Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ναυπηγεία Ελευσίνας: «Πράσινο» στην εξυγίανση, κατατίθεται το νομοσχέδιο

 

Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτήσει η Onex και έχει εγκριθεί από τους εργαζομένους των Ναυπηγείων πριν από λίγες ημέρες. 

Το «πράσινο φως» για να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας άναψε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που έχει καταρτήσει η Onex και έχει εγκριθεί από τους εργαζομένους των Ναυπηγείων πριν από λίγες ημέρες.  Αρχικά επρόκειτο να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο για να εγκριθεί με βάση την πτωχευτική νομοθεσία, ωστόσο με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κρίθηκε σκόπιμο να εγκριθεί από τη Βουλή ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία της εξυγίανσης. 

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα εξοφλήσουν 220 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους εργαζομένους, ενώ θα διαγραφεί το υπόλοιπο χρέος των ναυπηγείων, που συνολικά πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Η έγκριση του σχεδίου είχε «παγώσει» μετά την άρνηση του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού να το υπογράψουν ως πιστωτές, επειδή είχε εκτιμηθεί ότι δεν είχαν αρμοδιότητα και θα έπρεπε να υπογράψει το υπ. Οικονομικών. Αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί πλέον με νομοθετική ρύθμιση, βάσει των εντολών του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα σε χθεσινές του δηλώσεις στο συνέδριο «Famagusta Business Forum» στην Κύπρο, με θέμα «Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «έχω στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή αλλά και τη μεγάλη σύσκεψη για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού έχει τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τη διάσωση των ναυπηγείων, σε γενική συνέλευση των εργαζομένων είχε αναφέρει ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή και δεν πρόκειται για μια απλή διάταξη. «Είναι πιο σύνθετη διάταξη γιατί μέσα θα έχει όλο το σχέδιο εξυγίανσης. Όλη η συμφωνία με την ONEX θα φτάσει στη Βουλή και θα είναι στη διάθεση των κομμάτων. Όλα τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί του σχεδίου και στο τέλος θα ψηφίσουν. Να ξέρουμε ο καθένας τι ψηφίζει και τι όχι». Επίσης, είχε αναφέρει ότι αυτό γίνεται για να γίνει γρηγορότερα και να υπάρξει φυσικά και η νομική εξασφάλιση και να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα για τη συμφωνία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε πει χαρακτηριστικά, ότι είναι «ένα εξαιρετικά μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Και πιστεύω ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται παγκοσμίως και με την κλιματική αλλαγή που θέτει επιτακτικά την ανάγκη να γίνουν μια σειρά από επισκευές σε πλοία εμπορικά και όχι μόνο. Αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες που θα αναγκάσουν την Ευρώπη να δαπανήσει πολλά χρήματα για αμυντικές δαπάνες λόγω των γνωστών γεγονότων στην Ουκρανία, είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τη δημιουργία ενός καλού μέλλοντος για τα ναυπηγεία Ελευσίνας».

ΠΗΓΗ https://www.businessdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου