Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Καταιγίδα… λαίλαπας από το Πολεμικό Ναυτικό

Επί δύο εβδομάδες, το Πολεμικό Ναυτικό βγάζει απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο όλον τον Στόλο, στο πλαίσιο των δύο διαδοχικών ασκήσεων «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» και «ΛΑΙΛΑΨ».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο να προοιωνίζουν το δεύτερο στη σειρά ήσυχο καλοκαίρι, ωστόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να βρίσκονται σε εγρήγορση, με το Πολεμικό Ναυτικό να πραγματοποιεί διπλή άσκηση, την ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ και την ΛΑΙΛΑΨ.

Η διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ», στην οποία το Πολεμικό Ναυτικό έχει το πρόσταγμα, αναμένεται να ξεσπάσει απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Στόλο να συνεργάζεται με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, το διάστημα 2 με 7 Ιουνίου. Και αμέσως μετά, το αργά το βράδυ της 9ης Ιουνίου, μετά το πέρας των ευρωεκλογών, μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ΛΑΙΛΑΨ.

Σκοπός της Άσκησης, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια είναι η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και η μεγιστοποίηση της διακλαδικής συνεργασίας και συνέργειας, μέσω της εκτέλεσης ρεαλιστικών σεναρίων αυξημένης δυσκολίας που αφορούν στο σύνολο των μορφών πολέμου.

Άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Αναμένεται να περιλαμβάνει Ειδικές Επιχειρήσεις, Ναρκοπόλεμο, Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο, Αεροπορικές Επιχειρήσεις, καθώς και αντικείμενα συνεργασίας με μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).

Στην Άσκηση η οποία είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) έχει προγραμματιστεί να συμμετέχουν μονάδες των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ).

Το Αιγαίο αναμένεται να σειστεί επί δύο εβδομάδες απ’ άκρη σ’ άκρη στο πλαίσιο και της άσκησης ΛΑΙΛΑΨ, από τους «αστακούς του Αιγαίου» όπως αποκαλούνται οι πυραυλάκατοι κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ», τρεις φρεγάτες, τα «αόρατα» υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», τις «σαΐτες» MARK V των ομάδων ανορθόδοξου πολέμου και στελέχη των «Σκιών του Αιγαίου», της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά σκοποσήμου και κατά βραχονησίδας, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολή τορπίλης γυμνασίων από υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας και από Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) κατά υποβρυχίου, αντικείμενα επιχειρησιακής αξιοποίησης Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V, σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε αντιμετώπιση όλων των ειδών των απειλών καθώς και δοκιμές τακτικών και μέσων αντιμετώπισης εχθρικών UAV.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιθεωρήσει στον Στόλο εν πλω σε φρεγάτα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν αυτό θα γίνει στον Φαληρικό Όρμο στο πλαίσιο επιστροφής όλων των μονάδων ή κατά τη λήξη της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.

 ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου