Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Ο πολυμήχανος έλληνας τυχοδιώκτης που έγινε στρατηγός και βασιλιάς - Η ιστορία ενός ξυπόλητου κεραμέα που αποδείχτηκε πολύ σκληρό καρύδι για τους εχθρούς του

Σε μια εποχή που ο ελληνικός κόσμος έδινε προοδευτικά τη θέση του στη ρωμαϊκή κυριαρχία, ένας τουλάχιστον ιδιαίτερος Έλληνας ανταποκρίθηκε στην ιστορικότητα των καιρών του.
Μόνο που στα ελληνικά χρονικά της Σικελίας λίγοι άντρες μισήθηκαν όσο αυτός. Έστω κι αν αυτός ήταν ο θεματοφύλακας του ελληνισμού στον Κάτω Κόσμο σε εποχές ραγδαίων εξελίξεων και κατακλυσμιαίων κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών.

Θεμιστοκλής: Η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα της αρχαιότητας

Γράφει ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης
Από το Ερανιστής
Δίχως αμφιβολία, η ακμή και η γιγάντωση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, με αιχμή του δόρατος βεβαίως την αθηναϊκή δημοκρατία, δεν θα είχε επιτευχτεί, τουλάχιστον στον βαθμό της πλήρωσής του, χωρίς την συμβολή του Αθηναίου Θεμιστοκλή του Νεοκλέους. Ο Θεμιστοκλής στο πρόσωπό του συγκεντρώνει εκείνα τα χαρακτηριστικά, που με τις αντινομίες τους, τον κατατάσσουν στις πιο αξιομνημόνευτες προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτισμού.
          Είναι γεγονός πως ο Θεμιστοκλής υπήρξε μεγαλοφυής άνδρας. Δεν θα του αποδώσω ξανά αυτόν τον χαρακτηρισμό μέσα σε αυτό το άρθρο, γιατί αυτό θα γίνει εύκολα και εξόφθαλμα κατανοητό μέσα από την πολιτική και στρατιωτική του δράση. Αρκεί να αναφερθεί πως είναι ο ιδρυτής της ναυτικής δύναμης των Αθηνών, που γέννησε την ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο, που έφερε δύναμη και πλούτη, που κατασκεύασε εκείνα τα κλασικά αξεπέραστα και μνημειώδη έργα των Αθηνών και που δημιούργησε τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό του δυτικού κόσμου.

Tριμερής: Eπί τάπητος το θέμα αγωγού ΦΑ από Ισραήλ προς Ευρώπη

Το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ.
 
Οπως έγραψε στο twitter του ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σαμι Ρεβέλ, κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι την εβδομάδα που έρχεται φθάνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Προ τετελεσμένων η Τουρκία – ΗΠΑ-Ισραήλ: «Θα προστατεύσουμε την Κύπρο» – Αλλάζει το γεωπολιτικό σκηνικό στην Α. Μεσόγειο

Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτή την στιγμή, συμπίμπτουν με αυτά του Ελληνισμού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δώσουμε όλα στις ΗΠΑ.

Χρειάζεται μία σοβαρή στρατηγική, όπου ταυτόχρονα θα έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την Ρωσία. Θα ήταν τεράστιο λάθος να αποκλείσουμε την Μόσχα και να μαντρωθούμε μόνο στην συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Σίγουρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό η Αθήνα πρέπει να το εκμεταλλευθεί και οφείλει να κερδίσει. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται.

Παραλήρημα Ερντογάν: «Σμύρνη, που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα» - ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΛΑΡΗ ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

Με προκλητικά, εθνικιστικά μηνύματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες ξεκίνησε την προεκλογική του ομιλία του στη Σμύρνη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην πόλη αυτή απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης δήλωσε «Σμύρνη!Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας».

Ο Αγώνας της Παμμακεδονικής Αμερικής συνεχίζεται

Του Ν. Λυγερού

Για όσους αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν τώρα μετά από τόσα γεγονότα σε σχέση με το Σκοπιανό, τα πράγματα είναι απλά αφού αρκεί στον καθένα να δει πως η Παμμακεδονική Αμερικής συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών, διότι ξέρει πια ότι μπορεί ν' ακυρωθεί. Τόσο η δράση στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, δείχνει για το μέλλον ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε κι ότι με συντονισμένες κινήσεις θα κάνουμε τις απαραίτητες πράξεις για τον Ελληνισμό, επειδή είμαστε εδώ ακόμα και μετά. Η ενημέρωση, η ανάλυση και η ακύρωση του Προσυμφώνου των Πρεσπών είναι πλέον ένας στρατηγικός στόχος για το όραμα της απελευθέρωσης της Ελλάδας.

Τα κόμματα και η ακύρωση του Προσυμφώνου

Του Ν. Λυγερού

Όλα τα κόμματα που είναι πραγματικά ενάντια στο Προσύμφωνο των Πρεσπών πρέπει να μάθουν ότι η ακύρωση είναι εφικτή, για να μην έχουν καμία δικαιολογία για την απραξία τους. Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός πρέπει να πιέσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για να μάθουν ότι γίνεται όχι μόνο να παλέψουν ενάντια του Προσυμφώνου, αλλά και να το ακυρώσουν στο πλαίσιο της νέας Βουλής των Ελλήνων. Διότι υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν αντικειμενικά της ακύρωση σε πολιτικό επίπεδο του όλου πλαισίου και μάλιστα πριν την