Τρίτη 21 Μαΐου 2024

κάποιοι … δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο… Το ‘θεατρικό’ έργο «Εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών MEKO»


κάποιοι …  δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο…

Το ‘θεατρικό’ έργο «Εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών MEKO»

Φρεγάτες MEKO

Κάποια θέματα, στο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού τους

Πολλά ανοικτά θέματα εξακολουθούν να παραμένουν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΠΝ, ΓΔΑΕΕ, κοινοπραξίας TKMS και Thales Netherlands και άλλων, για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών μας ΜΕΚΟ.

To κύριο θέμα είναι όπως συνήθως, το οικονομικό με το κόστος του προγράμματος να ξεπερνά κατά 33% τουλάχιστον τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε τα 600 περίπου μύρια. Το συνολικό ποσό αυξάνεται κατά τουλάχιστον 200 μύρια.

Το ΠΝ μας, λέει, ότι δέχεται υπέρβαση λίγο πάνω από το16 έως 18% δηλαδή στα 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με τους μεγάλους περιορισμούς που επιβάλλει ο εξοπλιστικός νόμος 39/78 με την κοινοπραξία να μη δέχεται υπέρμετρες υποχρεώσεις-δεσμεύσεις που απορρέουν από την πλήρη εφαρμογή αυτού του νόμου. Έτσι, μοιραία πια, μόνο η κλασική μέθοδος της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης μπορεί να επιλύσει το θέμα, αφού τόσα χρόνια κανείς κυβερνητικός αρμόδιος δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την διόρθωση του καθ’ ομολογία ‘αμυντικοκτόνου’ νόμου.

Το κερασάκι στην τούρτα (συμφωνία), είναι τα ναυπηγεία στα οποία θα γίνουν όλες οι εργασίες του εκσυγχρονισμού. Η επιλογή τους θα γίνει και με την σύμφωνη γνώμη της κοινοπραξίας TKMS και Thales Netherlands. Λέγεται δε, ότι έχει πάρει προσφορές από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Σαλαμίνας. Τα ναυπηγεία Σαλαμίνας, λέγεται ότι έχουν δώσει καλύτερη τιμή, ενώ διαθέτουν και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και άρα έχουν το προβάδισμα για την ώρα.

Ελεγχόμενο επιχειρησιακό εγχείρημα-ρίσκο

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO, εκτιμάται από ειδικούς και λιγότερο ειδικούς ως ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω της παλαιότητας των πλοίων και η αβεβαιότητα που αναδύεται όσον αφορά τα ευρήματα που θα προκύψουν, εξαιτίας αυτής ακριβώς της παλαιότητάς τους.  Είναι βέβαιο ότι τα ευρήματα αυτά θα εγείρουν νέα ζητήματα υπέρβασης κόστους και χρόνου αποκατάστασης. Όπως λένε αρμόδιοι του ΠΝ: «το έργο το έχουμε ξαναδεί με τον εκσυγχρονισμό των 4 υποβρυχίων τύπου 209/1200, που κατέληξε με τον εκσυγχρονισμό μόνο του πρώτου υποβρυχίου, Ωκεανός».

(Να θυμίσουμε: Τα προς εκσυγχρονισμό υποβρύχια 209/1200 ήταν 4. Έγινε εκσυγχρονισμός με ‘χίλια βάσανα’ μόνο σε ένα, τον Ωκεανό, λόγω σοβαρών, κοστοβόρων και χρονοβόρων για αποκατάσταση, ευρημάτων παλαιότητας στο σκάφος του υποβρυχίου. Για τα υπόλοιπα τρία αποφασίστηκε να μην εκσυγχρονιστούν κατά το ίδιο πρότυπο του Ωκεανού, αλλά τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους να διατίθoνταν λέει, για κατασκευή δύο ακόμα νέων υποβρυχίων Τype-214, επιπρόσθετα των 4 νέων Τype-214 που κατασκευάστηκαν, βάσει της απόφασης Βαγγέλη Βενιζέλου το 2011. Τελικά ούτε τα υποβρύχια αυτά εκσυγχρονίστηκαν στο επίπεδο του Ωκεανού, ούτε κατασκευάστηκαν τα δύο νέα υποβρύχια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη μεν σύμβαση, μη ενεργοποιημένη, για ένα πρόγραμμα αγοράς-κατασκευής δύο νέων υποβρυχίων Τype-214, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά σε τελείως θεωρητικό επίπεδο. Το είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το 2020 αλλά από τότε δεν έχει κινηθεί ούτε ‘λιθαράκι’.)

Σκέψεις

Α. Γενικά, θεωρείται ως πρόγραμμα σύνθετο και υψηλού ρίσκου, ο εκσυγχρονισμός ενός πολεμικού πλοίου με 30 χρόνια υπηρεσίας. Είναι βέβαιο ότι η κοινοπραξία τα γνωρίζει όλα αυτά, καθώς επίσης τα γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ. Όλοι γνωρίζουν ότι το συμβατικό κόστος του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ, θα έχει τουλάχιστον μια υπέρβαση κόστους κατά 40 έως και 50%, ενώ η υπέρβαση στο χρόνο υλοποίησης θα μπορεί να φτάσει από 20% έως όσο πάει (βλέπε πρόγραμμα ΤΠΚ τύπου Ρουσσέν) και αναλόγως πολιτικού αέρα που θα φυσάει την κάθε χρονική στιγμή.

Β. Μια απορία μας είναι η επιλογή του συστήματος CMS, του γνωστού μας TACTICOS, για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Αφού οι FDI θα φοράνε το SETIS, οι Constellation πιθανώς το COMBATTS 21 ή συμβατό με αυτό, οι νέες κορβέτες μάλλον δεν θα φοράνε TACTICOS, οι LCS όταν και αν τις πάρουμε, φοράνε το COMBATTS 21, εμείς γιατί πάμε στο TACTICOS; Επειδή TACTICOS (στην ‘αρχαία’ του έκδοση) έχουν οι ‘αρχαίες’ (για τα σύγχρονα δεδομένα) ΤΠΚ μας και οι κανονιοφόρες μας;

Οι ερωτήσεις μας είναι ρητορικές βέβαια, δεν νομίζουμε ότι θα πάρουμε απάντηση. Απλά σκεφτόμαστε ότι είμαστε χρόνια καλοί πελάτες και κάτι πρέπει να ψωνίσουμε από Ολλανδικά και Γερμανικά μαγαζιά ή μήπως όχι; Και όσο για την πολυτυπία των CMS, … σιωπή!

Γ. Το ‘θεατρικό’ έργο «Εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών MEKO», παίζεται με πολύ επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια και ακόμα συνεχίζονται οι παραστάσεις. Στα χρόνια που πέρασαν, οι ‘ηθοποιοί’ (ενδιαφερόμενες εταιρείες και μεσάζοντες) δεν άλλαξαν, ποτέ δεν αλλάζουν αυτοί. Οι ‘κομπάρσοι’ (αρμόδιοι στρατιωτικοί και κυρίως πολιτικοί) άλλαξαν, αυτοί είναι για να αλλάζουν και χωρίς κομπάρσους το έργο δεν μπορεί να παιχτεί. Και ο ‘θίασος’ είναι πλήρης πάντα και έτοιμος για νέες … παραστάσεις.

Το θεατρικό μας, λοιπόν, θα συνεχίσει να παίζεται και όλο το φετινό καλοκαίρι (ελπίζουμε να μη καταλήξει στο «Δελφινάριο»), με πιθανή κατάληξη σε κάποια σύμβαση εντός του 2024 και πιθανή πλήρη ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και των τεσσάρων φρεγατών MEKO, έως και το … 2030, με τα ως τώρα δεδομένα.

Δ. Φαίνεται πως κάποιοι αρμόδιοι, σαν να εξακολουθούν, χωρίς πολύ κόπο, να μας αποδεικνύουν ότι δεν είναι ικανοί να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρο. Αν τους βάλεις να τα χωρίσουν, ο ένας γάιδαρος θα ψοφήσει από το πολύ φαΐ και ο άλλος από την πείνα. Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι άλλοι αρμόδιοι, σαν να ‘φοβούνται’ να αναλάβουν και να επωμιστούν πιθανές αλλά βάσιμες ευθύνες κάποιας αποτυχίας.

Μη βιάζεστε τόσο πολύ, αγαπητοί και αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι, γιαβάς γιαβάς, χρόνο έχουμε, λεφτά δεν έχουμε. Συνεχίστε το θεάρεστον έργο σας!

Και ημείς, το πόπολον, ενώ γνωρίζουμε τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ μας, αναμένουμε από αυτό το ‘θίασο’ να δούμε σύμβαση εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ; Μήπως να ξαναλλάξουμε κομπάρσους;

Και ο αισιόδοξος: «Υπομονή φίλε μου, λίγο ακόμη υπομονή! Όλα θα γίνουν!»

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου