Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Το timing της Ελληνικής Προεδρίας

Του Ν.Λυγερού

Το timing της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά πρόσφορο και θετικό για το θέμα της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ειδικά όσον αφορά στη θέσπισή της. Το 2004, η Κύπρος θέσπισε την ΑΟΖ της αφού εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι εκμεταλλεύτηκε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να εδραιώσει την απόφασή της αλλά και για να επικυρώσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο που είχε υπογράψει το 2003. Η πατρίδα μας μετά το 1982 και το 1995 δεν έχει κάνει κανένα επίσημο βήμα, αλλά με τον Νόμο των Υδρογονανθράκων 2289/1995 και την τροπολογία του 4001/2011, ξεκίνησε μια στρατηγική de facto που της επέτρεψε να κάνει συμφωνία με την εταιρεία PGS για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Θεατρικό μυθιστόρημα του Ν. Λυγερού: "Ο Σιδηρόχρονος"(Βίντεο)



Θεατρικό μυθιστόρημα του Ν. Λυγερού:
"Ο Σιδηρόχρονος".
Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέας Ορεστιάδας.
Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Ναός του Πτολεμαίου Β' ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ένας ασβεστολιθικός ναός του Πτολεμαίου Β'
αποκαλύφθηκε στο Gabal El - Nour της Αιγύπτου.
Κατά την πρόσφατη ανασκαφική περίοδο, η οποία διήρκησε από Δεκέμβριο μέχρι αρχές Μαΐου, η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή στο Gabal El - Nour στο Beni Suef αποκάλυψε τα ερείπια ενός Πτολεμαϊκού ασβεστολιθικού ναού.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων, Mohamed Ibrahim δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, δεδομένου ότι ήταν ο πρώτος ναός από την εποχή του Πτολεμαίου Β’ που ανακαλύφθηκε στο Beni Suef. «Η αποκάλυψη ενός τέτοιου ναού, θα ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία της εποχής και του βασιλιά Πτολεμαίου Β’, ο οποίος βασίλεψε στη χώρα για 36 χρόνια», υποστήριξε ο Ibrahim.

Οι «συστημένες» πέτρες-βλήματα των αρχαίων Ελλήνων σφενδονιστών

Η σφεντόνα χρησιμοποιήθηκε ως σαν όπλο πολέμου και στην Αρχαία Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι πως στα βλήματα πέτρες που έχουν βρεθεί σήμερα παρατηρούμε ότι υπάρχουν επιγραφές συνήθως ανάγλυφες και όχι χαραγμένες...

Ο λόγος που κάτι καταγράφεται σε ένα τόσο μικρό και ίσως ασήμαντο στα μάτια μας αντικείμενο είναι για να μεταδώσει μία πληροφορία; Σε ποιον; Μα σε εκείνον για τον οποίο προορίζεται το ίδιο το βλήμα.
Οι αρχαιολόγοι με βάση το υλικό που έχουν στα χέρια τους έχουν καταχωρήσει αυτά τα μηνύματα / πληροφορίες σε πέντε κατηγορίες.

Το αληθινό... παραμύθι του Κάστρου της Νάξου

Δούκες, πριγκίπισσες, οικόσημα, σταυροφορίες, μάχες, μυστικά περάσματα και κρύπτες... Ένα αληθινό "παραμύθι", που ζωντανεύει μεμιάς στην Καστροπολιτεία της Νάξου. 

Εικόνες και μυστικά που διατηρούνται ανεξίτηλα στο πέρασμα των αιώνων, χάρη στους ελάχιστους εναπομείναντες απογόνους Ενετών.

Το Κάστρο της Νάξου κατασκευάστηκε το 1207 από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος μαζί με τους συντρόφους του κατέλαβε δεκαεφτά νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχτηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο.

Δωρεάν διακοπές, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου σε 584.550 δικαιούχους του ΟΓΑ

Ποια είναι τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας για το 2014. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας έτους 2014 παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ Κοκκόρης και ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Βεργίνης.Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr από την Τρίτη 27 Μαΐου έως και τις 20 Ιουνίου θα μπορούν οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ να υποβάλλουν αιτήσεις στα ΚΕΠ όλης της χώρας για τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας.

Τουρκική φρενίτιδα στο Αιγαίο - Σπρώχνουν για «θερμό» επεισόδιο

Δεν έχει προηγούμενο η σημερινή τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Τουρκική Αεροποιρία και Ναυτικό αλώνισαν κυριολεκτικά το Αιγαίο, απ άκρου εις άκρη, σαν να μην υπήρχε Εθνικός Εναέριος Χώρος(ΕΕΧ) ως ολόκληρο το Αιγαίο να τους ανήκει.
Με πληθώρα μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής παρακο9λούθησης  και ελικοπτέρων του Ναυτικού οι Τούρκοι διέλυσαν κάθε έννοια Εθνικής κυριαρχίας πραγματοποιώντας αεροναυτικές ασκήσεις  τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν του Στόλου τους βρισκόταν και αυτό στο Αιγαίο με ένα σύνολο 55 σκαφών περίπου.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Dow16.557,2424,18 0,15%  



  Nasdaq4.131,5434,65 0,85%  

Η Wall Street σήμερα,
(Το τελευταίο επίπεδο κλεισίματος του Nasdaq)
Ανοδικά κινείται σήμερα η Wall Street, με τους δείκτες να διατηρούν το θετικό πρόσημο που απέκτησαν λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και τους επενδυτές να σταθμίζουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έρχονται από την Κίνα, αλλά και την πληθώρα των -ενδεικτικών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ- μάκρο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 19,97 μονάδες (0,12%) και βρίσκεται στις 16.553,03 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 24,49 μονάδων (0,59%) φτάνοντας τις 4.156,03 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 6,36 μονάδων (0,34%) και βρίσκεται στις 1.894,39 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η UnitedHealth Group Incorporated καθώς διαπραγματεύεται στα 78,46 δολάρια με άνοδο 0,74 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,95%. Ακολουθούν η Boeing με κέρδη 0,90% στα 132,14 δολάρια και η Pfizer στα 29,78 δολάρια με άνοδο 0,71%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Microsoft (-0,82%), η Coca Cola (-0,61%) και η Cisco Systems (-0,49%).

Σημαντικές ζημιές κατέγραψε το ΧΑΚ την Πέμπτη

Λευκωσία: Στις ζημιές επέστρεψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Ωθούμενος από τις βαριές απώλειες κυρίως στους τίτλους της Ελληνικής, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 102,50 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 3,82%. Ζημιές 2,45% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 52,50 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €639.876.

Η συνεδρία ξεκίνησε σε πτωτικό κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε αρνητικό πεδίο και να συνεχίζει την σταδιακή υποχώρησή του μέχρι και το κλείσιμο.

"Χατ τρικ" στις 1.150 μονάδες

Της Εφης Γκικοπούλου 
Από το capital.gr

Εντυπωσιακή ήταν η μεταστροφή του Γενικού Δείκτη μετά τις 16.00, όπου προς την έναρξη των δημοπρασιών κατάφερε να αγγίξει και να προσπεράσει για λίγο τις 1.150 μονάδες.

Οι ενδείξεις πριν τις 16.00 δεν έδειχναν την κατάληξη αυτή, καθώς η σημερινή ήπια πτώση στις τράπεζες σε συνδυασμό με την καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, δεν υποδείκνυαν κάτι τέτοιο.