Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Φυσικό αέριο: Γιατί σταθεροποιούνται σήμερα οι τιμές - Συνεχίζεται το θρίλερ

 

Γιούλα Ζαχιώτη

Η τιμή αναφοράς των συμβολαίων στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) μειώθηκε σήμερα στα 101.420 ευρώ η μεγαβατώρα από 106 ευρώ που είχε εκτιναχθεί χθες

ταθεροποιητική τάση σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το ξέφρενο ανοδικό ράλι που κατέγραψαν χθες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Μόσχας κατά μεγάλων γερμανικών εταιρειών φυσικού αερίου, που ανήκαν στην Gazpom αλλά και της διακοπής στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου, από έναν από τους δύο βασικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία.

Αν και οι ροές βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που οδήγησαν στην σημερινή μείωση της τιμής του:

  1. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το ουκρανικό δίκτυο φυσικού αερίου, βάση του οποίου αναμένεται να παραμείνουν σταθερές οι ροές μέσω Ουκρανίας και
  2. Η σημερινή ανακοίνωση της Gazprom PJSC οτι δεν θα κλείσει άλλες διόδους προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η τιμή αναφοράς των συμβολαίων στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) μειώνεται σήμερα κατά 4% κοντά στα 102 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, ενώ χθες είχε ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά και τα 110 ευρώ.

Οι traders του αερίου παραμένουν ωστόσο σε αναμμένα κάρβουνα, παρά τη σημερινή μείωση των τιμών, καθώς η διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου παραμένει «ζωντανή» και θα μπορούσε να πυρπολήσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης η οποία καλύπτεται κατά  περίπου 40% από το ρωσικό αέριο, το ένα τρίτο του οποίου διοχετεύεται μέσω αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εξελίξεις των τελευταίων τριών ημερών προκάλεσαν όλεθρο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας που επέφερε ο ζεστός καιρός και οι σταθερές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Την Τετάρτη όμως, οι αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας περιορίστηκαν όταν το βασικό σημείο διασυνοριακής εισόδου από τον κόμβο της Sokhravinka, τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της δραστηριότητας των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονέσκ. Το Sokhranivka και το Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. 

Οι περιορισμοί της Μόσχας σε έναν όμιλο εταιρειών φυσικού αερίου που έχει κατασχεθεί από τη Γερμανία απειλούν επίσης να διαταράξουν την παγκόσμια αγορά LNG, ανατρέποντας έναν σημαντικό προμηθευτή την  Gazprom Marketing & Trading Ltd. Επιπλέον, οι κυρώσεις στόχευαν έναν αγωγό που διασχίζει την Πολωνία, αφαιρώντας μια πιθανή εφεδρική διαδρομή για τους ευρωπαίους πελάτες να λαμβάνουν ρωσικό αέριο.

Όλα αυτά έρχονται ακριβώς τη στιγμή που οι προθεσμίες πληρωμής για βασικούς ευρωπαίους αγοραστές λήγουν αυτόν τον μήνα με πολλές ευρωπαικές εταιρείες να έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμή σε ρούβλια.

Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να έχουν αποκοπεί ήδη από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στις νέες απαιτήσεις πληρωμών του Βλάντιμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ https://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου