Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Το πλοίο της Κερύνειας έκανε το τελευταίο του ταξίδι το 280 π.Χ: Νέα τεχνική ραδιοχρονολόγησης αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το αρχαίο ναυάγιο [βίντεο]


Φωτογραφία από τον σκελετό του πλοίου Κερύνεια λίγο μετά την επανασυναρμολόγηση των ξύλων που ανακτήθηκαν κατά την ανασκαφή του βυθού. Credit: Kyrenia Ship Excavation team, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/) μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρησιμοποιώντας μια επικαιροποιημένη τεχνική ραδιοχρονολόγησης, ερευνητές προσδιόρισαν με μεγαλύτερη ακρίβεια την χρονολογία του τελευταίου ταξιδιού του πλοίου της Κερύνειας, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο.

27 Ιουνιου 1913: Η Μάχη της Βετρίνας (νέο Πετρίτσι)


Γνωστή και ως Μάχη του Δεμίρ Χισάρ (Σιδηρόκαστρο). Με αυτή τη νίκη ο ελληνικός στρατός ανάγκασε τους Βουλγάρους να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, για να γίνει δυνατή η απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας.

ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ


Έπειτα από αρκετές μέρες στο πεδίο και αποστολές στα περισσότερα μέτωπα της χώρας όπου άσκησα το «αντρικό προνόμιο» μου, με τη συνδρομή άλλων «τοξικών αρρενωποτητων» της ομάδας μου, είπα να κάνω κι εγώ μια σύνοψη. Σε συνθήκες πολέμου που επικράτησαν υπήρχαν άνθρωποι που χάσανε τα ζωάκια τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες μιας ζωής. 

«Με αποκαλούσε σκουπίδι, με απειλούσε, ήθελε να χωρίσω», αναφέρει ο δικηγόρος για την 43χρονη


Ο γνωστός ποινικολόγος διαψεύδει κάθε ισχυρισμό της 43χρονης που φέρεται να δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο, λέγοντας ότι «με εξύβριζε χυδαιότατα και απειλούσε τη ζωή μου» στη μήνυση που κατέθεσε.

Λυκουρέζος: «Κακώς ασκήθηκε στον Λύτρα δίωξη για σκοπούμενη σωματική βλάβη»


Για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ο γνωστός ποινικολόγος υποστήριξε ότι κακώς ασκήθηκε δίωξη για σκοπούμενη σωματική βλάβη και τόνισε ότι η παρέμβαση του Αρείου Πάγου ήταν άστοχη.

“Δέχτηκε και αυτός χτυπήματα και απάντησε, ήταν άμυνα” – Τι δηλώνει ο συνήγορος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ (video)

Ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή απειλή κατά συρροή σε βαθμό πλημμελήματος έχει ασκηθεί σε βάρος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, τον οποίο κατήγγειλε η σύντροφός του για ενδοοικογενειακή βία.

Επιστολή Τουρκοκύπριων στον Γ.Γ. του ΟΗΕ – τι ζητούν


Ιούνιος 27, 2024. Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί λύση και ειρήνη στο νησί μας», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα

21 συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στην Κατεχόμενη βόρεια Κύπρο έστειλαν επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην Προσωπική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μαρία Άντζελα Ολγκίν.

Μαυρίδης: Η Κύπρος ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ


Τον ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου για τη διαχείριση κρίσεων ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Ομιλητές στο συνέδριο ήταν επίσης ξένοι εμπειρογνώμονες και συμμετείχαν αντιπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών και ιδιωτικών φορέων από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τατάρ: Υπερβολικές και επικίνδυνες οι δηλώσεις Χριστοδουλίδη


Για "υπερβολικές δηλώσεις" που "ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού", και "όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο να γίνει η Κύπρος πιθανός στόχος", έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε «τις τελευταίες ημέρες» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόεδρος για ηγεσία θεσμών Ε.Ε.: Ανάγκη για συλλογική λύση


Στην ανάγκη να υπάρξει κατάληξη σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, δεδομένων των εξελίξεων, αλλά και τις «σε εισαγωγικά χωρίς εισαγωγικά προειδοποιήσεις» που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία και το γεγονός ότι κάποια κράτη «επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Θερινή Εκπαίδευση της ΣΜΥ στο Λιτόχωρο (pics & vid.)


Από 3 έως 16 Ιουνίου 2024, διεξήχθη η θερινή εκπαίδευση – διαβίωση των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), στην περιοχή της Καναπίτσας Λιτοχώρου.

Αποκλειστικές εικόνες: Η βράβευση του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ (Φωτογραφίες – βίντεο)


Σε μία ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, τιμήθηκε ο κυβερνήτης και τα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ που επέστρεψε από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από τρεις μήνες πολεμικής αποστολής, στο πλαίσιο της επιχείρησης ASPIDES.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Διπλή «ασπίδα» για τις φρεγάτες Belharra: Μη επανδρωμένα ελικόπτερα S-100 μαζί με τα πανίσχυρα Romeo


*Του Κώστα Σαρικά 

Σε ένα ακόμη εξοπλιστικό βήμα προχωρά το Πολεμικό Ναυτικό με στόχο να μετατρέψει τις ψηφιακές φρεγάτες Belharra σε πλωτά φρούρια με μοναδικές δυνατότητες.

Στην ειδική επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη τα μαχητικά F-35, οι φρεγάτες Constellation και μια έκπληξη για τις Belh@rra * Επόμενο βήμα η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ


Οι δοκιμές που είχαν γίνει διήρκεσαν μία εβδομάδα σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και κατά τη διάρκεια τους το μη επανδρωμένο αερόχημα επιχειρούσε από την τύπου Standard φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟ F-460.. Πηγή εικόνας: Schiebel Group 706 αναρτήσεις Προβολή νέων αναρτήσεων Schiebel Group @SchiebelGroup/

Τou ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal-Αθήνα

Οι απονηώσεις και προσνηώσεις στο ελικοδρόμιο των φρεγατών FDI δεν θ’ αποτελούν υπόθεση μόνο των ΜΗ-60 ROMEO, των πιο σύγχρονων ελικοπτέρων παγκοσμίως για την αποστολή του ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Βουλή - Δένδιας: Θα αποκτήσουμε 20 αεροσκάφη F-35 - Διευρύνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας Constellation


Ενημέρωση για τα δύο βασικά αμυντικά προγράμματα της επόμενης περιόδου παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στα μέλη της επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής.

Helleniq Energy: “Σε 12-18 μήνες η απόφαση για γεωτρήσεις”


Αν είμαστε τυχεροί, το 2027 θα έχουμε μια διαφορετική συνέλευση μετόχων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες που είναι σε εξέλιξη στο Ιόνιο και Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Έπαινοι ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΟΟΣΑ επαινεί την Ελλάδα για σημαντική πρόοδο στη λήψη μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της δωροδοκίας στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές. 

Γερμανία: Σεσημασμένος ο 18χρονος Σύρος δολοφόνος του Φίλιππου Τσάνη


Σεσημασμένος φαίνεται να είναι ο δράστης που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον άτυχο 20χρονο Έλληνα Φίλιππο Τσάνη, στη περιοχή του Μίντεν της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας το περασμένο Σάββατο.

Ο Εγκάθετος Μπουρχάν Μπαράν ενεργεί ως βουλευτής του ΚΙΕΦ;

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Το πολιτικό ισλάμ της Θράκης, στην πολιτική του (DEB/ΚΙΕΦ) και την θρησκευτική έκφραση (Παρακρατικές δομές Ψευδομουφτειών) συνεχίζει απρόσκοπτα κι απροκάλυπτα την δράση του, μέσα από την λειτουργία των παρανόμων κατηχητικών σχολείων , Κουράν Κουρσού με μεγάλη ταχύτητα ακόμη και μετά την Γιορτή των Θυσιών, με αναγνώσεις Κορανίου και τελετές Χατήμ.

Rafale: Η προσθήκη που χρειάζεται να γίνει στα ελληνικά μαχητικά και φοβούνται οι Τούρκοι

Xρειάζεται κάτι ακόμα που δεν πήρε η Ελλάδα όταν έκανε την παραγγελία των γαλλικών μαχητικών.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα στο enikos.gr: Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται την Τουρκία του Ερντογάν


Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο enikos.gr ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν και τις απειλές του ενάντια στο Ισραήλ χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως χώρα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Παράλληλα, σχολιάζει τις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου και αποκαλύπτει τι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί ο πόλεμος με την Χαμάς στη Γάζα.

Συνέντευξη στον Χρήστο Μαζανίτη

«Το Ισραήλ και η Κύπρος παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», λέει η Τουρκία


Ιούνιος 26, 2024. Ελλάδα

Η χρήση από το Ισραήλ ορισμένων σημείων στην Κύπρο ως στρατιωτικές και υλικοτεχνικές βάσεις για την καταστροφή στη Γάζα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Είμαστε έτοιμοι για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Αν ρωτάτε, αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού τρίτου παγκόσμιου πολέμου, όπως στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα» είπε

Σύνοδος Κορυφής: Η τελική «βούλα» για τα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. - Οι αποφάσεις και οι γκρίνιες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Omar Havana

Η επικύρωση των τελικών αποφάσεων, μετά από μία μακρά περίοδο ζυμώσεων και αντιπαραθέσεων, για τα κορυφαία αξιώματα της Ε.Ε. αναμένεται σήμερα και αύριο (27/6 - 28/7) σε μία από τις πιο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής  στις Βρυξέλλες με τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν παράλληλα και για τα ανοικτά μέτωπα όπως αυτό της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.   

Politico: Ετσι έδειξε τη δυσαρέσκειά της η Μελόνι, την καλούσαν ηγέτες της ΕΕ και δεν απαντούσε

Πηγή: iefimerida.gr - Politico: Ετσι έδειξε τη δυσαρέσκειά της η Μελόνι, την καλούσαν ηγέτες της ΕΕ και δεν απαντούσε - iefimerida.gr


Με τον δικό της τρόπο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, η Τζόρτζια Μελόνι.

Τουσκ: Χρειαζόμαστε άμεσα κοινή ευθύνη για την ασφάλειά μας


Στην κοινή πρόταση Τουσκ-Μητσοτάκη για μια κοινή, ευρωπαϊκή αεράμυνα, αλλά και στη σημερινή συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις αρχηγικές θέσεις στα τρία κύρια όργανα της ΕΕ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

ΕΕ: Ενίσχυση των ανατολικών συνόρων ζητούν Πολωνία και χώρες της Βαλτικής


Η κατασκευή συστήματος αμυντικών υποδομών κατά μήκος του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα προστατεύσει την Ένωση από υβριδικές απειλές, επισημαίνουν σε επιστολής τους προς Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών.

Ρωσία: 10.000 μετανάστες που έλαβαν την ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι 10.000 ξένοι υπήκοοι που έλαβαν τη ρωσική ιθαγένεια στάλθηκαν στο μέτωπο της Ουκρανίας και παραδέχθηκε ότι άλλοι προτίμησαν να φύγουν από το ρωσικό έδαφος για τον φόβο της επιστράτευσης.

Ρωσικές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο - Τα πολεμικά σενάρια που «έτρεξαν»

To  Varyag σε ασκήσεις (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)  Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ασκήσεις στη Μεσόγειο πραγματοποίησε το καταδρομικό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Varyag.  

Πούτιν: Πάνω από 40 πολεμικά πλοία θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του έτους


Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε για το μέλλον του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που παραδίδονται στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, ενώ ακόμα αναφέρθηκε και στο κόστος που έχουν τα σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της ρωσικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής


 Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρήσει το ουκρανικό κράτος σε λειτουργία»

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Δύση


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση λόγω της βαθύτερης εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Ανακοινώθηκε σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας ΗΠΑ – Φιλιππινών: «Επικίνδυνες δράσεις της Κίνας στη νότια Σινική Θάλασσα»


Το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας επεκτείνεται και στις ένοπλες επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππινών, εμπορικά σκάφη ή αεροσκάφη