Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ο αστεροειδής με το ελληνικό όνομα που μπορεί να μας γεμίσει χρυσάφι

Όσοι κοιτούν τα άστρα, στρέφουν το βλέμμα τους αυτή την περίοδο σε έναν μυστηριώδη αστεροειδή, που πήρε το όνομά του από μία πανέμορφη πριγκίπισσα της ελληνικής μυθολογίας, την Ψυχή. H ΝASA ανακοίνωσε προ ημερών ότι το 2022 θα πραγματοποιήσει την πρώτη της διαστημική αποστολή εξερεύνησης στον αστεροειδή 16 Psyche, όπως ονομάστηκε, που εκτιμάται ότι είναι πλούσιος σε μετάλλα, όπως χρυσός, πλατίνα, σίδηρος και νικέλιο. 

Ο αστεροειδής είναι τρεις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη και η μέση διάμετρός του είναι 226 χιλιόμετρα. Χρειάζεται περίπου 5 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μία τροχιά γύρω από τον

Ο Μάικλ Ρούμπιν προειδοποιεί: Η Τουρκία άλλαξε, δεν θα γυρίσει ποτέ στη Δύση – Το σχέδιο Ερντογάν

Μια εξαιρετική ανάλυση για την κατάσταση στην Τουρκία δημοσιεύεται στο «The National Interest» και υπογράφεται από τον Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερο συνεργάτη του American Enterprise Institute.

«Για πάρα πολύ καιρό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει περιοριστεί στην πολιτική του για την Τουρκία σε ευχολόγια.

»Ωστόσο, η άρνηση της πραγματικότητας είναι επικίνδυνη. Η Τουρκία άλλαξε.

»Έχοντας κυβερνήσει για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Ερντογάν δημιούργησε έναν νέο στρατό.

Το υψηλό κόστος μιας απρόβλεπτης Τουρκίας

Του Marc Pierini

Το διάστημα 2019-2020, η τουρκική ηγεσία ξεκίνησε μια σειρά στρατιωτικών πρωτοβουλιών και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας, χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας στο Μπακού, οι πρωτοβουλίες δεν απέδωσαν και πολύ.

Αντιθέτως -από τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη μέχρι το αδιέξοδο στην επαρχία Ιντλίμπ της κυρίας και την προσπάθεια να ωθήσει απελπισμένους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΕΛλάδα- η Άγκυρα κατέληξε περισσότερο απομονωμένη διπλωματικά από ποτέ άλλοτε στα 19 χρόνια διακυβέρνησης του ΑΚΡ.

Ενεργειακή Μετάβαση – Πυκνώνει η κριτική κατά των Βρυξελλών για λάθη και παραλείψεις

Βιομηχανικοί και ενεργειακοί όμιλοι ζητούν από την Κομισιόν σχέδιο για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και κανόνες στις αγορές. Τα μηνύματα του Ευ. Μυτιληναίου και άλλων στελεχών της αγοράς. 

Χρήστος Κολώνας

Από το ot.gr

Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές που επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει προκειμένου τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να περάσουν στην κλιματικά ουδέτερη εποχή.

Στρατηγεῖο στήν ἀκριτική Ἀλεξανδρούπολη ἀποκτοῦν οἱ Ἡνωμένες Πολιτεῖες Ἀμερικῆς

Ἄρχισαν νά κατασκευάζονται ὑποδομές στό στρατόπεδο «Γιαννούλη» – Ἀναφορές σέ «νησιά», «κυριαρχικά δικαιώματα» καί τό «Δίκαιο τῆς Θαλάσσης» στήν ἐπιστολή Μπλίνκεν

«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ἐντός τῶν προσεχῶν εἰκοσιτετραώρων ἡ συμφωνία ἀμυντικῆς συνεργασίας Ἑλλάδος – ΗΠΑ. Καί παρά τό γεγονός ὅτι ἡ πατρίδα μας δέν λαμβάνει ὡς ἀντάλλαγμα ὅλα ὅσα ἀκριβῶς θά ἤθελε, ἐν τούτοις τό περιεχόμενό της ἀλλά καί ἡ ἐπιστολή Μπλίνκεν πού θά τήν συνοδεύει συνιστοῦν, συμφώνως πρός διπλωματικές πηγές, στρατηγικό κτύπημα στήν Τουρκία τοῦ Ταγίπ Ἐρντογάν. Πρῶτον, διότι ὁ ἀμερικανικός στρατός ἀποκτᾶ στρατηγεῖο στήν Ἀλεξανδρούπολη λίγα χιλιόμετρα μακριά ἀπό τά ἑλληνοτουρκικά σύνορα. Ἐκεῖ πού ἔχει ἐγκατασταθεῖ

Το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (Φωτογραφίες)

Υπεγράφη τo τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. 

Βασίλης Νέδος
kathimerini

Υπεγράφη τo τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα και ευχαρίστησε τη χώρα μας, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου – Έπεσαν οι υπογραφές – Ποια είναι τα οφέλη

«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Για εξασφάλιση της ροής πράσινης ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός.