Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Τάραξε τα νερά της κυπριακής πολιτικής σκηνής ο Χριστοδουλίδης: Πώς υποδέχθηκαν τα κόμματα την ανακοίνωση του πρώην υπουργού (Βίντεο)

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και η πρόθεση του ΑΚΕΛ να κατέλθει με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, δύο μέχρι πρόσφατα συνεργάτες του, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Πάντως προκλήθηκε άνευ προηγουμένου νευρικότητα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), που βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του. υποψηφιου του, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πιθανότατα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη δική τουυποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι με ένα βίντεο 25 περίπου λεπτών, που αναρτήθηκε στο YouTube, o τέως Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγγειλε την Πέμπτη το πρωί την υποψήφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, με σεβασμό στην ιστορική πορεία του κυπριακού ελληνισμού, με καθαρούς στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον της πατρίδας μας, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Πρόεδρος θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την στάση που θα κρατήσει στον προεκλογικό αγώνα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην γραπτή του δήλωση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει θετικά ή αρνητικά τις αποφάσεις είτε των κομμάτων είτε των προσωπικοτήτων που ενδιαφέρονται για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Και επαναλαμβάνει ότι διαφυλάσσοντας τον θεσμικό του ρόλο θα αποφύγει εμπλοκή σε δημόσιες αντιπαραθέσεις προεκλογικού χαρακτήρα. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την στήριξή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Τι είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ως ενεργός πολίτης και επί σειρά ετών ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού έχω δημόσια εκφράσει την πλήρη υποστήριξη μου προς την υποψηφιότητα του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, προέδρου του ΔΗΣΥ, αναγνωρίζοντας τόσο τις ηγετικές του ικανότητες όσο και την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της ιστορικής παράταξης», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αντίδραση στην εξαγγελία υποψηφιότητας από το Νίκο Χριστοδουλίδη υπήρξε και από τον ανθυποψήφιό του πλέον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έδειξε τη νευριότητά του.

«Για εμάς η εξαγγελία δεν είναι είδηση. Ο κύριος Χριστοδουλίδης εδώ και μήνες έχει εγκαταλείψει τη συλλογική μας προσπάθεια. Είναι η ώρα ως υποψήφιος πλέον της αντιπολίτευσης, να εξηγήσει γιατί θέλει να ανατρέψει τη σωστή πορεία της χώρας. Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την Κύπρο του αύριο», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το κυβερνών κόμμα που σημειώνει ότι ο Χριστοδουλίδης πλέον πέρασε στην αντιπολίτευση και εγκατέλειψε την παράταξη που τον ανέδειξε πολιτικά.

«Στέκεται ενάντια στην κυβέρνηση που τον τίμησε, συμπορευόμενος με όσους λυσσαλέα την πολεμούν. Μίλησε για μισή ώρα και το μόνο που ακούσαμε ήταν μια υπεραγορά ευχών και συναισθημάτων. Δεν βρήκε μια λέξη να πει για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Τοι ΑΚΕΛ να δίνει την δική του ερμηνεία στην εξαγγελία του τέως Υπουργού και να απαντά στην αντίδραση του Δημοκρατικού συναγερμού.

Αντίδραση ΑΚΕΛ στις εξελίξεις

«Τόσο η αναμενόμενη εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη όσο και η αντίδραση του ΔΗΣΥ σ` αυτή επιβεβαιώνουν ότι Χριστοδουλίδης και Νεοφύτου είναι οι δύο όψεις της συναγερμικής κυβέρνησης που για δέκα χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα και τον λαό», επεσήμανε το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να απαντήσει σε αρχικό στάδιο στα όσα αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώ στην ΕΔΕΚ προχωρούν στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δώσει η Παγκύπρια πολιτική συγκέντρωση να μην σχολιάσουν τις υποψηφιότητες.

Η ΔΗΠΑ εξ` αφορμής των εξελίξεων υπενθύμισε για άλλη μια φορά την πρόταση που εδώ και καιρό κατέθεσε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Και σημειώνει ότι θα επιμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι να εξαντλήσει όλα τα λογικά και χρονικά περιθώρια με την ελπίδα επίτευξης τους στόχου αυτού.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

ΕΤην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές εξήγγειλε το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης, λαμβάνοντας και επίσημα θέση στην επικείμενη κούρσα των Προεδρικών Εκλογών του 2023.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του, ξεδίπλωσε το όραμά του σε μια σειρά από τομείς όπως το κυπριακό, η κοινωνία και η οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, επέλεξε να απευθυνθεί στους πολίτες μέσω των social media, όπου τις τελευταίες ώρες έχει αρχίσει και επίσημα να «τρέχει» η προεκλογική του εκστρατεία υπό τον τίτλο «Δύναμη που μας ενώνει». Κυρίαρχα χρώματα της εκστρατείας του είναι το μπλε και το άσπρο αλλά και οι σημαίες της Κύπρου και της ΕΕ.

Επιγραμματικά το όραμα το οποίο ξεδίπλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφορά τους παρακάτω τομείς:

Για την οικονομία

Ξεδιπλώνοντας το όραμά του σε ότι αφορά την οικονομία, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οραματίζεται την Κύπρο, με δυνατή οικονομία έναντι της κρίσης, πραγματικά ανταγωνιστική και ανθεκτική, την Κύπρο που πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, με ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, θα μεγιστοποιεί την προστιθέμενή μας αξία και θα δημιουργεί νέες, ποιοτικές, θέσεις εργασίας.

«Οραματίζομαι την Κύπρο, που στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την εργαζόμενη οικογένεια, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, που ενισχύει τα εισοδήματά τους, αλλά και εισάγει μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Οραματίζομαι μια πατρίδα, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που παρέχει ασφάλεια και προστασία σε όλους και ιδίως στους πιο ευάλωτους έναντι της κρίσης: στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρίες.

Οραματίζομαι μια πατρίδα που λειτουργεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα» ανέφερε.


 

Για τον προσφυγικό κόσμο

Σε ότι αφορά τον προσφυγικό κόσμο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οραματίζεται την Κύπρο που στηρίζει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος όπως είπε, επωμίστηκε το μεγάλο βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και παρά τις δεκαετίες που πέρασαν – η πλειονότητά του εξακολουθεί να αγωνίζεται, ας το παραδεχτούμε, όχι επί ίσοις όροις. «Δεν λησμονούμε τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα κουβαλούν τα τραύματα της εισβολής: τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας» ανέφερε.

Για το εκπαιδευτικό σύστημα

Τόνισε ακόμη ότι οραματίζεται την Κύπρο που θα έχει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει στα παιδιά μόρφωση, γνώση και δεξιότητες, ώστε να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που φέρνει κάθε παιδί σε επαφή με την τέχνη να δίνει σε κάθε νέα και νέο εύκολη πρόσβαση στα οφέλη του πολιτισμού και της άθλησης.

Για το σύστημα υγείας

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σημείωσε ακόμη ότι οραματίζεται μια πατρίδα με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

Για τη δικαιοσύνη

Σε ότι αφορά τη δικαιοσύνη, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, τα ελλείμματα της ηθικής και της δεοντολογίας, την διαφθορά και τη διαπλοκή που εισάγει ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας

Για τον αγροτικό κόσμο

Το όραμά του για επένδυση στην ποιότητα και στη μοναδικότητα των αγροτικών προϊόντων και μέσα από την αγροτεχνολογία καθιστά τον πρωτογενή τομέα πόλο ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι οραματίζεται την Κύπρο που προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο και διατηρεί ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον, με καθαρή ενέργεια, περισσότερο πράσινο και βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται τη φύση, δημιουργεί οικολογική συνείδηση και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.

Για το μεταναστευτικό.

Πρόσθετα, στην εξαγγελία του ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε κατά την εξαγγελία του σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή της μετανάστευσης. Οραματίζομαι, είπε, την Κύπρο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό τη μετανάστευση με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις γι’ αυτούς που πραγματικά δικαιούνται νόμιμη προστασία, αλλά με μηδενική ανοχή για όσους παρανομούν.


 

Για την εξωτερική πολιτική

«Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή.

Οραματίζομαι την Κύπρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ως κόμβο συνεργασίας, ως γέφυρα πολιτισμών, ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το Κυπριακό

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη. Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

«Οραματίζομαι την Κύπρο που είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες. Οραματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα. Ήρθε η ώρα, αφού συμφωνούμε, να το προσπαθήσουμε μαζί, όλοι, για την Κύπρο των παιδιών μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος. Είναι οφειλή όλων μας» υπέδειξε.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου