Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν τον φόρο τιμής του ΟΗΕ στον ηγέτη του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι


Οι ΗΠΑ θα μποϊκοτάρουν τον φόρο τιμής του ΟΗΕ στον ηγέτη του Ιράν που σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μποϊκοτάρουν τον φόρο τιμής των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη στον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συντριβή ελικοπτέρου, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με 193 μέλη συνέρχεται παραδοσιακά για να αποτίσει φόρο τιμής σε οποιονδήποτε παγκόσμιο ηγέτη που ήταν εν ενεργεία αρχηγός κράτους τη στιγμή του θανάτου του. Στο αφιέρωμα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τον Ραΐσι.
«Δεν θα παρευρεθούμε σε αυτή την εκδήλωση με καμία ιδιότητα», δήλωσε στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν.
Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Ραΐσι, ένας σκληροπυρηνικός που είχε θεωρηθεί ως πιθανός διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε όταν το ελικόπτερο του κατέπεσε κάτω από κακές καιρικές συνθήκες σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Μαΐου.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να στέκονται στο πλευρό του λαού του Ιράν, όχι να μνημονεύουν τον επί δεκαετίες καταπιεστή του», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Ο Ραΐσι συμμετείχε σε πολλές, φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών δολοφονιών χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988».
«Ορισμένες από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί, ειδικά κατά των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράν, έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του», είπε ο αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου