Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Β’ Βαλκανικός Πόλεμος

Ένοπλη σύγκρουση, που διεξήχθη από τις 16 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου του 1913 (28 Ιουλίου η τυπική λήξη της με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου) κατά κύριο λόγο στα εδάφη της απελευθερωμένης από του Οθωμανούς Μακεδονίας, μεταξύ των πρώην συμμάχων του Α' Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912 - 30 Μαΐου 1913). Αντιμέτωποι τέθηκαν από την μία πλευρά η Βουλγαρία και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, η Σερβία και το Μαυροβούνιο. Κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν η Ρουμανία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος χαρακτηρίσθηκε από την ταχύτητα διεξαγωγής του και τη σκληρότητα των μαχών του.

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν. «Είναι ατζαμής.Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο»

Οργισμένη απάντηση στον Γάλλο ομόλογο του για την στήριξη που παρείχε στην Λευκωσία – Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι S 400 θα φτάσουν στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο
«Η Γαλλία με ποιο δικαίωμα μιλάει για Ανατολική Μεσόγειο; Ο Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν ξέρει. Εμείς έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο και δεν υποχωρούμε», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι S 400 θα φτάσουν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ:ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ; ΘΑ ΓΛΕΙΦΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΣΑΣ

«Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εξαγωγείς.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «όσοι βλέπουν ως κάτι απλό τις εργασίες που κάνουμε για έρευνες πετρελαίου και αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, τότε σημαίνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτα για το θέμα αυτό. Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί».

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα.
Η συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ως θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αξιολόγηση της κατάστασης και το συντονισμό των ενεργειών, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας θα εξετάσει και θα αξιολογήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις στην κυπρακή ΑΟΖ.

Ανθεκτικές πολιτικές αποφάσεις

Του Νίκου Λυγερού

Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση αλλά και να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει με το Σκοπιανό, πρέπει πρώτα να απελευθερωθούμε από τον ζυγό της. Η αρχή έγινε με τις ευρωεκλογές οι οποίες ενισχύθηκαν με τα αποτελέσματα των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Αν δεν είχαμε αυτόν τον συνδυασμό των τριών αποτελεσμάτων δεν θα ήμασταν τώρα σε προεκλογική περίοδο για τις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια από όλα τα σενάρια που παίζονταν θεωρητικά, το μόνο που είχε τη δυνατότητα να αλλάξει την πραγματικότητα,

Η 7 Ιουλίου ως εθνική απελευθέρωση - Καταπολέμηση του γλοιοσπόριου με ζεόλιθο

Η 7 Ιουλίου ως εθνική απελευθέρωση
Του Νίκου Λυγερού

Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πρακτικά η απελευθέρωση από βάρβαρο ζυγό. Ποτέ πριν δεν είχε ζήσει τέτοια στοιχεία βαρβαρότητας και τώρα συνειδητοποιεί ότι χάρη στις εκλογές μπορεί να ζήσει την ελευθερία με έμπρακτο τρόπο. Ουσιαστικά μετά από όσα έζησε ο ελληνικός λαός βλέπει την 7 Ιουλίου ως εθνική απελευθέρωση. Διότι μετά την μεταπολίτευση είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται τόσο σημαντικό αγώνας για το μέλλον της Ελλάδας. Έχουμε χρόνια που ζούμε μια καταπιεστική

ΑΟΖ και Σκοπιανό - Επαναδιαπραγμάτευση και ακύρωση

ΑΟΖ και Σκοπιανό
Του Νίκου Λυγερού

Πολλοί προσπάθησαν να μας πείσουν ότι έπρεπε να αποδεχθούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης για το Σκοπιανό επειδή δεχόμασταν οικονομικές πιέσεις. Μετά μάθαμε ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία χωρίς καμία πίεση και ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει κι ένα άλλο επιχείρημα που αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ. Διότι όταν έχουμε ήδη κάνει συμφωνίες για τα θαλάσσια