Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Ισραήλ: Εγκαταλείπει τα σχέδια για ευρεία επίθεση στη Ράφα – Στο τραπέζι και η «επόμενη μέρα» στη Γάζα


Το Ισραήλ αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια μεγάλη επίθεση στη Ράφα, νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας και θα ενεργήσει με πιο περιορισμένο τρόπο, μετά από συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα, ανέφερε τη Δευτέρα ο αναλυτής της Washington Post, Ντέιβιντ Ιγνάτιους.

Ο Ιγνάτιους ανέφερε πως – με βάση συνομιλίες με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα – ένα προηγούμενο σχέδιο για την αποστολή δύο μεραρχιών στη Ράφα δεν θα προχωρήσει και οι επιχειρήσεις θα είναι αντ’ αυτού πιο συγκρατημένες.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι τα νέα σχέδια θα οδηγήσουν σε λιγότερες απώλειες αμάχων και επομένως δεν αναμένεται να αντιταχθεί, έγραψε ο Ιγνάτιους.

Κατά τον αναλυτή της Washington Post, μετά τη συνάντηση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τους Σαουδάραβες και Ισραηλινούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, η Ουάσιγκτον είχε υποδείξει «την κατεύθυνση ενός σταδιακού τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και την έναρξη μιας ακόμα ασαφούς «επόμενης μέρας»». Το ρεπορτάζ της Post προσθέτει πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται συμφώνησαν επίσης για το πώς θα βρει τη Γάζα το τέλος του πολέμου.

«Θα περιλαμβάνει μια παλαιστινιακή δύναμη ασφαλείας που θα προέρχεται εν μέρει από το διοικητικό μισθολόγιο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα. Αυτή η παλαιστινιακή δύναμη θα επιβλέπεται από ένα συμβούλιο παλαιστίνιων, που θα υποστηρίζεται από μετριοπαθή αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία», έγραψε ο Ιγνάτιους. «Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι — αλλά όχι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου — αποδέχονται ότι αυτή η κυβερνητική οντότητα θα έχει δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα».

Ο Ιγνάτιους είπε επιπλέον ότι η Χαμάς έχει δώσει σήμα ότι «ενδέχεται» να δεχτεί αυτό το περίγραμμα ως μέρος μιας συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ότι έχει ζητήσει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μαζί με κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, θα μπορούσε να έχει έναν άγνωστο προς το παρόν αντίκτυπο.

Το δημοσίευμα ήρθε μετά την εκτίμηση του ισραηλινού στρατού ότι περίπου 950.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκκενώσει την περιοχή της Ράφα, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι «έμαθε το μάθημά του» από προηγούμενες εμπειρίες όταν επρόκειτο για την εκκένωση του πληθυσμού στη Ράφα, η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχαν προβλέψει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου 300.000 έως 400.000 άμαχοι παραμένουν στη Ράφα, κυρίως στην παράκτια περιοχή και σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες των Times of Israel. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο στην πόλη πριν οι Ισραηλινοί στρατιώτες προωθηθούν στην περιοχή.

Οι IDF (Israel Defence Forces – Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) πιστεύουν ότι ορισμένα στελέχη της Χαμάς και μέλη άλλων τρομοκρατικών ομάδων διέφυγαν από τη Ράφα με τον γενικό πληθυσμό προς την ανθρωπιστική ζώνη, καθώς δεν υπάρχουν ισραηλινά σημεία ελέγχου.

Η Ράφα θεωρείται από τον Ισραηλινό Στρατό ως το τελευταίο σημαντικό προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα, όπου βρίσκονται τέσσερα από τα εναπομείναντα τάγματά της. Ακόμη δύο τάγματα της Χαμάς παραμένουν στο κέντρο της Γάζας, στα στρατόπεδα Νουσεϊράτ και Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι ηγέτες της Χαμάς και πολλοί πράκτορες κρύβονται στη Ράφα,
και επίσης ότι ένας απροσδιόριστος αριθμός από τους 124 εναπομείναντες ομήρους που απήχθησαν στις επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κρατούνται στην πόλη.

Πηγή: timesofisrael / Με πληροφορίες από Washington Post

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου