Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

«Το Ισραήλ και η Κύπρος παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», λέει η Τουρκία


Ιούνιος 26, 2024. Ελλάδα

Η χρήση από το Ισραήλ ορισμένων σημείων στην Κύπρο ως στρατιωτικές και υλικοτεχνικές βάσεις για την καταστροφή στη Γάζα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με νομικούς, η Τουρκία μπορεί να προσφύγει στο ΣΑΗΕ ή να προχωρήσει σε άλλα βήματα για αυτή τη διαδικασία, η οποία παραβιάζει τη συμφωνία εγγύησης που καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο, γράφει η trthaber.

Αυτή τη φορά, στόχος του Ισραήλ, που κατέστρεψε τη Γάζα, είναι η Χεζμπολάχ και ο Λίβανος…

Αναφέροντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καλούν τα στρατεύματα για το επόμενο βήμα, να τον στείλουν στα σύνορα του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι θα απαντούσε από πολλές διαφορετικές περιοχές εάν το Ισραήλ επιχειρούσε μια τέτοια ενέργεια. Σε αυτό το σημείο, ένας από τους χώρους που ξεχωρίζει είναι η Κύπρος.

 Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι βάσεις και ορισμένες περιοχές στα νότια του νησιού παρέχουν πολύ σημαντική υποστήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Στενή παρακολούθηση από την Τουρκία

Η Τουρκία παρακολουθεί επίσης πολύ στενά όλες αυτές τις εξελίξεις. Αξιοσημείωτη είναι η προειδοποίηση του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει «κέντρο επιχειρήσεων».

Ο Φιντάν τόνισε ότι αυτό το μέρος χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις κατά της Μέσης Ανατολής  και δεν θα ωφελήσει την Κύπρο και την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε αυτή τη διαδικασία, λέγοντας: «Όταν γίνετε συμβαλλόμενο μέρος στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σε βρει και θα βρει και εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πιθανά βήματα της Άγκυρας

Για όλα αυτά τα ερωτήματα που αναφύονται με την εμπλοκή της Κύπρου, απαντά ο ειδικός διεθνούς δικαίου καθηγητής Σελάμι Κουράν.

Βήματα κατά του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Κουράν υπενθυμίζει ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διεξάγουν μαζί στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Λέει ότι οι δύο χώρες ενεργούν επίσης από κοινού για την εξερεύνηση των θαλάσσιων πόρων με τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που υπεγράφη το 2010.

Ωστόσο, ο καθηγητής Κουράν υπογραμμίζει ότι μια διαφορετική πραγματική κατάσταση προέκυψε, ειδικά την περίοδο μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζει την εικασία ότι αεροπλάνα που απογειώνονταν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στα νότια του νησιού μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.

Ο Κουράν αναφέρει ότι η πιθανότητα να υπογραφεί η συμφωνία για την εξερεύνηση θαλάσσιων πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για τα στρατιωτικά συμφέροντα του Ισραήλ δεν είναι καθόλου χαμηλή αυτές τις μέρες.

Επισημαίνει ότι η χρήση του νησιού από το Ισραήλ για τα δικά του συμφέροντα είναι αντίθετη με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου και λέει: «Επίσης, ως γνωστόν, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι εγγυήτριες εδώ. Οι δραστηριότητες του Τελ Αβίβ εδώ δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο που χαράσσει όλο αυτό το διεθνές δίκαιο. «Για να το πούμε πιο ξεκάθαρα, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

[Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η Κύπρος παρέχει υποστήριξη στο Ισραήλ όχι μόνο μέσω στρατιωτικών βάσεων αλλά και μέσω πολιτικών λιμανιών – Από το τουρκικό δημοσίευμα]

«Η Άγκυρα μπορεί να κάνει διαφορετικά βήματα»

Ο καθηγητής Σελάμι Κουράν σημείωσε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια και έχει δικαίωμα να μιλήσει σε υποθέσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί και επισημαίνει ότι σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν και στρατιωτικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Εξηγώντας ότι στο πλαίσιο της εγγύησης προβλέπεται η αποτροπή δραστηριοτήτων που θα βλάψουν τη διεθνή θέση του νησιού ο ειδικός αναφέρεται ως εξής:

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Τα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Θα τα χρησιμοποιήσει ξανά αν χρειαστεί. Διότι το θέμα των βάσεων που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι ενάντια στις συμφωνίες. Η Άγκυρα, θα θέσει αυτή τη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη  και μπορεί να φθάσει στη Γενική Συνέλευση.

Η Αγγλία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της βάση στην Κύπρο για διαφορετικές αποστολές

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις, τότε η Τουρκία ενδέχεται να αναλάβει κάποιες άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την παράνομη χρήση των αεροδρομίων και των λιμανιών εκεί. Επιπλέον, εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο όπως ισχυρίζεται, τότε η Τουρκία, ως εγγυητής της ακεραιότητας του νησιού, μπορεί να έχει κάτι να πει.

Φυσικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να αποφύγει το θέμα χαρακτηρίζοντάς το «βάση επιμελητείας».

 Αν όμως προκύψουν σοβαρά στοιχεία ότι χρησιμοποιήθηκε και στρατιωτικά, τότε θα αποκαλυφθεί ότι οι υπογραφές που υπογράφηκαν για την Κύπρο παρακάμπτονταν, κάτι που δεν είναι σωστό από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία μπορεί φυσικά να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτήν την ανομία και την κατάχρηση.

 Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι το γεγονός ότι μια αρνητική κατάσταση που θα επηρεάσει τον τουρκικό λαό στο νησί σίγουρα θα έχει ανταπόκριση.

Ελπίζω ότι η διοίκηση της Κύπρου θα απομακρυνθεί από αυτό το μονοπάτι και θα σταματήσει να διαπράττει παράνομες πράξεις που θα επηρεάσουν άμεσα την ειρήνη του νησιού», καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου