Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο enikos.gr ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν και τις απειλές του ενάντια στο Ισραήλ χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως χώρα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Παράλληλα, σχολιάζει τις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου και αποκαλύπτει τι πρέπει να γίνει για να τερματιστεί ο πόλεμος με την Χαμάς στη Γάζα.
Συνέντευξη στον Χρήστο Μαζανίτη
«Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται την Τουρκία» λέει ο Νόαμ Κατς σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στο enikos.gr επισημαίνοντας ότι «ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στον δρόμο της αποσταθεροποίησης».
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού Πρέσβη στην Αθήνα γίνονταν τη στιγμή που ο Ερντογάν χαρακτήριζε ψυχοπαθή τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, αρνούμενος γι’ ακόμη μία φορά να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απάγοντας περίπου 240.
Ο κ. Κατς αναφέρθηκε και στις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στη διευκόλυνση του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς την Γάζα, με διεθνή βοήθεια, λέγοντας ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό της Κύπρου εμπράκτως.
Σχετικά με τον πόλεμο στην Γάζα και τις ελπίδες τερματισμού, δεν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να συμβεί άμεσα, αφού η Χαμάς απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ επιμένει να επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση στο θέμα απελευθέρωσης των 120 ομήρων που ακόμα κρατά.
Παράλληλα, ονοματίζει ευθέως το Ιράν, το οποίο με τους δορυφόρους του απειλεί όχι μόνο τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και την παγκόσμια ειρήνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες του καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόα Κατς
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς θα τελειώσει μόλις συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να παραδώσουν όλους τους ομήρους. Είναι αυτό ένα πιθανό σενάριο πιστεύετε;
Μπήκαμε στον πόλεμο όχι γιατί το θέλαμε αλλά επειδή δεχθήκαμε επίθεση. Γιατί δεχθήκαμε επίθεση με τον πιο απάνθρωπο και σκληρό τρόπο από τους τρομοκράτες της Χαμάς, με πράξεις πέρα από κάθε φαντασία. Και θέσαμε τρεις αντικειμενικούς σκοπούς για τον πόλεμό μας. Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων από την Χαμάς. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία συμφωνία όπως επίσης είμαστε έτοιμοι να τον πράξουμε και με στρατιωτικά μέσα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέθεσε μία πρόταση που βασίζεται στην συμφωνία του Ισραήλ, ότι δηλαδή δέχεται το Ισραήλ αυτή τη συμφωνία που είναι στο τραπέζι. Δυστυχώς, χθες οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψαν ότι υπάρχει μία γραπτή απάντηση από την Χαμάς ότι απορρίπτει την Συμφωνία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι μία συμφωνία απελευθέρωσης κι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να τη στηρίξουμε. Δυστυχώς, προς το παρόν η Χαμάς την απορρίπτει. Οι άλλοι αντικειμενικοί στόχοι του πολέμου είναι στο τραπέζι. Είπαμε ότι θα διαλύσουμε τις στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς και τις διοικητικές της ικανότητες. Αυτά είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.
Όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα είμαστε καταδικασμένοι στην «7η Οκτωβρίου» ξανά και ξανά. Κι αυτό επειδή μιλάμε για μία ιδεολογικά ριζοσπαστική εξτρεμιστική οργάνωση που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ, όπως ο ISIS.
Άρα πιστεύετε ότι οι ηγέτες της Χαμάς και τα βασικά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκονται ακόμη στη Γάζα;
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, υπήρχαν 24 τάγματα. Πέντε ταξιαρχίες της Χαμάς καλά περιχαρακωμένες σε όλη την επικράτεια της Γάζας. Προετοιμάζονταν για πόλεμο. Έχτισαν 720 χιλιόμετρα τούνελ κάτω από δημόσιες εγκαταστάσεις για να μπορούν να εξαπολύουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Έχουμε πλήρως εξαλείψει 18 από αυτά τα τάγματα. Είμαστε στη διαδικασία εξάλειψης της τελευταίας ταξιαρχίας η οποία βρίσκεται στο οχυρό της Ράφα. Έχουμε άλλο ενάμιση τάγμα σε ακόμη μία πόλη, την Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, που μας δημιουργεί πολλά προβλήματα και θα εξαλείψουμε και αυτών τις στρατιωτικές ικανότητες.
Στρατιωτικές ικανότητες σημαίνει ότι η Χαμάς δε θα μπορεί πλέον να δρα ως οργανωμένος στρατός. Σαν στρατιωτική δύναμη με διοικητές, οργάνωση, κι επιχειρησιακές ικανότητες.
Μετά από αυτό θα υπάρξει ένας μεγάλος αγώνας ενάντια στους υποστηρικτές της. Ενάντια στους μεμονωμένους τρομοκράτες, που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στην περιοχή και θα προσπαθήσουν να επαναστρατολογήσουν κόσμο. Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι δε θα μπορέσουν να επαναστρατολογήσουν και δεύτερο να μην διατηρήσουν τις διοικητικές τους δυνατότητες.
Από την άλλη υπάρχει η Χεζμπολάχ. Να περιμένουμε μια ισραηλινή επίθεση εναντίον των θέσεων τους στον Λίβανο;
Πρέπει να διευκρινίσουμε δύο θέματα. Πρώτον, η Χεζμπολάχ εξήγγειλε και ξεκίνησε τον πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ ως συνέχεια της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Δεύτερον, αυτός ο πόλεμος κόπωσης που ξεκίνησε οδήγησε στην εκκένωση περισσότερων από 70.000 Ισραηλινών. Ολόκληρες κοινότητες και πόλεις έχουν εκκενωθεί πλήρως. Δεν υπάρχει ζωή στις περιοχές του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Αυτή η κατάσταση είναι ασταθής. Το Ισραήλ προσέφερε και απαίτησε από τον Λίβανο που φιλοξενεί την Χεσμπολάχ και η ίδια η Χεζμπολάχ που είναι λιβανέζικη οργάνωση και δορυφόρος του Ιράν, θα πρέπει να υπακούσουν στη λύση του ΟΗΕ, να απομακρυνθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ, όπως συμφωνήθηκε το 2006. Ελπίζουμε ότι θα επέλθει διπλωματική λύση τόσο σε ότι αφορά τον Λίβανο όσο και στην Χεζμπολάχ. Ως τώρα την απορρίπτουν. Εάν η διπλωματία αποτύχει θα πρέπει να βρούμε λύσεις με άλλους τρόπους. Όλοι ελπίζουμε στην εξεύρεση μίας διπλωματικής λύσης.
Πώς σχολιάζετε τις απειλές Νασράλα (ηγέτης της Χεζμπολάχ) εναντίον της Κύπρου;
Πρώτα απ’ όλα θέλω να επισημάνω το εξής σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ – Κύπρου. Είναι καλές σχέσεις, οι οποίες βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κρίση, λόγω της στρατηγικής της θέσης. Έχει διευκολύνει όλη την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της θαλάσσιας οδού, που ξεκινά από την Κύπρο για να φτάσει στη Γάζα. Και γι’ αυτό εκτιμούμε την υποστήριξή της. Αυτό που είδαμε από την Χεζμπολάχ είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πόσο επικίνδυνη και ριζοσπαστική είναι αυτή η οργάνωση, που όπως είπα είναι δορυφόρος του Ιράν, έτοιμη να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Κι εκτιμώ ότι δε θα πρέπει μόνο να καταδικαστεί αλλά η Κύπρος θα πρέπει να λάβει διασφαλίσεις από την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, ότι η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα. Αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα από τον άδικο κι επικίνδυνο τρόπο που η Χεζμπολάχ απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής.
Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να χτυπήσει η Χεζμπολάχ την Κύπρο;
Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη επ’ αυτού. Όπως είπα, η Χεζμπολάχ είναι πολύ επικίνδυνη οργάνωση, που πρέπει να είναι υπολογίσιμη. Η ευθύνη δεν είναι μόνο της Χεσμπολάζ αλλά και της κυβέρνησης του Λιβάνου που φιλοξενεί αυτή την οργάνωση.
Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βλέπουμε ανθρώπους να διαδηλώνουν για τη Γάζα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που δεν κάνατε καλά, έχοντας κατά νου ότι είναι η Χαμάς αυτή που επιτέθηκε στο Ισραήλ;
Εκτιμώ ότι μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν σ’ αυτού του είδους τις διαδηλώσεις είναι μπερδεμένοι, και μερικοί από αυτούς είναι επικίνδυνοι.
Σε ότι αφορά τους ανθρώπους που είναι μπερδεμένοι, χάνουν το νόημα ότι ο πόλεμος δεν είναι μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ναι, οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν πάρα πολύ. Όμως είναι ένας πόλεμος υπεράσπισης του Ισραήλ ενάντια σε μία ωμή γενοκτόνο – τρομοκρατική οργάνωση που εξουσιάζει και χτίζει στρατό.
Επομένως εάν όντως θέλουν να προωθήσουν την σταθερότητα στην περιοχή, εάν όντως θέλουν να δουν ευημερία και μέλλον θα πρέπει να απαλλαγούμε μια και καλή από αυτά τα στοιχεία. Και δυστυχώς, αυτή η οργάνωση διάλεξε ως στρατηγική να ενσωματώσει τις δομές της ανάμεσα σε περιοχές αμάχων, από νοσοκομεία μέχρι κρεβάτια μωρών, σε ιδιωτικούς χώρους.
Το Ισραήλ κάνει το καλύτερο δυνατό να αποτρέψει τον τραυματισμό Παλαιστίνιων πολιτών. Το Ισραήλ εκκενώνει περιοχές, μετακινήσαμε πάνω από 1 εκατ. από την Ράφα σε ασφαλέστερες περιοχές, ώστε να μπορέσουμε να πολεμήσουμε την Χαμάς. Δυστυχώς, παρά όλα τα μέτρα, παραμένουν πολίτες στις περιοχές των μαχών. Γι’ αυτό έχουμε τραγωδίες και απώλειες πολιτών.
Όμως δεν μπορούμε να δώσουμε πλήρη ασυλία σε μία τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, μέσω της στρατηγικής που ακολουθεί να κρύβεται σε αμάχους. Είναι μία οδυνηρή διαδικασία. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι ατυχής. Αλλά χωρίς αυτό δε θα μπορέσουμε να απογυμνώσουμε τη Χαμάς. Για το όφελος, όπως είπα και στην αρχή, ενός καλύτερου αύριο, για την ασφαλή μας διαβίωση στην περιοχή.
Θα προσθέσω και κάτι επιπλέον. Πιστεύω ότι αν η Χαμάς απογυμνωθεί, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία συνταγματική κυβέρνηση. Μία παλαιστινιακή κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την διεθνή κοινότητα, από χώρες της περιοχής, κι αυτό θα διασφαλίσει μία καλύτερη ζωή. Πρώτα για τους κατοίκους της Γάζας κι εν συνεχεία για την πιθανότητα πολιτικής διαδικασίας για να έρθουμε σε συμφωνία με τα άλλα μέρη της Παλαιστινιακής πλευράς.
Αυτοί που διαδηλώνουν, διαδηλώνουν υπέρ της Χαμάς. Ορισμένοι από αυτούς και κάποιοι από αυτούς λανθασμένα, που διαδηλώνουν για την δημιουργία ενός κράτους από το ποτάμι (Δυτική Όχθη) ως τη θάλασσα (Γάζα – Μεσόγειος) παλεύουν για τον διαμελισμό του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι λύση δύο κρατών. Αυτό είναι το όραμα της Χαμάς.
Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα με αυτές τις διαδηλώσεις, που απελευθερώνουν τους δαίμονες του αντισημιτισμού. Που απειλούν κοινότητες εβραίων ανά τον κόσμο.
Από την θετική πλευρά θα έλεγα ότι διακρίνω μία κατακραυγή από την κοινή γνώμη και μία αναγνώριση ότι αυτού του είδους των διαδηλώσεις είναι λάθος και το εκκρεμές γέρνει προς την άλλη πλευρά. Δεν είναι λάθος να συμπαθείς τους Παλαιστίνιους να είσαι αλληλέγγυος και να εύχεσαι καλύτερη ζωή και την προώθηση λύσης στην διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης, όμως είναι λάθος να υποστηρίζεις την Χαμάς.
Πώς σχολιάζετε τον πρόεδρο Ερντογάν και δηλώσεις του κατά του Ισραήλ;
Με μια λέξη: Λάθος! Βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Όποιος υποστηρίζει την Χαμάς βλάπτει την περιοχή και τους Παλαιστινίους και παίρνει ηθικά λάθος θέση. Η Χαμάς δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός στην περιοχή. Η Χαμάς είναι γενοκτόνος οργάνωση δολοφόνων που ευθύνεται για την χειρότερη θηριωδία που έχουμε βιώσει αυτόν τον αιώνα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε κατά νου. Επίσης, πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες του Ερντογάν είναι λανθασμένες γιατί αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα της περιοχής και θα την θέλαμε με έναν εποικοδομητικό ρόλο. Αυτή τη στιγμή όμως, ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στον δρόμο της αποσταθεροποίησης.
Θυμάμαι σε μία παλιά συνάντηση του Μ. Νετανιάχου με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που ο Νετανιάχου του είχε πει ότι μας πήρε 47 χρόνια να συνειδητοποιήσουμε ότι μας χωρίζουν μόνο δυόμιση ώρες πτήση. Οι σχέσεις μας αυτή τη στιγμή είναι ιστορικά στο καλύτερο σημείο…
Έχετε απόλυτο δίκιο. Το γεγονός ότι οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές κι είναι μεγάλη αλλαγή το ότι δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα. Αυτό που βλέπω είναι τα τελευταία 15 χρόνια τις σχέσεις μας να αναπτύσσονται σταθερά, βασιζόμενες σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα.
Παρατηρούμε μία συνεχώς εξελισσόμενη φιλική σχέση μεταξύ των κυβερνήσεών μας και μεταξύ των λαών μας. Κι αυτό γιατί και οι δύο χώρες προωθούν την σταθερότητα στην περιοχή.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε τόσο δυνατές σχέσεις μεταξύ μας.
Και σχετικά με το Ιράν και τον ρόλο του στην περιοχή;
Πιστεύω ότι το Ιράν είναι ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής. Το Ιράν έχει δημιουργήσει έναν άξονα τρομοκρατών, από την Υεμένη και τους Χούθι, μέχρι τη Συρία και το Ιράκ, με στρατιωτικά παρακλάδια, φυσικά στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ και βέβαια με την Χαμάς και την ισλαμική τζιχάντ στην Γάζα.
Αυτού του είδους οι δράσεις είναι για την προώθηση της ιδεολογίας του Αγιατολάχ σε όλη τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, το Ιράν εντείνει τις προσπάθειές του για την απόκτηση πυρηνικών δυνατοτήτων. Το Ιράν αποτελεί απειλή για την περιοχή αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Και πιστεύω ότι διεθνώς θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποτροπή της πιθανότητας το Ιράν να μετατραπεί σε πυρηνική στρατιωτική δύναμη. Όπως επίσης και να απωθηθούν οι δορυφόροι του. Να χτίσουμε μία κατάσταση στην Μέση Ανατολή που θα προωθεί την ειρήνη.
Το ξεκινήσαμε αυτό, το Ισραήλ έχει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το Ισραήλ οικοδομεί καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, με τα ΗΑΕ, με το Μπαχρέιν, με τον Μαρόκο και χρειάζεται να το επεκτείνουμε ώστε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας, που θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, από τα σύνορά μας μέχρι το περιβάλλον για την βελτίωση της ζωής των λαών των κρατών. Πρέπει να αντιτάξουμε μία ισχυρή παρουσία απέναντι στα σχέδια του Ιράν, που σκορπά τον όλεθρο και το χάος στη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου