Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Άξονας Ελλάδας-ΗΑΕ κατά της Τουρκίας: Υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας – Κίνηση-ματ από το ΓΕΕΘΑ

Σε μια κίνηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας προχώρησε η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, με την υπογραφή μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία υπενθυμίζουμε, αποτελούν βασικό σύμμαχο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη μάχη για την Τρίπολη.


Με την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου Άγκυρας-Τρίπολης, η ελληνική διπλωματία ενεργοποιήθηκε καθώς αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση της Βεγγάζης.

Παναγιωτόπουλος: Σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο και δώσαμε μάθημα στην Τουρκία

Την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, βάλλοντας - παράλληλα - έναντι όσων "υποκύπτουν" στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί σε θέμα εξοπλισμών.

Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους. Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Γερμανία σε Τουρκία και Λιβύη: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου - ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ

Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο, απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Οπως τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής

ΗΠΑ: Ψηφίστηκαν από τη Γερουσία οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας - «Ήρθε η ώρα να αλλάξει συμπεριφορά», είπε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε παρά τις προσπάθειες κάποιων Γερουσιαστών να την αναβάλουν.

Πρόκειται για μία μεγάλη νίκη των δυνάμεων της Ομογένειας, ειδικά του HALC, αλλά όπως επίσης των Αρμενίων και των εβραϊκών οργανώσεων, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟPEN.


«Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να κρατήσουν την Αμερική όμηρο της Τουρκίας», δήλωσε ο

Χαστούκι της ΕΕ στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη και μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα - «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών»

Αυστηρό μήνυμα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία και στη Λιβύη. Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δηλώσουν αύριο - στηρίζοντας την Ελλάδα - πως το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.