Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

« Ο Μητσοτάκης λέει ότι το σχέδιο του Αιγαίου δεν αφορά την Τουρκία»


Μάιος 29, 2024. Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιμένει στο σχέδιό του για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, παρόλο που έχουν περάσει 2 εβδομάδες από την επίσκεψή του στην Τουρκία, γράφουν σήμερα τα τουρκικά media.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση για το περιστατικό που προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας δεν έχει νόημα και είπε: «Το σχέδιο δεν αφορά την Τουρκία. Ακόμα κι αν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τα δικά της πάρκα στα χωρικά της ύδατα, αυτό δεν με αφορά».

«Υπάρχει μια ανούσια συζήτηση για αυτό το θέμα»

Σε δήλωσή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης είπε:

«Δημιουργούμε αυτά τα θαλάσσια πάρκα στα δικά μας χωρικά ύδατα. Υπάρχει μια ανούσια συζήτηση για αυτό το θέμα. Το σχέδιο δεν αφορά την Τουρκία. Ακόμα κι αν η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει δικά της πάρκα στα δικά της χωρικά ύδατα, αυτό δεν με αφορά», όπως είπε.

«Είπα επίσης στον Ερντογάν ότι τα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο υπόκειται στη Λωζάνη»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας και είπε: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο για την Ελλάδα. Είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι τα θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο υπόκεινται στη Συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε μια δύσκολη σχέση, αλλά βρήκαμε έναν τρόπο ειλικρινούς επικοινωνίας».

Γιατί όλα αυτά;

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική διοίκηση, η οποία είχε προαναγγείλει ότι θα ιδρύσει δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα σε ανακοίνωσή της ανέφερε με ημερομηνία 9 Απριλίου:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα και αυτή τη φορά.

«Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί προβλήματα και ζητήματα του Αιγαίου που σχετίζονται με το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου