Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ηλεκτρονικός Πόλεμος: όχι τόσο λαμπερές εξοπλιστικές ανάγκες


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ, απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους ίδιους τους Ισραηλινούς για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και διδαγμάτων. 

Στο εκτελεστικό στάδιο, ενδιαφέρον έχει το σχέδιο για την εξουδετέρωση του συστήματος επιτηρήσεως που είχαν εγκαταστήσει περιμετρικώς της Λωρίδας της Γάζας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Με την καταστροφή των συστημάτων αυτών, κατά βάση σειρά αισθητήρων για μετάδοση ζωντανής εικόνας και πληροφοριών, ενισχύθηκε ο αιφνιδιασμός και η σύγχυση, επιβραδύνοντας την αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση, προσφέροντας περισσότερο χρόνο για ευχερή δράση των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που έχουν συλλέξει οι Ισραηλινοί από την έρευνα που ακολούθησε, περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν συσκευές ηλεκτρονικών παρεμβολών τουρκικής κατασκευής. Η εξασφάλιση τέτοιου ειδικού υλικού, δεν είναι εύκολη μέσα από επίσημα κανάλια, γεγονός που οδηγεί σε σενάρια εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών.

Επίσης, αναφέρεται η ανεύρεση οπλισμού ανατολικής προελεύσεως, ο οποίος παραπέμπει σε ρωσικό δάκτυλο και συσχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιθανώς τα στοιχεία αυτά, να οδηγούν σταδιακώς το Ισραήλ σε μετατώπιση από την στάση ουδετερότητας που έχει τηρήσει στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ίσως δεν είναι άσχετη η ανακοίνωση των IDF στις 30 Απριλίου, ότι πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο ανακοίνωση της Ισραηλινής Αεροπορίας για απόσυρση αρκετών πυροβολαρχιών του συστήματος και η εκπαίδευση του προσωπικού τους στο σύστημα Iron Dome. Όλα αυτά, σε μία περίοδο που η Ουκρανία πίεζε την Δύση να ενισχύσει τις αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές δυνατότητές της, ώστε να διαφυλάξει αποτελεσματικότερα τις υποδομές της απέναντι σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Επιστρέφοντας στο χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου 2023, μπορούμε να πούμε ότι αναδεικνύεται η αξιοποίηση του Ηλεκτρονικού Πολέμου ακόμη και από ανταρτικές – τρομοκρατικές οργανώσεις, ως στοιχείο ενταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους. Δεδομένου ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να επιτηρούν ένα ευρύ χερσαίο και θαλάσσιο μέτωπο ενώ ο εχθρός είναι τακτικό στράτευμα κι έχει παρουσιάσει πολύ σοβαρή πρόοδο στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, θα πρέπει το συγκεκριμένο κεφάλαιο να απασχολήσει με υψηλότερη προτεραιότητα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου αναφέρθηκαν στις κατηγορίες εκείνες που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις κι ως πεδίο δραστηριοποιήσεως του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ στην Βουλή αυτές τις ημέρες. Υπάρχει ευρύ πεδίο συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου, από φορητές συσκευές υποκλοπών ή παρεμβολών, μέχρι μεγάλους κινητούς σταθμούς που επιτρέπουν τον εντοπισμό πηγών ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και την ταχεία εμπλοκή των συστημάτων αυτών με όπλα ακριβείας. Η πολύ σοβαρή υστέρηση σε όλες τις κατηγορίες συστημάτων, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, επιβάλει σε αποφασιστικές κινήσεις και ενεργοποίηση, με απώτερο στόχο την σταδιακή απόκτηση αυτονομίας της χώρας, από πλευράς Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου