Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΥΠΠΟ: Πιστοποιούνται δύο ακόμη Μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς


Η πιστοποίηση των Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων αποτελεί διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΟΣ


Το θέμα μας σήμερα είναι ο ασφαλής χώρος. Η καταπιεστική ανοχή είναι μια έννοια που συχνά συναντάμε πλέον σε δικαιωματιστικούς χώρους και που πλέον έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και σε αναρχικούς όπως και σε πανεπιστήμια. Η φράση που ακούμε όμως δεν είναι αυτή. Η φράση που χρησιμοποιείται για να ντροπιάσει σώματα, συμπεριφορές και γενετήσια χαρακτηριστικά, και για να αποκλείσει “αιρετικές” απόψεις είναι “ασφαλής χώρος”. Είτε το θέμα μας είναι ο φεμινισμός, είτε το ισλάμ, είτε η τοξική αρρενωπότητα, εκάστοτε ιδεολογικά χαροκαμένες επικαλούνται την έννοια “ασφαλής χώρος”.

Το φαινόμενο του κρυπτοχριστιανισμού στην Τουρκία


Γιώργος Παπαθανασόπουλος
Κρυπτοχριστιανοί στη σύγχρονη Τουρκία, 8 διηγήματα με βάση την αλήθεια
Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα 2023

Της Θεοδώρας Ιωαννίδου Καρακουσόγλου* από το Άρδην τ. 130-131

ΥΠΠΟ: Υπεγράφη Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου -Τι αφορά


Η Λίνα Μενδώνη και η Υφ. Πολιτισμού της Κυπρου υπέγραψαν την Πρώτη Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

ΚΕ: Παραμένουμε εποικοδομητικοί για θετική κατάληξη στην προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ


Η ε/κ πλευρά παραμένει εποικοδομητική με στόχο η προσπάθεια του ΓΓ να έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας πως οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται για ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε ανέφερε εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πήραν τον Τατάρ με… απόκρυψη


Με… απόκρυψη τηλεφώνησαν μάλλον στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, από τα Ηνωμένα Έθνη για να τον βολιδοσκοπήσουν για κοινή συνάντηση το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο Γκουτέρες προγραμματίζει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη του ψευδοκράτους


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, σε κοινή συνάντηση τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Αναπνευστήρας» για τον υποβρύχιο στόλο: Οι κινήσεις που εισηγείται το ναυτικό επιτελείο ώστε να μην κλείσει η ψαλίδα της υποβρύχιας ισχύος με την Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο


Στην κρίση του 2020 με την Τουρκία, τα ελληνικά υποβρύχια κλάσης “Παπανικολής” αναδείχθηκαν σε έναν ιδιαίτερο πολλαπλασιαστή ισχύος καθώς σε συνδυασμό με τα μέσα ανθυποβρυχιακού πολέμου του ναυτικού είχαν αποκαλύψει και καθηλώσει τον τουρκικό υποβρύχιο στόλο και όχι μόνο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Αναπνευστήρας ονομάζεται η διαδικασία ανάδυσης του υποβρυχίου σε ασφαλές σημείο ώστε να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο, να φορτίσουν οι μπαταρίες του κήτους και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ετοιμαστεί ξανά για την κατάδυση και την παραμονή του κάτω από το νερό, ίσως σε κάποιο «καρτέρι».

Ισοζύγιο Ναυτικής Ισχύος: Μονόδρομος η ναυπήγηση νέων μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό-Προσεχώς χάσμα ναυτικής ισχύος

Αναστάσιος Παπανδρέου

Από το 1996 και την κρίση στα Ίμια βλέπουμε μια συνεχόμενη, με αυξητικές τάσεις, προσπάθεια της Τουρκίας στην απομείωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα. Έτσι οι γκρίζες ζώνες του 1996 έγιναν «θαλάσσια πατρίδα» και από το 2020 Τουρκό-λυβικό μνημόνιο.  

Το Panzerjaeger αντιαρματικό της Rheinmetall με ενσωματωμένα drones για την καταστροφή τανκ

Ο κύριος οπλισμός του Panzerjaeger περιλαμβάνει δύο εκτοξευτές.

Διονύσης Αντωνέλλος

Γιατί όχι μια κοινή ελληνοϊσραηλινή γραμμή παραγωγής πυρομαχικών; Το “μάθημα” που δεν πήραμε ποτέ…


Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει «διαβάσει» τα διδάγματα από τις πολεμικές συρράξεις της σύγχρονης εποχής και προσπαθεί να τα ενσωματώσει στην πολιτική της; Η δυσμενής πραγματικότητα είναι όμως, ότι για μια ακόμη φορά βασιλεύει η ημιμάθεια και το αναμάσημα απόψεων που διατυπώνονται στα διεθνή Μίντια.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Τό Ανύπαρκτο «Γεωπολιτικό Αποτύπωμα»


 του Εὐθ. Π. Πέτρου

ΟΥΔΕΙΣ ἐχέφρων γνώστης τῆς καταστάσεως ἐξεπλάγη ἀπό τήν ἀποτυχία τῆς νέας περιοδείας Μπλίνκεν στήν Μέση Ἀνατολή. Φυσικά καί δέν ὑπῆρχε προοπτική πραγματικῆς καταπαύσεως τοῦ πυρός. Τό μόνο πού θά μποροῦσε νά ἐπιτευχθεῖ ἦταν μιά περιορισμένη ἐκεχειρία, τήν ὁποία ὅλοι οἱ ἐμπλεκόμενοι θά ἀξιοποιοῦσαν προκειμένου νά ἀνασυνταχθοῦν καί νά ἑτοιμάσουν τίς δυνάμεις τους γιά τήν ἑπομένη φάση τῶν ἐπιχειρήσεων. 

Τα Σκόπια δεν θέλουν τους Βουλγάρους στο Σύνταγμα τους (φωτό)


Αύγουστος 24, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Η επιγραφή γράφει “Бугари во Устав е предавство” (Οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα είναι προδοσία). 

Deutsche Welle, Politico Το σοκ για τις δολοφονίες στο Ζόλινγκεν και ο φόβος της Ακροδεξιάς


Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Γερμανία, μετά την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια υπαίθριας γιορτής για τα 650ά γενέθλια της πόλης Ζόλινγκεν στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Bεστφαλία, κοντά στο Nτίσελντορφ.

Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας


Αύγουστος 24, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει την ιστορική κληρονομιά στα Βαλκάνια σε κάθε τομέα», γράφουν τα τουρκικά media.

ΥΠΕΞ: «H βεβήλωση του κοιμητηρίου στην Κωνσταντινούπολη προσβάλλει την ιστορία της ελληνικής μειονότητας»


Το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο του Αγίου Ελευθερίου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Χ/Kısa Dalga)

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Μέγα σκάνδαλο στη Θράκη: Στην Ελλάδα… αλωνίζει Τούρκος πολίτης στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα έως το… 2026!


Στη Θράκη «αλωνίζει» ανενόχλητος τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» «Δυτικής» Θράκης, Χασάν Κιουτσούκ, ο οποίος είναι ένας εκ των στενότερων «συνεργατών» του τουρκικού ΥΠΕΞ και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο για το FIR Αθηνών με ΝΑΤΟϊκό μανδύα


Με μπαρουταποθήκη μοιάζει η φαινομενικά ήρεμη κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με την Τουρκία στον ρόλο του μπουρλοτιέρη έτοιμη να βάλει φωτιά και να τινάξει στον αέρα τα πάντα, αν δεν γίνει το δικό της, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Ερντογάν παρέλαβε το 1ο γερμανικής τεχνολογίας υποβρύχιο: «Πρέπει να έχουμε ισχυρό ναυτικό για να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα»

Μέχρι το 2020 θα διαθέτουμε 6 νέα υποβρύχια, τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος   

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη 

Τουρκία: Σε ρόλο συντονιστή του Αφρικανικού Διαλόγου με ξεκάθαρο στόχο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα για τη μεσολάβηση στη σύγκρουση μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας

Οι Τούρκοι “σπάνε” ασύστολα τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας: Τιμωρία σε 400 και πλέον οντότητες και φυσικά πρόσωπα που ενισχύουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας


epa11426110 US Treasury Secretary Janet Yellen (R) speaks, in Atlanta, Georgia, USA, 20 June 2024. EPA, ERIK S. LESSER

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν χθες κυρώσεις σε περισσότερες από 400 οντότητες και φυσικά πρόσωπα που υποστηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών εταιρειών που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να ενισχύσει τον στρατό της.

Τουρκία και Ρωσία ξαναρχίζουν κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία


Τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα με τεθωρακισμένα οχήματα ξεκίνησαν εκ νέου κοινές χερσαίες περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία μετά την παύση των επιχειρήσεων πέρυσι για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Δύσκολες οι σχέσεις Τουρκίας - Χαμάς υπό τη νέα ηγεσία - Ο διπλός στόχος της Άγκυρας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

H δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ήρθε ως «σοκ» στην Άγκυρα

Reuters: Ο Νετανιάχου σε αντιπαράθεση με Ισραηλινούς διαπραγματευτές για τους όρους της εκεχειρίας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπετζαμιν Νετανιάχου AP photo

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει έρθει σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της χώρας του στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της επιμονής του να μην αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών.

Πόλεμος στη Γάζα: Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο, την ώρα που οι συνθήκες στον θύλακα επιδεινώνονται


Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές της έφτασαν σήμερα στο Κάιρο για να ενημερωθούν για τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες αφού ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τις επιδεινούμενες συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συναγερμός στη Meta: Ιρανοί χάκερ επιτέθηκαν σε λογαριασμούς WhatsApp πολιτικών προσώπων σε ΗΠΑ και Ισραήλ


Στο στόχαστρο Ιρανών χάκερ βρέθηκαν λογαριασμοί WhatsApp διπλωματικών και πολιτικών προσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τη Meta

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος επέστρεψε στη Ρωσία», είπε στην ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας


Ο πόλεμος επιστρέφει στη Ρωσία, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα.

Γαλλία: Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και σημειώθηκε έκρηξη μπροστά σε συναγωγή

Έκρηξη έξω από συναγωγή στην πόλη Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία twitter/X

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων περιείχε φιάλη αερίου, πυρπολήθηκαν σήμερα το πρωί μπροστά σε συναγωγή της Λα Γκραντ-Μοτ, στη νότια Γαλλία

Γερμανία: Ο συλληφθείς δεν είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης


Ο δράστης εξακολουθεί να διαφεύγει, ωστόσο κοντά στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε το μαχαίρι με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία και αξία στρατηγικής πρόβλεψης


Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία της στρατηγικής πρόβλεψης, ιδίως υπό το πρίσμα των συνεχόμενων γεωπολιτικών αναταράξεων και της αβεβαιότητας που επικρατεί στον κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την δυναμική του και την χρήση νέων πρακτικών έχει μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό τα προπολεμικά γεωπολιτικά και πληροφοριακά ερμηνευτικά πρότυπα.

Palianytsia: Η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το νέο εγχώρια κατασκευασμένο drone


Η Ουκρανία χρησιμοποίησε με επιτυχία μια νέα κατηγορία όπλων, τον ουκρανικό πύραυλο-drone «Palianytsia» για πρώτη φορά, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας Μπάιντεν στον Ζελένσκι


Περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους, εξοπλισμό κατά των drones και αντιαρματικούς πυραύλους. Η Ουάσινγκτον είναι ο βασικότερος υποστηρικτής του Κιέβου, με το 55 δισ. δολ. από την αρχή του πολέμου.

Ουκρανία: «Χτύπημα» σε αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσική περιφέρεια Βορονέζ



Οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) - Τα συντρίμμια που έπεσαν προκάλεσαν πυρκαγιά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι προχώρησαν στην ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Οι τρεις ταπεινώσεις του «τσάρου»


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η πραγματικότητα είναι μία: Η Ουκρανία έχει εισβάλει στη Ρωσία και καταλαμβάνει ένα κομμάτι ρωσικής επικράτειας περίπου στο μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.