Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Χαιρώνεια: Η ασύγκριτη στιγμή


Δεξιά ο Λέων της Χαιρώνειας. Πιθανότατα εγέρθηκε από τους Θηβαίους στη μνήμη των νεκρών τους.

του Αντώνη Βενέτη

Πρόσφατα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξένησε έκθεση με τίτλο «Χαιρώνεια 2 Αυγούστου 338 π.Χ. Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο».

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ


Είναι καιρός όμως να εξετάσουμε την γέννηση του φεμινισμού το 1848 με την Διακήρυξη των Αισθημάτων. Η πρώτη περιγραφή της πατριαρχικής θεωρίας καταγράφτηκε στην πρώτη διακήρυξη του φεμινισμού την ημέρα που το κίνημα γεννήθηκε το 1848, και που υπογράφτηκε από 68 γυναίκες και 32 άντρες ανάμεσα τους και ένας μαύρος άντρας. 

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια


Εάν η πολιτεία θέλει να σταθεί αρωγός και κοινωνός στις προσπάθειες των νέων να τεκνοποιήσουν τα διακυβεύματα είναι συγκεκριμένα. Η βούληση (ανα)ζητείται…

Αργύρης Αργυριάδης, Αρθρογράφος
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας

ΠτΔ: Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού


Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει ενεργά στην τελική διευθέτηση του Κυπριακού, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόθεση συμμετοχής στο Great Sea Interconnector από κρατικό αμερικανικό fund


Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο ΥΕΘΑ 160ή επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (ΦΩΤΟ)


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα Τρίτη 21 Μαΐου 2024, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, στις εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την 160ή επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος: όχι τόσο λαμπερές εξοπλιστικές ανάγκες


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ, απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους ίδιους τους Ισραηλινούς για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και διδαγμάτων. 

Η Ευρωκορβέτα σταδιακά στην Β’ φάση του εγχειρήματος: Οι Βρυξέλλες εν αναμονή των επενδύσεων από τους συμπαραγωγούς, το σχέδιο των επιτελών του Ναυτικού


Η Ελλάδα ήδη έχει επενδύσει, εκτός από χρήματα και ελπίδες στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας και θα ήθελε αυτά τα πλοία μελλοντικά να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος που υπάρχει στον στόλο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα 

Οι επιτελείς στο Πολεμικό Ναυτικό, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο, περιμένουν να καταγράψουν ποια θα είναι η τύχη των πλοίων και πως θα διαμορφωθεί η «σκακιέρα» του Στόλου, στην περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για την επαύξηση της ναυτικής ισχύος.

κάποιοι … δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο… Το ‘θεατρικό’ έργο «Εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών MEKO»


κάποιοι …  δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο…

Το ‘θεατρικό’ έργο «Εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών MEKO»

Πού βρίσκεται η «κούρσα» για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού


.ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-EUROKINISSI

Οι άμεσες προτεραιότητες, τα ενδεχόμενα και οι επιλογές που απομακρύνονται.

U.S Navy: Επιτυχημένη δοκιμή αναβαθμισμένου πυραύλου Patriot για μελλοντική εκτόξευση από πολεμικά πλοία


Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ολοκλήρωσε μια σημαντική δοκιμή, σε συνεργασία με την Lockheed Martin, η οποία αφορούσε την εκτόξευση του αναβαθμισμένου πυραύλου PAC-3 MSE, ο οποίος χρησιμοποιείται από τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, από ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης, με στόχο την μελλοντική ενσωμάτωσή τους σε αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η ΕΕ ενέκρινε τα προγράμματα αρμάτων μάχης MARTE και FMBTech στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα

Ευθύμιος Λάζος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 16 Μαΐου ενέκρινε 54 κοινά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα αρμάτων μάχης MARTE (Main ARmored Tank of Europe) και FMBTech (Technologies for existing and Future MBT), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα. 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Χαιρετίζει την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη «ως συμβολή στον συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς»


Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων και τονίζει ότι θα απαντήσει σε εύθετο χρόνο.

Μητσοτάκης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ κοντά στο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο (video)


«Στις επόμενες εκλογές θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να εξακολουθεί να διεκδικεί στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη συγκυρία και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει συνεχή και διαρκή οφέλη» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοζάνη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. 

Πως θα κινηθεί η Ελλάδα έναντι των Σκοπίων; Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ


Η Αθήνα θα αναμένει να ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να αποφασίσει την πορεία δράσης της έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων σε περίπτωση που επιμείνει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Ελλάδα - Αίγυπτος διευρύνουν τη στρατηγική τους σχέση - Ο κοινός βηματισμός στην Αν. Μεσόγειο

ΠΗΓΗ Χ
Μαρία Τσιλινίκου

Ελλάδα και Αίγυπτος προχωρούν στη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα το επόμενο διάστημα.

Διάβημα της Λιβύης στον Έλληνα πρέσβη για έρευνες από νορβηγικό πλοίο στην Κρήτη


Διάβημα απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ως αντίδραση για τις έρευνες που διεξήγαγε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος στα Οικόπεδα Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. 

Rafale: Η Κίνα κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Τουρκία – Πώς τα γαλλικά μαχητικά της Ελλάδας αλλάζουν τα πάντα

Ιδανικά οι Τούρκοι θα ήθελαν και αυτοί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κίνας.

Διονύσης Αντωνέλλος

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα πάλι καταφύγιο Τούρκων φυγάδων – Η υπόθεση του Σερντάρ Σερτσελίκ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο πρωταγωνιστής του νέου σκοτεινού σκανδάλου Σερντάρ Σερτσελίκ, φέρεται ως φυγόδικος, από τα τουρκικά ΜΜΕ, στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Η μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας καθοριστική για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας


Το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας εντάσσεται σε συμφωνία που παρουσιάστηκε στον Νετανιάχου για να αποφασίσει εάν θα πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις για να διασφαλιστεί μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ριάντ

Ισραήλ: Εγκαταλείπει τα σχέδια για ευρεία επίθεση στη Ράφα – Στο τραπέζι και η «επόμενη μέρα» στη Γάζα


Το Ισραήλ αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας και θα ενεργήσει με πιο περιορισμένο τρόπο, μετά από συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα, ανέφερε τη Δευτέρα ο αναλυτής της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγνάτιους.

Ισραηλινός υπουργός Άμυνας για Διεθνές Δικαστήριο: Καταγγέλλει "άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί"


Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ χαρακτήρισε "επαίσχυντη" την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του ιδίου και του πρωθυπουργού του, του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διχάζει την Ευρώπη το αίτημα για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου -Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά


Διχάζει την διεθνή κοινότητα η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μαζί με ηγέτες της Χαμάς, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο μόλις έσωσε τον Νετανιάχου: Ήταν στην πιο επικίνδυνη πολιτική στιγμή του – Η εξίσωσή του με τη Χαμάς συσπείρωσε φίλους και εχθρούς γύρω του


FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a wreath-laying ceremony marking Israel’s national Holocaust Remembrance Day in the Hall of Remembrance at Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Centre, in Jerusalem, 06 May 2024. Israel marks the memorial day to commemorate the approximately six million Jews killed in the Holocaust by Nazi Germany during World War II (WWII). EPA/AMIR COHEN / POOL

Ακριβώς τη στιγμή που  διαφάνηκε ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία μπορεί να είναι μετρημένες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εμφανίστηκε να τον σώσει, αναφέρει σε ανάλυσή του το POLITICO, επικεντρώνοντας στον αντίκτυπο που θα έχει η εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ στην πολιτική ζωή του Ισραήλ.

Τζο Μπάιντεν: Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα «δεν είναι γενοκτονία»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/AL DRAGO/POOL

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».

Ιράν: Η ισχύς στην περιοχή μετά την πτώση του ελικοπτέρου και ο ρόλος των Αμερικανών


Αλεξία Τασούλη

Ποια είναι η στρατιωτική ισχύς του Ιράν, ποιες είναι οι συμμαχίες του και τι θα αλλάξει μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραισι;

Θάνατος Ραΐσι: Η επόμενη μέρα για Ιράν και Μέση Ανατολή


Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η συντριβή του ελικοπτέρου BELL 212 που μετέφερε τον Ιρανό σκληροπυρηνικό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραΐσι (εκλεγέντα το 2021), πέντε υψηλόβαθμους παράγοντες της κεντρικής και περιφερειακής κυβέρνησης(μεταξύ των οποίων τον ΥΠΕΞ Χουσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και τον υποστράτηγο Μεχντί Μουσαβί) του Βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν (Αλί Χασέμ, Αγιατολάχ Σανταντί, κα Μαλίκ Ραχματί) 

Η Ισπανία εντείνει τον διπλωματικό πόλεμο με την Αργεντινή του Μιλέι: Ανακαλεί "μόνιμα" τον πρέσβη της


Η Μαδρίτη ανακάλεσε "σε μόνιμη βάση" τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Άιρες, δήλωσε την Τρίτη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη διαμάχη μετά τα υποτιμητικά σχόλια του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι στη Μαδρίτη κατά της συζύγου του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Γεωπολιτική: Ιταλική ανησυχία για το ρόλο της Ρωσίας στην Τυνησία


Μάιος 21, 2024. Ελλάδα.

Οι πρόσφατες παρατηρήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα, ενός τυνησιακού νησιού κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στην Τυνησία.

Μολδαβία: Υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας με την ΕΕ

Η Μολδαβία υπέγραψε σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα η πρώτη χώρα που υπογράφει μια τέτοια συμφωνία με τους «27», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζόσεπ Μπορέλ.

ΕΕ: «Πράσινο φως» για αξιοποίηση των κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπέρ της Ουκρανίας


Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανκοίνωσε ότι «το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη συμφωνία να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κέρδη από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την υποστήριξη της στρατιωτικής αυτοάμυνας και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας 

Τι θα απογίνουν τα πολύτιμα ταϊβανέζικα μικροτσίπ αν εισβάλει η Κίνα


Η παραγωγή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο μπορεί να απενεργοποιηθεί στην Ταϊβάν με κουμπί που θα πατηθεί στην... Ολλανδία, ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους.