Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (Φωτογραφίες)

Υπεγράφη τo τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ. 

Βασίλης Νέδος
kathimerini

Υπεγράφη τo τροποποιητικό πρωτόκολλο της πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε αξιόπιστο σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας την Ελλάδα και ευχαρίστησε τη χώρα μας, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, αλλά και για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. 

to-keimeno-tis-amyntikis-symfonias-elladas-ipa-fotografies0

Δένδιας: Η χώρα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι δράσεις της Ελλάδας εδράζονται στην ειρήνη, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, τονίζοντας πως ενισχύει τον ευρωπαϊκό βραχίονα του ΝΑΤΟ. 

to-keimeno-tis-amyntikis-symfonias-elladas-ipa-fotografies2

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Καθημερινή», η νέα πενταετής συμφωνία δίνει σημαντικές δυνατότητες αυξημένων επενδύσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Σούδα) και αφήνει τη δυνατότητα και για ένταξη κάποιων νέων στην πάροδο του χρόνου.

Οι ελληνοαμερικανικές συνομιλίες έχουν διαρκέσει φέτος περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και στον σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που επιθυμούν την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και τη δημιουργία νέων, ιδιαίτερα στην περιοχή του Εβρου και της Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τη νέα συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια είναι σχετικά στενά, καθώς η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου