Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Την ώρα που οι σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο σχοινοβατούν… Ξαφνική ενημέρωση απο τους Φρουρούς της Επανάστασης ότι έστειλε μήνυμα συμβιβασμού στο Ιράν [videos]


Smoke rises after an Israeli air strike on Rafah, southern Gaza Strip, 30 May 2024. EPA/HAITHAM IMAD

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου πλέον όλα έχουν γίνει ένας γόρδιος δεσμός. Το Ισραήλ παρά τη διεθνή κατακραυγή συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις στη Γάζα, διακυβεύοντας ακόμη και τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, όμως, από την Τεχεράνη, υψηλόβαθμος παράγοντας των Φρουρών της Επανάστασης υποστηρίζει ότι έφτασε στο Ιράν από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου, μήνυμα συμβιβασμού.

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας

Το Ισραήλ ελέγχει πλέον το σύνολο των χερσαίων συνόρων της Γάζας αφού πήρε τον έλεγχο μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, μια κίνηση που κινδυνεύει να περιπλέξει τη σχέση του με την Αίγυπτο.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση την Τετάρτη, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απέκτησαν «επιχειρησιακό» έλεγχο στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία του ισραηλινού στρατού για τον διάδρομο μήκους 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των μοναδικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ο Χάγκαρι δεν διευκρίνισε τι περιλαμβανόταν στον «επιχειρησιακό» έλεγχο, αλλά ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος μίλησε νωρίτερα για ισραηλινές «μπότες στο έδαφος» κατά μήκος τμημάτων του διαδρόμου. Τα σύνορα με την Αίγυπτο κατά μήκος του νότιου άκρου ήταν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Γάζας που το Ισραήλ δεν είχε ελέγξει άμεσα.

«Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησίμευε ως γραμμή οξυγόνου για τη Χαμάς, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά για να μεταφέρει όπλα στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας», είπε ο Χαγκάρι, υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματα «ανακάλυψαν περίπου 20 σήραγγες» στην περιοχή.

Η Αίγυπτος απορρίπτει τους ισχυρισμούς για τα τούνελ

Το κρατικό Al-Qahera News της Αιγύπτου ανέφερε μια «αιγυπτιακή πηγή υψηλού επιπέδου» που ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τους ισχυρισμούς για τούνελ κάτω από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα ως κάλυψη για την επίθεση στη Ράφα.

«Δεν υπάρχει αλήθεια στις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για την ύπαρξη σηράγγων στα αιγυπτιακά σύνορα με τη Γάζα», είπε η πηγή στην Al-Qahera, η οποία συνδέεται με κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα και την παράταση του πολέμου για πολιτικούς σκοπούς».

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι έχει καταστρέψει εκατοντάδες διασυνοριακές σήραγγες με τη Γάζα από το 2013.

Είχαν ενημερώσει το Λευκό Οίκο

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η κατάληψη του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας είναι σχετική με την «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση όπως Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πόλη Ράφα.

«Όταν μας ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους για τη Ράφα, περιλάμβανε τη μετακίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου και έξω από την πόλη για να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς στην πόλη», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κατά μήκος των δύο πλευρών των συνόρων Ισραήλ-Αιγύπτου. Σύμφωνα με μια ειρηνευτική συμφωνία, ο καθένας επιτρέπεται να αναπτύξει μόνο έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων ή συνοριοφυλάκων στη ζώνη. Την εποχή της συμφωνίας, τα ισραηλινά στρατεύματα έλεγχαν τη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενεπλάκησαν σε διπλωματική διαμάχη μετά την κατάληψη του ισραηλινού στρατού του περάσματος της Ράφα. Η κατάληψη του διαδρόμου σηματοδοτεί ότι το Ισραήλ έχει εμβαθύνει την επίθεσή του στη νότια Γάζα και απειλεί περαιτέρω τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Την Τετάρτη, το Ισραήλ έστειλε τανκς σε επιδρομές στη Ράφα, αφού εισήλθε στην καρδιά της πόλης για πρώτη φορά την Τρίτη, παρά την εντολή του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει αμέσως την επίθεση στην πόλη.

Καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την επίθεσή του στη Ράφα, ένας κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο Καν ότι «περιμένει άλλους επτά μήνες μάχης» για να καταστραφούν οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και της μικρότερης μαχητικής ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Ο στρατός επιτυγχάνει τους στόχους του, αλλά [είπε] ότι από τις πρώτες μέρες παρουσίαζε το σχέδιό του στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς», είπε. «Έχουν ορίσει το 2024 ως έτος πολέμου».

Και 300 νεκροί Παλαιστίνιοι ένοπλοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 300 Παλαιστίνους ενόπλους κατά την διάρκεια της επιχείρησης που άρχισε στις 6 Μάιου στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ.

Ο συμβιβασμός με το Ιράν

Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στην Τεχεράνη μέσω της Αιγύπτου ότι θα «συμβιβαζόταν» στη Γάζα στην προσπάθεια να αποτρέψει ιρανική απάντηση στην επίθεση τον Απρίλιο στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία, ανέφερε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο υψηλόβαθμο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Tasnim, που επικαλείται τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών Αμιράλι Χατζιζαντέχ γνωστοποίησε ένα στοιχείο σχετικά με αυτό που όπως είπε ήταν προσπάθειες τότε του Ισραήλ να αποτρέψει μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών μετά την επίθεση στη Δαμασκό.

Στο τέλος, το Ιράν εκτόξευσε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) με εκρηκτικά και πυραύλους στο Ισραήλ στην πρώτη απευθείας επίθεσή του στο ισραηλινό έδαφος. Αυτό έγινε σε αντίποινα για αυτό που όπως είπε ήταν ένα ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

  • Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι ευθύνεται για την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι περιέγραψαν, ωστόσο, τις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν ως ένα γραφείο των Φρουρών της Επανάστασης κοντά στην πρεσβεία παρά ένα τμήμα της διπλωματικής αποστολής.

«Το Ισραήλ έστειλε μηνύματα μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου ότι θα συμβιβαστεί στον πόλεμο στη Γάζα προκειμένου να αποφύγει αντίποινα του Ιράν», είπε ο Αμιράλι Χατζιζαντέχ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με το οποίο επικοινώνησε το Reuters, δεν έδωσε αμέσως κάποιο σχόλιο.

Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα έπειτα από τη φονική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, Ο Νετανιάχου έχει πει κατ΄επανάληψη πως σκοπός είναι η εξάλειψη της Χαμάς, που έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ, και αντιστέκεται στις εκκλήσεις συμμάχων για αυτοσυγκράτηση — για παράδειγμα στην επίθεση που διεξάγει αυτή τη στιγμή στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

  • Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν ήταν προσώρας διαθέσιμοι για σχόλια.

Περιγράφοντας την ενέργεια του Ιράν, η οποία προκάλεσε μόνο ελαφρές ζημιές σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Χατζιζαντέχ δήλωσε σύμφωνα με το Tasnim: “Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο αριθμό πυραύλων και drones για να διαπεράσουμε το Iron Dome [Σιδηρούς Θόλος] του Ισραήλ, χρησιμοποιήσαμε το 20% της στρατιωτικής ικανότητάς μας στην επιχείρηση”.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είχε πει τότε πως το Ιράν είχε εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν έξω από τα σύνορα του Ισραήλ, από το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Αυτοί περιελάμβαναν τουλάχιστον 10 πυραύλους κρουζ, είπε.

Η ομοβροντία πάνω από 200 drones και πυραύλων προκάλεσε ελαφρές ζημιές σε ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση, είπε ο Χαγκάρι.

Η επίθεση στην πρεσβεία και η ιρανική απάντηση προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο για το ενδεχόμενο κρίσης εν μέσω περιφερειακών εντάσεων σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και theguardian.com 

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου