν η φιλορωσική στάση που τηρούσε η Τουρκία και η αποσταθεροποιητική της πολιτική σε διάφορα μέτωπα, που δεν επέτρεπαν στους φιλότουρκους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποστηρίξουν την Τουρκία.

Αποκάλυψη Directus-Σε εξέλιξη υβριδικός πόλεμος: Για ”τουρκο-ισλαμικό” πολιτισμό στη Θράκη μιλάει ο ψευδομουφτής Μετέ!

Σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως φαίνεται, ο υβριδικός πόλεμος που έχει εδώ και καιρό εξαπολύσει το τουρκικό κράτος με τους μηχανισμούς του εναντίον της Ελλάδας.

O κ. Μέτε έχει πάρει το μήνυμα και ανεβάζει τους τόνους και έτσι μην απορείτε εάν κάθε λίγο και λιγάκι επιχειρείται αναμπουμπούλα στη Θράκη, την οποία θα σπεύδει να εκμεταλλεύεται κάθε φορά η Άγκυρα.

Μετά τον θάνατο του Mehmet Aga το 2006, τον διαδέχθηκε στο ρόλο του ψευδομουφτή Ξάνθης ο Ahmet Mete, που εξακολουθεί σήμερα να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Θράκη. Η κατάσταση στη Θράκη είναι ήδη κρίσιμη, καθώς ο εναγκαλισμός της Άγκυρας, πολιτικός και οικονομικός, είναι πια ασφυκτικός.

Ο πατριωτισμός και η αξιοποίηση των αποστράτων στην κρατική μηχανή

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Προσωπικά θεωρώ, όταν έτσι όπως χειρίζονται οι κάποιες, πολιτικές συνιστώσες κρίσιμα, εθνικά ζητήματα και το πώς αντιμετωπίζουν τα διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας, όταν χρησιμοποιούν λέξεις και φράσεις, όπως -πατριωτικός-, -εθνικό συμφέρον-, -ελληνικός λαός-, πραγματικά οι λέξεις αυτές ατονούν.

Για εμένα προσωπικά η λέξη πατριωτικός λαμβάνει πραγματική υπόσταση, όταν στη δημόσια ζωή

Τάραξε τα νερά της κυπριακής πολιτικής σκηνής ο Χριστοδουλίδης: Πώς υποδέχθηκαν τα κόμματα την ανακοίνωση του πρώην υπουργού (Βίντεο)

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και η πρόθεση του ΑΚΕΛ να κατέλθει με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δύο μέχρι πρόσφατα συνεργάτες του, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Πάντως προκλήθηκε άνευ προηγουμένου νευρικότητα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), που βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του. υποψηφιου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη δική τουυποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι με ένα βίντεο 25 περίπου λεπτών, που αναρτήθηκε στο YouTube, o τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την Πέμπτη το πρωί την υποψήφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

ARROWHEAD 140: Babcock (Type 31) με τον οπλισμό κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό

 

Μπορεί η τελική επιλογή νέας κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό να έχει μετατεθεί από την κυβέρνηση για το καλοκαίρι ή και αργότερα, ενώ συνδέεται εκ των πραγμάτων και με τις εξελίξεις στο ζήτημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι επίδοξοι προμηθευτές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την καμπάνια τους. Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική BABCOCK παρουσίασε ενδιαφέρουσες παραμέτρους της πρότασης που κατέθεσε επίσημα στην ελληνική πλευρά, τονίζοντας ιδιαίτερα το ότι όλες οι εργασίες, ναυπηγικές και αναβάθμισης, θα εκτελεστούν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ Β. ΜΙΧΑΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Πράσινο» στην εξυγίανση, κατατίθεται το νομοσχέδιο

 

Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτήσει η Onex και έχει εγκριθεί από τους εργαζομένους των Ναυπηγείων πριν από λίγες ημέρες. 

Ο Πούτιν θα είναι έξαλλος με την Φινλανδία, αλλά… επωφελείται

 

«Σιγοψηνόταν» εδώ και καιρό, και κανένας δεν απόρησε όταν το πρωί της Πέμπτης η ηγεσία της Φινλανδίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προχωρώντας σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική ουδετερότητάς της. Αναμένεται να ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο η Σουηδία.

Το μάθημα της Φινλανδίας, το πάθημα της Ρωσίας

 

Γιάννης Στεφανίδης

Η Ελλάδα και η Φινλανδία μοιράζονται μια κοινή εμπειρία από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Και οι δύο δοκίμασαν την επιθετικότητα μεγάλων δυνάμεων, της Ιταλίας και της Σοβιετικής Ένωσης, αντίστοιχα, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα των οποίων θεωρούσαν τον πόλεμο και την κατάκτηση θεμιτές πρακτικές στις σχέσεις τους με άλλα, μικρότερα κράτη.

Φινλανδία και Σουηδία: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά και οι Σκανδιναβοί «απαντούν» με ασκήσεις πολέμου

 

Η σκανδιναβική απάντηση στις απειλές του Πούτιν ήρθε με την ευρεία άσκηση παράκτιας μάχης που μόλις ξεκίνησε σε όλα τα θαλάσσια σύνορα με τη συμμετοχή πεζοναυτών και συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών πυραύλων

ΗΠΑ: Ψάχνουν να βρουν «πού το πάει» ο Ερντογάν – Μπάιντεν καλεί Σουηδία και Φινλανδία ενόψει υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αιχμηρή απάντηση στον Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία – «Οι ΗΠΑ θα…»

 

«Σεβόμαστε τις πολιτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη...»
Τη δική του απάντηση στα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΥΠΕΞ Σουηδίας και Φινλανδίας συζητούν με την Τουρκία τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου / AP Photo/Hussein Malla

Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν την υποψηφιότητα για το ΝΑΤΟ με την Τουρκία στο Βερολίνο το Σάββατο.

«Βόμβα» Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του. Ο ίδιος ανέφερε πως η Συμμαχία στο περελθόν είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα

Ουκρανία: Θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τις Φινλανδία και Σουηδία; Οι New York Times επιχειρούν να απαντήσουν σε αυτό το «καυτό» ερώτημα.

 

ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «αγκαλιάσει» το αίτημα της Φινλανδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας, ενώ η επίσημη αίτηση αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Επικεντρωμένοι οι Ρώσοι στο άκρο του αριστερού πλευρού των Ουκρανών στο Ντονμπάς

 

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προ δεκαημέρου γράφαμε ότι οι εξελίξεις των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, “δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς δεν αποβλέπουν σε ευρεία κύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, με ταυτόχρονο ελιγμό διπλής λαβίδος από βορρά και νότο […] ρωσική πίεση ασκήθηκε στο αριστερό πλευρό της ουκρανικής διατάξεως, με αποτέλεσμα να δίδεται η εντύπωση ότι επιδίωξη είναι η προέλαση από Ιζιούμ προς κύκλωση του αντιπάλου μέχρι και το ύψος του Κραματόρσκ, προς την γενική κατεύθυνση της Χορλίφκας. 

Οι ρώσοι αποσύρονται από Kharkiv και προελαύνουν στην Αν. Ουκρανία προς Rubizhne, Severodonetsk, σχεδιάζουν επίθεση στο Mykolaiv

 

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες για μια ευρεία περικύκλωση ουκρανικών στρατευμάτων κατά μήκος της γραμμής Izyum – Slovyansk - Debaltseve με στόχο να περικυκλώσουν το Severodonetsk και το Lysychansk

Μπορέλ: “Επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία”

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΒΑΡΒΑΡΑ ΦΑΝΙΔΗ Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μπορέλ: "Η ΕΕ θα παράσχει περαιτέρω 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία", δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Ουκρανός υπ.Άμυνας: Η Ουκρανία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου

 

ΑΠΕ

Η Ουκρανία ανάγκασε την Ρωσία να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό-τακτικό επίπεδο και εισέρχεται σε μια παρατεταμένη φάση πολέμου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ σε ανάρτησή του στο Facebook, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Επικοινωνία Όστιν-Σοϊγκού: Άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. 

Επικοινωνία Σολτς – Πούτιν: Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συζήτησαν για την Ουκρανία σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επίθεση του Λαβρόφ στην ΕΕ: «Έγινε φιλοπόλεμη, ακολουθεί τον δρόμο που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ»

 

Λαβρόφ: «Η ΕΕ έχει φιλοδοξίες πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο»Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Ως «επιθετική και φιλοπόλεμη» αποκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μάχη με τον χρόνο στο λιμάνι της Κωνστάντζας για τα ουκρανικά σιτηρά

 

Αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, προτού έρθει η επόμενη συγκομιδή και προκαλέσει συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα, δίνει η Ρουμανία.

Ρωσία: Ο Πούτιν λέει ότι η μεγάλη συγκομιδή σιτηρών στην Ρωσία θα στηρίξει μεγαλύτερες εξαγωγές

 

- Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η Ρωσία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου εφέτος λόγω μιας πιθανής συγκομιδής ρεκόρ δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης στους G7

 

Αγροτική παραγωγή στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν μέσω εναλλακτικών χερσαίων οδών. Λύση σε αυτό το ζήτημα αναζητούν σήμερα οι υπ. Γεωργίας του G7. Στρατηγικής σημασίας η Οδησσός.

Φυσικό αέριο: Γιατί σταθεροποιούνται σήμερα οι τιμές - Συνεχίζεται το θρίλερ

 

Γιούλα Ζαχιώτη

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) μειώθηκε σήμερα στα 101.420 ευρώ η μεγαβατώρα από 106 ευρώ που είχε εκτιναχθεί χθες

Η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο ύψους 195 δισ. ευρώ για να εγκαταλείψει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

 

Για να πρωτοστατήσουν στα σχέδια, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με τα σχέδια προτάσεων και τους αξιωματούχους της ΕΕ. [European Parliament]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους 195 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, συνδυάζοντας την ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μετάβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με προσχέδια εγγράφων.

Η Αθήνα πυκνώνει την παρουσία της στη Βαλκανική

 

Ο στόχος της τριμερούς συνόδου Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ο ενισχυμένος ρόλος της Αθήνας στη Βαλκανική

Δολοφονία δημοσιογράφου του Al Jazeera: «Απροσδιόριστη η προέλευση των πυρών που τη σκότωσαν»

 

Τι αναφέρουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα πως δεν είναι δυνατό προσώρας να προσδιοριστεί η προέλευση των πυρών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Παλαιστίνιας    δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα Σιρίν Αμπού Άκλεχ, που είχε επίσης και την αμερικανική υπηκοότητα, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη προχθές Τετάρτη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνάς του.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν στη Μόσχα για την οριοθέτηση των συνόρων

 

Μάιος 13, 2022. Ελλάδα.

Οι επιτροπές της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συνεδριάσουν στη Μόσχα στις 16-17 Μαΐου για την οριοθέτηση και την ασφάλεια των συνόρων. Αυτό δήλωσε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Χρ. Σταμούλη : Η διαφορετικότητα Ελλάδας- Ιταλίας στις Γερμανικές Επανορθώσεις

 

Η νομικός και διαχειρίστρια του αρχείου του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη , Χριστίνα Σταμούλη, εξήγησε σήμερα με αφορμή την απόσυρση της Γερμανίας μόνο από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , γιατί η περίπτωση της Ιταλίας είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδας , στις διεκδικήσεις από την Γερμανία , για την οποία τόνισε ότι στη κύρια προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μόνο τυχαία που επιμένει ώστε να ισχυροποιήσει περαιτέρω το θέμα της ετεροδικίας.

Πλακούδας Σπ.: Δωρεάν παραχώρηση Mirage 2000-9 από τα Η.Α.Ε. στην Ελλάδα / Ενημέρωση & Σκέψη

 

Ο επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy κ. Σπύρος Πλακούδας, μίλησε στιν τηλεοπτικό σταθμό ΒΕΡΓΙΝΑ αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (11-05-2022 | verginanews.gr).

Γιάννης Μάζης, Μοναδική λύση, για γεωπολιτική σταθερότητα, μια ισχυρή Ευρώπη

 

Μοναδική λύση, για γεωπολιτική σταθερότητα, μια ισχυρή Ευρώπη δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης στον Θανάση Λάλλα και τα Parapolitika FM

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ

 

Ο Ελληνισμός όφειλε να έχει ρόλο ειρηνοποιού στο Ουκρανικό και έχασε τεράστια ευκαιρία να αναδείξει το ηθικό του βεληνεκές. Οι Ρώσοι στρατηγοί καταπάτησαν όλες τις Αρχές Πολέμου που διδάσκονται οι Πρωτοετείς Μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη, TV 100, 12/05/2022

 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη, TV 100, 12/05/2022

Μ. Τρούλης : Οι συμμαχίες είναι εργαλεία για τα κυρίαρχα κράτη ,όχι η εξυπηρέτηση συμμάχων

 

Ο διεθνολόγος και διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάρκος Τρούλης, μιλάει για την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας σε 5ετή βάση και πως αυτή δεσμεύει επ αόριστον τις ελληνικές κυβερνήσεις...

Αλέξανδρος Δρίβας, Πολύ σημαντική η συμφωνία με τους Αμερικανούς για την χώρα μας

 

Είναι πολύ σημαντική η συμφωνία με τους Αμερικανούς για την χώρα μας δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δρίβας. Μάλιστα ο κος Δρίβας τονίζει ότι η πενταετής διάρκεια οδηγεί σε μεγάλες υλικοτεχνικές επενδύσεις από πλευράς των Αμερικανών πράγμα που εξηπηρετεί την χώρα μας΄

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 79η ημέρα ρωσικής εισβολής

 

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Παράγοντας «σταθερότητας» πιθανή ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε «απάντηση» της Ρωσίας, αν αποφασίσουμε να ενταχθούμε στη Συμμαχία, λέει η Στοκχόλμη.