Επιστολή πρόσκληση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον να τερματίσει την «τιμωρητική και άδικη απαγόρευση» του Ηνωμένου Βασιλείου στις απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα στην Κύπρο  απέστειλε ομάδα 50 Βρετανών πολιτικών.  

Η επιστολή όπως αποκαλύπτει η Independent είχε μεταξύ άλλων την υποστήριξη του Τζακ Στρο των Εργατικών και του σερ Ιέιν Ντάνκαν Σμιθ των Τόρις.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς το διαιρεμένο νησί της Κύπρου πρόκειται να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την κρίση που το είδε να χωρίζεται σε αντίπαλα μέρη και δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Αν και η πρωτοβουλία είναι πολύ αργά για να επηρεάσει την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική που δεν επιτρέπει πτήσεις ή αναγνωρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην ΤΔΒΚ, βουλευτές, πρώην βουλευτές και ομότιμοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει έναυσμα για όποιον κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ως υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, ο Τζακ Στρο επέβλεψε τις αποτυχημένες συνομιλίες για το Σχέδιο Ανάν το 2004, το οποίο θα επανένωνε το νησί, αλλά απέτυχε παρά την υπερψήφιση του βορρά, επειδή οι Ελληνοκύπριοι στο νότο απέρριψαν τις προτάσεις σε δημοψήφισμα.

Έχει μιλήσει για τη λύπη του που το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ μια εβδομάδα αργότερα, ενώ το Σχέδιο Ανάν ήταν προϋπόθεση για την είσοδο.

Οι πρώην και νυν βουλευτές έγραψαν στον Λόρδο Κάμερον, τον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση της ΤΔΒΚ και ζητώντας «την έναρξη απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ερκάν - το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο νησί της Κύπρου».

Θέλουν από τον υπουργό Εξωτερικών να τερματίσει «μία από τις πιο περιοριστικές πολιτικές οποιασδήποτε χώρας στην Ευρώπη όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια προς το Ερκάν».

Επισημαίνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει πτήσεις προς κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, όπως το Κοσσυφοπέδιο, και προς χώρες που δεν αναγνωρίζει, όπως η Ταϊβάν. Το ερώτημα είναι «γιατί όχι στη βόρεια Κύπρο;».

Ισχυρίζονται ότι τα αεροπορικά ταξίδια προς την ΤΔΒΚ δεν αποτελούν κίνδυνο και ότι δεν υπάρχει ιστορικό κακής ασφάλειας. Ισχυρίζονται ότι το αεροδρόμιο Ερτζάν τηρεί τα διεθνή πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας και φιλοξενεί με ασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο.

Αλλά οι βουλευτές από όλα τα κόμματα έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να μην συνεργάζεται με την ΤΔΒΚ, «θα διακινδυνεύσει να αφήσει χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν να το πράξουν αντ' αυτού - αμφισβητώντας θεμελιωδώς το στρατηγικό στήριγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανατολική Μεσόγειο».

Η επιστολή ακολουθεί έκκληση για δράση από την 300.000 ατόμων ισχυρή τουρκοκυπριακή διασπορά και έρχεται καθώς έχουν ανακοινωθεί νέες γενικές εκλογές. Οι Τουρκοκύπριοι, οι φίλοι και οι οικογένειές τους, θα ασκήσουν επίσης πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα άλλα μεγάλα κόμματα να δεσμευτούν για τον τερματισμό αυτής της άδικης κατάστασης. Στην εκστρατεία πρωτοστατεί ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έχει επίσης ηγηθεί των εκκλήσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τσετ Ραμαντάν, ιδρυτής της οργάνωσης Freedom and Fairness for northern Cyprus, δήλωσε: «Είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει την οπισθοδρομική απαγόρευση των πτήσεων προς την ΤΔΒΚ. Αυτό είναι κάτι που είχε υποσχεθεί πριν από 20 χρόνια και δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί».

«Περίπου 300.000 Τουρκοκύπριοι ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 15.000 Βρετανοί ομογενείς ζουν στη Βόρεια Κύπρο. Οι επαχθείς και αχρείαστοι κανόνες για τις πτήσεις δημιουργούν μόνο ένα σκληρό βάρος για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους ή να πάνε διακοπές.


Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων και θα επαναλάβουμε αυτή την έκκληση σε όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», τονίζει.

Η ενέργεια αυτή είναι βέβαιο πως θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση από την κυπριακή κυβέρνηση στο νότιο τμήμα του νησιού που είναι το αναγνωρισμένο κράτος και θα μπορούσε να απειλήσει επιπτώσεις στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr