Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τα μυστικά μιας γης σπαρμένης με αρχαία(Βίντεο)

Πώς έγιναν σύμμαχοι ντόπιοι και αρχαιολόγοι στα Αηδόνια Κορινθίας.

Στην πλάτη του σπιτιού του Γιώργου Κωστόπουλου, στα Αηδόνια Κορινθίας, απλώνεται μια γη σπαρμένη με αρχαία. Περασμένες δεκαετίες συμμορίες τυμβωρύχων λεηλάτησαν το μυκηναϊκό νεκροταφείο στον χαμηλό λόφο ανατολικά του χωριού. Έσκαψαν λαγούμια με τις αξίνες τους, τρύπωσαν στους θαλαμωτούς τάφους και έστειλαν τα κλοπιμαία, σφραγιδόλιθους και χρυσά δαχτυλίδια, στο εξωτερικό. Η ταυτότητά τους δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, φορτώνοντας στους ντόπιους το στίγμα της αρχαιοκαπηλίας.

S-300 : Καρέ - καρέ η στιγμή που μαθαίνει ο Πούτιν για την τελική παράδοσή τους στη Συρία - (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Yπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο σχετικά με την παράδοση του πυραυλικού συστήματος S-300 και άλλου εξοπλισμού που έχει στόχο την βελτίωση της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτών στη Συρία.

"Έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης, πρωτίστως, της προστασίας των στρατιωτών μας", δήλωσε ο ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας.

ΑΟΖ: Αδειοδότηση του 7 από εταιρείες των γειτονικών τεμαχίων

Την απόφαση να καλέσουν τους αδειούχους στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7, πήρε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, στα θέματα της ενέργειας, το Υπουργικό ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποφάσισε την προκήρυξη του σχεδίου για τη θερμομόνωση των οροφών των κτιρίων, ύψους 3 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότιτο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα έγγραφα διαγωνισμού που θα

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο εξαιτίας των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές -Στα όρια του ξεπουλήματος - ΠΤΩΣΗ 2,10%

Στο επίπεδο των αρχών του Απριλίου του 2017 υποχώρησε το Χρηματιστήριο σήμερα, καθώς βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις, που έφτασαν στα όρια του «sell off». O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10 %. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 653,14 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες έως και 4,11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 101,323 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 75.417.080 μετοχές.
Με σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs προειδοποιεί πως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ (εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως) παραμένει περιορισμένη.

Προσύμφωνο και Σχέδιο Ανάν

Του Ν. Λυγερού

Και το Προσύμφωνο και το Σχέδιο Ανάν παρουσιάστηκαν σαν μία τελευταία ευκαιρία επίλυσης μακρόχρονων προβλημάτων σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο ως μια δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίχως βέβαια να δίνουν όλες τις λεπτομέρειες για τα ελαττώματα που εμπεριείχαν. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα η διατύπωση του ερωτήματος σε αυτά τα δημοψηφίσματα επικεντρωνόταν στο θέμα της ένταξης και μόνο με τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Άλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο οι Τουρκοκύπριοι υπερψήφισαν το Σχέδιο Ανάν διότι τους είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα ενταχθούν γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναζωπύρωση των Βαλκανίων

Του Ν. Λυγερού

Ένα από τα προβλήματα που έχει ήδη προκαλέσει το Προσύμφωνο και η παθητική στάση της επίσημης Ελλάδας με το Σκοπιανό, είναι ότι έχει δώσει ιδέες σε άλλους και να εκφραστούν όχι μόνο πιο δυναμικά αλλά και πιο επιθετικά. Υπήρχαν ήδη κινήσεις από τους Κοσσοβάρους αλλά τώρα έγιναν πρακτικές. Το Προσύμφωνο δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο εντός Σκοπίων διότι πλάθει τα δεδομένα για την ύπαρξη ενός δεύτερου Κοσσυφοπεδίου το οποίο θα γειτονεύει και με το πρώτο και με την Αλβανία, αλλά ευρύτερα στα Βαλκάνια λόγω της έννοιας της Μεγάλης Αλβανίας. Διότι ακόμα και το Δημοψήφισμα επηρεάζεται ενεργητικά από το αλβανικό στοιχείο που υπάρχει στα Σκόπια. Άλλωστε και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας πάει προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά συνέπεια, το Προσύμφωνο μόνο σταθεροποίηση δεν προσφέρει στα Βαλκάνια.

Ο νέος Μακεδονικός αγώνας σε νέα φάση

Του Ν. Λυγερού

Με τη λήξη του Δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ο νέος Μακεδονικός αγώνας θα περάσει αναγκαστικά σε νέα φάση διότι θα ενεργοποιηθεί και η εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι τριπλή σε κάθε περίπτωση. Έτσι το Σκοπιανό που ήταν στο περιθώριο αρχικά τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα της κρατικής προπαγάνδας που αφορούσε μόνο ακραίους τουλάχιστον μέσω του σταλινικού λόγου. Τώρα όμως πρέπει να παραδεχτεί και η κυβέρνηση και η συγκυβέρνηση ότι όλοι πια ασχολούνται με το Σκοπιανό κι ότι χάρη στο Σκοπιανό ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τον Μακεδονικό αγώνα.