Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Από τη Ραβέννα στην Πιάδα - Δύο αιώνες από το πρώτο Σύνταγμα – Ο ρόλος των Γκαλίνα, Μαυροκορδάτου

Ο Βικέντιος Γκαλίνα (Vincenzo Gallina, 1795-1842) είχε γεννηθεί στη Ραβέννα, όπου συνδεόταν από παλιά με έναν αριστοκράτη, τον κόμη Πιέτρο Γκάμπα (Pietro Gamba), φίλο του Λόρδου Βύρωνα. Είχαν μετάσχει και οι δύο στην αποτυχημένη εξέγερση των Καρμπονάρων κατά των Αυστριακών στις αρχές του 1821.

Τη φετινή Πρωτοχρονιά συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την ψήφιση του «Προσωρινού Πολιτεύματος» της Επιδαύρου, δηλαδή του πρώτου Συντάγματος της αναγεννημένης Ελλάδας. Το ψήφισαν με πανηγυρισμούς σε έναν πορτοκαλεώνα οι 59 «παραστάτες» της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, που είχαν συγκεντρωθεί στο χωριό Πιάδα της Αργολίδας, τη σημερινή Νέα Επίδαυρο, τον Δεκέμβριο του 1821.

2022: Τα 10 «θερμά μέτωπα» που μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις

Στη χρονιά που μας πέρασε έλαβαν χώρα αρκετά σημαντικά γεγονότα και συγκρούσεις που άλλαξαν τις ισορροπίες διεθνούς συστήματος. Από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τον εμφύλιο πόλεμο στην Αιθιοπία, την επιστροφή των Ταλιμπάν στην ηγεσία του Αφγανιστάν, την αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων στο πλαίσιο της κρίσης της Ουκρανίας, τη φθίνουσα φιλοδοξία των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, την πανδημία αλλά μέχρι και την ολοένα και αυξανόμενη κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά ο πόλεμος βρίσκεται σε υποχώρηση. Ο αριθμός των μεγάλων πολέμων έχει μειωθεί τα

Rafale, F-35 και φρεγάτες ενισχύουν την Αποτροπή αλλά μετά;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η δρομολόγηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα και αισιοδοξία για σταδιακή υπέρβαση των προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ετοιμότητα, που συσσώρευσε η μακρά υποχρηματοδότησή τους τα προηγούμενα έτη. Οι αποφάσεις ταχείας προμήθειας μίας Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η εξέλιξη του προγράμματος αναβαθμίσεως μαχητικών F-16V, η απόφαση προμήθειας νέων φρεγατών και σε εύλογο χρόνο κορβετών, υπογραμμίζουν ότι σε βραχυμεσοπρόθεσμο πλαίσιο, οι δύο Κλάδοι θα εκσυγχρονισθούν και ταυτοχρόνως θα ενισχυθούν σοβαρά.

Χορός πολλών δισ. στους εξοπλισμούς: Τι αγοράζει το υπ. Εθνικής Άμυνας

 Ελένη Γαβριήλ

Μεγάλη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από τα 3,35 δισ. για το 2020, στα 5,44 δισ. για το 2021 και πλέον με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό του 2022 στα 6,39 δισ. ευρώ. Ποια νέα όπλα έρχονται.

Χρονιά σταθμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτέλεσε το 2021, καθώς μετά από πολλά χρόνια εξοπλιστικής «ανομβρίας» η πολιτική ηγεσία της χώρας προχώρησε, όπως είχε υποσχεθεί, σε σημαντική ενίσχυσή τους. Το 2022 φέρνει ακόμη μία μεγάλη αύξηση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά 17,5%, ενώ για τους εξοπλισμούς τα κονδύλια αυξάνονται ακόμη περισσότερο, κατά 34%.

Ελλάδα και Λιβύη συζητούν για την επίτευξη συμφωνίας για την ΑΟΖ

Βεγγάζη.

Η τηλεδιάσκεψη Ελλάδας-Λιβύης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, περιελάμβανε πολλούς άξονες και φακέλους, με κυριότερο τη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών διαδικασιών και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικών και ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών, γράφουν λιβυκά δημοσιεύματα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιουσούφ αλ Ακούρι, συζήτησε με τον Έλληνα Πρέσβη (Επιτετραμένο) στη Λιβύη Ιωάννη Σταματέκο, μέσω οπτικής επικοινωνίας, την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και τη θαλάσσια συμφωνία που συνήψε η προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία.

Η Σύγκρουση Κίνας Ινδίας η Ελλάδα και το λαθρομεταναστευτικό

Χωριανόπουλος Άγγελος

Νέες εντάσεις στην συνοριακή γραμμή μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Εντός των ινδικών συνόρων επικρατεί ακόμα Μαοϊκό αντάρτικο λόγω ορισμένων χωριών που κατοικούνται από κινέζους. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί μόνη της Ισλαμικά χωριά εντός της χώρας μας.

Επικρατεί μια ελαφρά «παρεξήγηση» σχετικά με τον εννοιολογικό ορισμό τέτοιων καταστάσεων. Υπάρχουν δυο καταστάσεις. Μια του Πολέμου και μια της Ειρήνης.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, όταν στις εκλογές του 1994 έλαβε το 25,19% των ψήφων, υποστηριζόμενος από το Κόμμα της Ευημερίας (Refah Partisi) του Νετζμετίν Ερμπακάν, βασικού στελέχους του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι στις γενικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 1995 το Κόμμα της Ευημερίας κατέλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 21,38% και 158 βουλευτές. Ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμμα που αμφισβητούσε τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και την επίσημη κεμαλική ιδεολογία, έβγαινε πρώτο στις εκλογές και διεκδικούσε την πρωθυπουργία.

Φωνάζει η Άγκυρα, δεν αφυπνίζεται η Λευκωσία

Μιχάλης Ιγνατίου   

Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας για την απαράδεκτη «λύση» στη βάση των «δύο κρατών», δεν νομίζω ότι θα αφυπνίσει τη βαθιά νυχτωμένη πολιτική ηγεσία της Κύπρου.  

Για την ώρα, ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο αφορά το μέλλον του νησιού. Προς το παρόν το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέχιση της απίστευτης λαμογιάς που ταλανίζει την Κύπρο, σε όλα τα επίπεδα. Και βεβαίως, στην πολιτική «συνωμοσία» για να μην αλλάξουν οι παρέες που κυβερνούν και ταλαιπωρούν τον τόπο. 

Η Τουρκία αναβαθμίζει την απαίτηση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας

Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Μπορεί κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν την Τουρκία ως «στριμωγμένη και απομονωμένη» προσθέτοντας μάλιστα στο αφήγημα τους και την διαρκώς καταρρέουσα οικονομία που τελειωμό δεν έχει, αλλά ο αναθεωρητισμός και η ηγεμονική της πολιτική με τα προβλήματα ασφαλείας που δημιουργεί στην χώρα μας παραμένει και εκτιμάται ότι θα εκφραστεί ποικιλοτρόπως και ίσως πιο έντονα και το 2022.

Η Τουρκία στην χρονιά που πέρασε δεν προέβη σε μείζονα πρόκληση στρατιωτικού χαρακτήρα μετά το ξεδίπλωμα της εξαναγκαστικής της πολιτικής την περίοδο 2019-2020 και του ροκανίσματος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Τουρκία «εξαρτημένο κράτος» της Κίνας – Ο διαμελισμός μόνη λύση στο «Τουρκικό Ζήτημα»

Στέφανος Μυτιληναίος

Η Τουρκία κινείται προς αχαρτογράφητα νερά. Ο Ερντογάν βεβαίως γνωρίζει που θέλει να την πάει, ακολουθώντας ένα σχέδιο τρελό και σίγουρα πάνω από το «μπόι» του, όχι όμως και η Τουρκία ως χώρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι δεν ομονοούν σε αυτή την κατεύθυνση που τους απομακρύνει όλο και περισσότερο από τη Δύση.

Οι περισσότεροι αναλυτές νομίζουν ότι το τουρκικό καθεστώς έχει τελικό σχέδιο να συνταχθεί με τη Ρωσία, ωστόσο, αυτό είναι το φαινόμενο που αποκρύπτει την αλήθεια.

Οι θέσεις Μπάιντεν και Πούτιν δεν οδηγούν στην ειρήνη: Θα πληρώσεις βαρύτατο τίμημα, του είπε ο Μπάιντεν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Όσο περνούν οι μέρες έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες για τη συνομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η βασική απειλητική κουβέντα του Αμερικανού Πλανητάρχη στον συνομιλητή του, ήταν ότι “θα πληρώσεις βαρύτατο τίμημα”…

Επιβεβαιώνεται ότι οι δύο ηγέτες έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, που δεν οδηγούν σε ειρηνική λύση, συμφωνώντας, προς το παρόν, να δώσουν μία ευκαιρία στη διπλωματία. Γι’ αυτό θα στηρίξουν τις διμερείς συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ και επίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: Η Στρατηγική και το Μέλλον του Ελληνισμου(Βίντεο)


Συνέντευξη Ν. Λυγερού - Η Στρατηγική και το Μέλλον του Ελληνισμου, 

στους Α. Νικολόπουλος, Δ. Βερδελής, Ό. Τσουκαλά και Γ. Τσουμάνης. 

01/01/2022