Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Συστηματική Ανασκαφή της Αγοράς (Forum) της Νικόπολης


Εικ. 1. Η περιοχή στην οποία τοποθετείται η Αγορά της Νικόπολης. Σε πρώτο πλάνο το Ωδείο και αριστερά του τα κατάλοιπα του οικοδομήματος πριν την έναρξη των ανασκαφών

Στα ίχνη του πολιτικού, οικονομικού και θρησκευτικού κέντρου της Νικόπολης κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους.​

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Η εισβολή του φεμινισμού στα πανεπιστήμια και την επιστήμη ξεκίνησε και στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2015 ο Tim Hunt που έχει κερδίσει το βραβείο νόμπελ για την έρευνα του που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην έρευνα για τον καρκίνο, έχασε την θέση του στο πανεπιστήμιο που εργάζονταν και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Βρετανική Επιστημονική Κοινότητα, μετά από έναν συκοφαντικό πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον του με ένα twitter μια φεμινίστρια.

Όταν οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλονται στην πλειοψηφία (Β΄ μέρος)


Ακραία παραδείγματα που …έρχονται

του Κωστή Δαμαβολίτη 

Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ως σεξουαλικό τους προσανατολισμό την πολύ-συντροφικότητα 5-5α . Στο γερμανικό Υπουργείο δικαιοσύνης μάλιστα αυτό το διάστημα υπάρχει σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται τις περίφημες:

Όταν οργανωμένες μειοψηφίες επιβάλλονται στην πλειοψηφία (Α μέρος)


Του Κωστή Δαμαβολίτη

Παρότι ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι πλέον νόμος του κράτους, στη δημόσια συζήτηση το θέμα παραμένει ένα πεδίο σύγκρουσης με διασταυρωμένα πυρά, που δημιουργούν προβληματισμό.

Ά Μέρος

Κ. Μαυρίδης σε συνέδριο για την αεροπορία: Εγκαθίδρυση οργανισμού ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο


Τις τουρκικές παρανομίες στον τομέα των αερομεταφορών στην Αν. Μεσόγειο και την ανάγκη εγκαθίδρυσης μόνιμης ευρωπαϊκής έδρας στην Κύπρο ως περιφερειακό κέντρο, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια της πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας.

ΡΑΕΚ:Τα αποθέματα Φ.Α. της περιοχής μπορεί να δώσουν μεταβατική λύση


Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να δώσουν μια μεταβατική λύση για τις ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο μέχρι την ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, νοουμένου ότι υιοθετηθεί και αναπτυχθεί ένας κοινός στρατηγικός σχεδιασμός, τόνισε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς.

Προκλητική πρωτοβουλία: Πτήσεις στα Κατεχόμενα ζητούν με επιστολή στον Κάμερον 50 Βρετανοί πολιτικοί

Άποψη της διαιρεμένης Λευκωσίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Petros Karadjias

Επιστολή πρόσκληση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον να τερματίσει την «τιμωρητική και άδικη απαγόρευση» του Ηνωμένου Βασιλείου στις απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα στην Κύπρο  απέστειλε ομάδα 50 Βρετανών πολιτικών.  

Καταιγίδα… λαίλαπας από το Πολεμικό Ναυτικό

Επί δύο εβδομάδες, το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο όλον τον Στόλο, στο πλαίσιο των δύο διαδοχικών ασκήσεων «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» και «ΛΑΙΛΑΨ».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Rafale: Ο κύβος ερρίφθη για δεύτερη μοίρα μαχητικών στην Τανάγρα και δρομολόγηση πώλησης των Mirage 2000-5


*Του Κώστα Σαρικά

Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η αγορά επιπλέον Rafale με στόχο να γίνουν, το συντομότερο, δύο οι Μοίρες των γαλλικών «ριπών» στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, καθώς από την μία το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη ανάψει το σχετικό «πράσινο φως» και από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεων.

Τί προσέξαμε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για Rafale, FDI HN, κορβέτες και ΕΛΚΑΚ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε ζητήματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα και τα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δεχόμενος σχετικές ερωτήσεις, στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 (Γιώργος Κακούσης, Άννα Λιβαθυνού). Ενώ η συνέντευξη ήταν εκτενής, οι δημοσιογράφοι έθεσαν μία μόνο ερώτηση, η οποία αφορούσε δύο εξοπλιστικά προγράμματα από την Γαλλία.

Ελληνικός Στρατός: Επίδειξη συστημάτων αναχαίτισης UAV στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκης Α’» από την BlueHalo

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίδειξη στο στρατόπεδο «Καραϊσκάκης Α’» (Χαϊδάρι Αττικής) σε φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων, από εκπροσώπους της εταιρείας BlueHalo, σχετικά με συστήματα αντιμετώπισης UAV. 

Κορβέτες: Το πρόγραμμα που μια παγώνει, μια ξεπαγώνει αλλά πάντα είναι στην «άκρη του τούνελ» * Οι πιθανότητες για νέα αλλαγή πλεύσης στο Πολεμικό Ναυτικό


FILE PHOTO: Οι κοινές εκπαιδεύσεις με μονάδες επιφανείας συμμαχικών ναυτικών, έχουν δώσει πολλές απαντήσεις στους επιτελείς του ναυτικού και ιδίως στον στόλο. Μέσα από αυτές τις εκπαιδεύσεις έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα για το πως οφείλει το ναυτικό να “χτιστεί” στο μέλλον. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Μήπως η πιθανή υλοποίηση του προγράμματος των κορβετών, περνά μέσα από την δύσκολη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ;

Ελληνικός Στρατός: Η πρόταση της Rheinmetall Canada για Μη-Επανδρωμένα Χερσαία Οχήματα

Ευθύμιος Λάζος

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), από εκπρόσωπο της εταιρείας Rheinmetall Canada, σχετικά με αυτόνομα μη-επανδρωμένα χερσαία οχήματα (UGV) κατασκευής της. 

ΥΠΕΞ Αλβανίας για Μπελέρη: Ας περιμένουμε τη δικαιοσύνη - Αιχμές κατά Ελλάδας


Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ο υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας Ίγκλι Χασάνι βρέθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε από το Jacques Delors Centre στο Hertie School of Governance της γερμανικής πρωτεύουσας με θέμα: «Προς τη διεύρυνση: Χαρτογραφώντας προκλήσεις και μεταρρυθμιστικές οδούς».  

« Ο Μητσοτάκης λέει ότι το σχέδιο του Αιγαίου δεν αφορά την Τουρκία»


Μάιος 29, 2024. Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει στο σχέδιό του για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, παρόλο που έχουν περάσει 2 εβδομάδες από την επίσκεψή του στην Τουρκία, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.

Οι Τούρκοι προειδοποιούν: «Θα συνεχίσουμε πεισματικά τις έρευνες σε όλη τη "Γαλάζια Πατρίδα"»


Το πιστεύουν το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και δηλώνουν επίσημα ότι θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις παντού...

Η «ασφάλεια» της Τουρκίας …απειλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο- χαρακτηρισμός από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας


Μάιος 30, 2024. Ελλάδα.

Μέγιστος κίνδυνος για την ασφάλεια της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί η Ελλάδα και η Κύπρος, μάλιστα απαιτείται επαγρύπνηση από τις τουρκικές υπηρεσίες για έγκαιρη ειδοποίηση σε περίπτωση εντοπισμού σημείων στρατιωτικών δραστηριοτήτων, λόγω εικασιών ότι ενέχουν κινδύνους και απειλές για την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ο Χαμενεί και οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που στο Ιράν θα εκτελούσε


Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαιρέτισε σήμερα σε ανοιχτή επιστολή του τους Αμερικανούς φοιτητές που ξεκίνησαν τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, λέγοντας ότι επέλεξαν “τη σωστή πλευρά της Ιστορίας”. 

Το Ισραήλ θέλει να χαρακτηριστεί η UNRWA τρομοκρατική οργάνωση - Η ΕΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο


Η ισραηλινή Βουλή (Κνεσέτ) πέρασε σε πρώτη ανάγνωση ένα νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατικής οργάνωσης

Την ώρα που οι σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο σχοινοβατούν… Ξαφνική ενημέρωση απο τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι έστειλε μήνυμα συμβιβασμού στο Ιράν [videos]


Smoke rises after an Israeli air strike on Rafah, southern Gaza Strip, 30 May 2024. EPA/HAITHAM IMAD

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου πλέον όλα έχουν γίνει ένας γόρδιος δεσμός. Το Ισραήλ παρά τη διεθνή κατακραυγή συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα, διακυβεύοντας ακόμη και τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Ράφα: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί της Χαμάς από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού


Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σήμερα τα ξημερώματα στη Ράφα, ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται σε πολλές άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Περιοχή στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου κατέλαβε το Ισραήλ


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ουδέτερης ζώνης μήκους 14 χλμ, πάνω στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα.

Το Ιράν χτίζει κολοσσιαίο τείχος στα σύνορα με το Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες και το ISIS


Θέλοντας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση από το Αφγανιστάν και φοβούμενη επιθέσεις από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, η Τεχεράνη κατασκευάζει τείχος κόστους 3 δισ. ευρώ

Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν τον φόρο τιμής του ΟΗΕ στον ηγέτη του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι


Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν τον φόρο τιμής του ΟΗΕ στον ηγέτη του Ιράν που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου

Ουκρανία: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της κοντά στο βόρειο τμήμα του Χαρκόβου


Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου, στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, όπου εξαπέλυσε επίθεση αυτό τον μήνα αλλά και πάλι της λείπουν τα στρατεύματα που απαιτούνται για μια σημαντική προέλαση στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας.

FT: Αχίλλειος πτέρνα η αεράμυνα του ΝΑΤΟ - Εκτεθειμένες οι ανατολικές χώρες - μέλη

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ σε άσκηση  AP Photo/Mindaugas Kulbis

Η Ευρώπη διαθέτει ένα μικρό μέρος από τα συστήματα αεράμυνας που απαιτούνται για την προστασία των μελών της που βρίσκονται στα ανατολικά, σύμφωνα με τους εσωτερικούς υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Guardian: Συναγερμός στην Ευρώπη για πιθανό ρωσικό σχέδιο σαμποτάζ και εμπρησμού -Η αναφορά στην Ελλάδα


Υψηλός συναγερμός σημάνει στην Ευρώπη μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που μπορεί να συνδέονται με τη Μόσχα, σύμφωνα με ένα πολύ ανησυχητικό δημοσίευμα της Guardian.

Δυτικά όπλα κατά Ρωσίας; Η δημιουργική ασάφεια Σολτς


Όπως επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι που έχουν εντρυφήσει πλέον στη γενικόλογη γλώσσα του Γερμανού καγκελάριου, είχαν την αίσθηση μετά την δική του τοποθέτηση ότι δεν κατάλαβαν ακριβώς τι εννοούσε.