Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

1912 Η Απελευθέρωση Λέσβου και ο ρόλος του ΠΝ

1912…. Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση της Λέσβου.
Μοίρα του στόλου, υπό τις διαταγές του ναύαρχου Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη.
Η τουρκική φρουρά θα παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου.
Το νησί έκτοτε θα παραμείνει ελληνικό.

Με αφορμή την επέτειο το άρθρο από τον Δ.Παπαγιαννίδη Αντιναύαρχο  ΠΝ εα και Επίτιμο Διοικητή Ναυτικής Εκπαιδεύσεως

Η Κήρυξη του Α’Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) έγινε με αφορμή την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που έθεσαν οι κυβερνήσεις  της Ελλάδος, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου

Οι Πομάκοι απαντούν στη FUEN που βαφτίζει τουρκικά τα Πομακοχώρια και τη Γλαύκη


Μία από τις πολλές ιστορίες που αφηγείται χωρίς μεγάλη επιτυχία, η –κατά δήλωσή της– «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (FUEN) είναι εκείνη που αυθαίρετα βαφτίζει «τουρκικά» τα Πομακοχώρια και το χωριό Γλαύκη.

Ξεκάθαρη απάντηση στον ανιστόρητο χαρακτηρισμό έδωσε στην έκδοση Αυγούστου-Σεπτεμβρίου (έτος 24 / Αρ. φ. 106) η «Ζαγάλισα», η παλαιότερη πομακική εφημερίδα που φιλοξενεί και την αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων.

Την απάντηση της εφημερίδας πυροδότησε ανακοίνωση της FUEN, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την οποία ο Λόχος Καταδρομών που εδρεύει στη Γλαύκη του νομού Ξάνθη,

Τελεσίγραφο Γαλλίας: Αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία θα ληφθούν μέτρα

«Τελεσίγραφο» από τη Γαλλία στην Τουρκία

Την προοπτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» επισήμανε συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως κάνει γνωστό στην ιστοσελίδα της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΡΩΣΙΑ: Ιδού η συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οι Αρμένιοι υπέστησαν συντριπτική ήττα, καθώς ο αζερικός στρατός κατέλαβε την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσι. Ο κίνδυνος για την κατάληψη όλης της Δημοκρατίας του Αρτσάχ ήταν πλέον ορατός. Στο σημείο αυτό επιτεύχθηκε μια συμφωνία, με την μεσολάβηση της Μόσχας, που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για ολόκληρη την περιοχή της Υπερκαυκασίας- εφόσον βεβαίως η συμφωνία αυτή τηρηθεί ως έχει, και δεν υπάρξουν επιπλοκές, όπως η είσοδος τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν ή μια αντιρωσική εξέγερση στην Αρμενία. Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρει τα κύρια σημεία της συμφωνίας και τις συνέπειες που αυτή θα έχει για τους συμβαλλόμενους: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία.