Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η Μάχη των Πλαταιών

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ. (στις 27 Αυγούστου, κατά μία εκδοχή) οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο.
Ο Περσικός στρατός υπό τον Μαρδόνιο, αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία, ετοιμάσθηκε την άνοιξη του 479 π.X. να επιτεθεί εκ νέου κατά της Αθήνας. Προτού όμως ξεκινήσει, ο Μαρδόνιος έστειλε στην Αθήνα το σύμμαχό του και υποτελή βασιλέα της Μακεδονίας, Αλέξανδρο Α', με συγκεκριμένες προτάσεις ειρήνης. Πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του κι αυτός θα αναλάμβανε όχι μόνο να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη πόλη και τους ναούς της, αλλά θα τους καθιστούσε ηγεμόνες της Ελλάδας.

Το τουρκικό Oruc Reis έβαλε πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη και βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά με κατεύθυνση το Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως συγκεκριμένο σκάφος θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο.

Το πλοίο έχει δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι Tasucu όπου πιθανώς θα ανεφοδιαστεί προτού αρχίσει τις δραστηριότητες του.

Το 2025 το πρώτο φυσικό αέριο στην Κύπρο

Την αντιπροσωπεία της εταιρείας Shell αλλά και τα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΦΑ, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, δέχθηκε σήμερα, σε χωριστές συναντήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αντικείμενο την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.
 
Μετά τις συναντήσεις, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΕΦΑ, «ο Πρόεδρος  εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι μετά από αρκετές προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου, είχαμε πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που είναι σημαντικό για τη χώρα για οικολογικούς, οικονομικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΦΑ και το προσωπικό της».

FT για την «κατρακύλα» των ομολόγων: Οι επενδυτές ξεπερνούν τον φόβο και συρρέουν στην Ελλάδα - ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ

Οι επενδυτές συρρέουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα που ήταν παρίας για τις αγορές αναδύεται από την οικονομική κρίση, με τις τιμές των μετοχών να έχουν εκτοξευθεί και τις αποδόσεις των ομολόγων να κατρακυλούν, γράφουν οι Financial Times.

Κάνοντας αναφορά στην απόφαση για πλήρη κατάργηση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου, οι Financial Times σχολιάζουν ότι αυτή η εξέλιξη «αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών, πολλοί από τους οποίους έχουν ξεπεράσει τις- φρέσκες ακόμη- μνήμες της αναταραχής, για να επενδύσουν ξανά σε ελληνικά επενδυτικά αγαθά».
Σε νέο χαμηλό το 10ετές ομόλογο

Πυρά Μενδώνη για τις καθυστερήσεις των εργασιών στην Αμφίπολη - Σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο

Σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αμφίπολης, παρουσία του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου ,συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.
«Η υπουργός ζήτησε από όλους να επισπευσθούν οι εργασίες, που αφορούν τόσο στο μνημειακό σύνολο στον Τύμβο Καστά, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι εργασίες χάραξης διαδρομών και διαμορφώσεων, εντός του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή του Μουσείου της Αμφίπολης, που έχουν ενταχθεί στο Interreg Ελλάδα- Βουλγαρία 2014-2020», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Ξάνθη «έπεσε» με τον Καλλικράτη – Μοντέλο συνδιοίκησης για όλη την Θράκη

Τι καταλαβαίνει κάποιος όταν ακούσει την λέξη «συνδιοίκηση» για την Θράκη, ότι θα αλλάξουν τα σύνορα, θα έρθουν Τούρκοι που θα ασκούν πολιτική, θα αλλάξουν πινακίδες σύμβολα και τα λοιπά; Όχι, όταν λέμε «συνδιοίκηση» στην Θράκη μιλάμε για ένα μοντέλο που θα αλλάξει σιγά σιγά την Συνθήκη της Λωζάνης.
Και πως μπορεί να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάνης, αν η Ελληνική Πολιτεία αποδεχθεί ότι μέρος μουσουλμάνων της Θράκης είναι Τούρκοι. Και η Ελληνική Πολιτεία, ανεξήγητα, προωθεί την Τουρκική γλώσσα ως Μητρική για όλους τους Μουσουλμάνους της Θράκης. Το ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, και ο σημερινός Πρωθυπουργός υποσχέθηκε η διδασκαλία της «Μητρικής Γλώσσας» όλων των μουσουλμάνων, τα Τουρκικά, να διδάσκεται και στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.