Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Αρχαίο Δίον: Αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου της πόλης


Στο Δίον, τον πασίγνωστο αρχαιολογικό χώρο της Πιερίας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας, αλλά και πλήθους επισκεπτών που έρχονται από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μπορεί να θαυμάσει κανείς αρχαιότητες μοναδικές και ξεχωριστές που εντυπωσιάζουν.

Ο χώρος βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και καλύπτει έκταση 1500 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει την αρχαία οχυρωμένη πόλη και την περιοχή των ιερών. Πρόκειται για έναν τόπο πανάρχαιας λατρείας του Ολυμπίου Διός και υπήρξε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο του μακεδονικού βασιλείου, ενώ τον 1ο αι. π.Χ. ιδρύθηκε εκεί ρωμαϊκή αποικία που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στους αυτοκρατορικούς χρόνους και την ύστερη αρχαιότητα.

Καλάβρυτα, 21 Μαρτίου 1821: Η αρχή της Επανάστασης


Η απελευθέρωση των Καλαβρύτων από 600 Έλληνες οπλαρχηγούς και η κήρυξη της επανάστασης.

Στο Σίδνεϊ ξεφάντωσαν ποντιακά τη Μεγάλη Αποκριά


Η πίστα δεν άδειασε από κόσμο στη διάρκεια του χορού (φωτ.: facebook/Panagia Soumela Sydney)

Τα μέλη του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

Κόμπος για «Αμάλθεια»: Να μεγιστοποιηθεί η ροή μέχρι την κατασκευή της προβλήτας


Ο σκοπός είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη συνάντησης την Πέμπτη, ανώτερων αξιωματούχων από 36 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα. Μεταξύ άλλων συζητείται η δημιουργία ταμείου «Αμάλθεια».

Ν. Χριστοδουλίδης: Ναι στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά μόνο μέσα από συγκεκριμένη πρόοδο στο Κυπριακό


Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «για να συζητήσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης κάποιων συμπερασμάτων που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ροζάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο


«Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

Έλα μωρέ… για τις εκλογές το κάνει ο Ερντογάν! Οι συνήθεις απολογητές της Τουρκίας


Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έχει θέσεις και τις εκφράζει, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και προς την ορθή κατεύθυνση. Μερικές φορές εκφράζει μεγαλοφώνως τις επιθυμίες της, άλλες φορές η ανάλυση της είναι απλά λάθος. 

Τι κρύβει ο «σεβντάς» του Ερντογάν για την Κύπρο


Νίκος Μελέτης

Ο Τ. Ερντογάν όσο περνούν τα χρόνια στην εξουσία μαθαίνει. Και με την ωριμότητα ενός ηγέτη που κυβερνά τη χώρα του 22 χρόνια και έχει πλέον άμεση εμπλοκή σε διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις, μπορεί να μιλήσει πια τη γλώσσα της αλήθειας για το Κυπριακό.

«Χαρούμενη Ειρήνη» η εισβολή στην Κύπρο για τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Βλέπουμε σκηνές στη Γάζα που ραγίζουν τις καρδιές όλων μας. Πιστεύω ότι, βλέποντας όλα αυτά, όλοι εκτιμούμε για άλλη μια φορά τη σημασία που είχε η Ειρηνευτική Επιχείρηση»

Εορτασμός Επετείου 25ης Μαρτίου, επίσκεψη Κοινού σε Πολεμικά Πλοία


Από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο εορτασμού της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821, η Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, το Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΔΑΝΙΟΛΟΣ θα καταπλεύσουν στον λιμένα του Πειραιά (Ο.Λ.Π.), προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία επίσκεψης στο κοινό.

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»: Εγκαταστάθηκε εξοπλισμός τηλεϊατρικής για την περίθαλψη του πληρώματος


Άμεση ήταν η ανταπόκριση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη σε σχετικό αίτημα για δανεισμό εξοπλισμού Τηλεϊατρικής για την φρεγάτα «ΥΔΡΑ», του Τμήματος Πληροφορικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών προς το Υπουργείο Υγείας.

Donkey’ class, ο όνος εξ Αμερικής Οι φρεγάτες - «αλουμινότρατες»


‘Donkey’ class, ο όνος εξ Αμερικής

Οι φρεγάτες - «αλουμινότρατες»

Μετά τα ΜΗ-60 Romeo θα «κοιτάξουμε τη λύση» των παράκτιων περιπολικών LCS είπε ο πρωθυπουργός στη βάση ελικοπτέρων του Ναυτικού: Η εξίσωση που καλείται να λύσει το ναυτικό επιτελείο


Μεγάλη είναι η εξίσωση που καλείται να λύσει το ναυτικό επιτελείο, η οποία αφορά την ενίσχυση του στόλου με κύριες μονάδες επιφανείας. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ναυτικό οχηρό Κοτρωνίου στον Μαραθώνα, στην φωλιά των ελικοπτέρων του στόλου, έφερε μια ακόμη είδηση για το πολεμικό ναυτικό. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την επόμενη κίνηση που αφορά τα πολεμικά πλοία.

Πολεμική Αεροπορία: Επιτελούς αποκτά 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515

Γιάννης Νικήτας

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». 

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κόμβος τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου - Τι είπε σε καναδική εφημερίδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI

H συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Καναδά, τις επόμενες ημέρες, και όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μεγάλη καναδική εφημερίδα The Globe and Mail «πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα»

Ινδικά σχέδια για την Θράκη – Τι συζητούν Αθήνα και Νέο Δελχί στο παρασκήνιο


Δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Ζελένσκι: Επιτάχυνση εφαρμογής της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΕΡΑ / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Σε ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επεσήμανε πως μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών και την αμυντική συνεργασία ΕλλάδαςΟυκρανίας, τονίζοντας επίσης πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις εργασίες για τη διμερή συμφωνία ασφάλειας.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης (video)


Την έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ποιες χώρες είναι υπέρ του ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση και ποιες όχι


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Συνόδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ανέφερε την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ 

Ιρλανδία: Ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Λίο Βαράντκαρ; Αυτά είναι τα φαβορί


Μετά την ανακοίνωση του Λίο Βαράντκαρ να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Ιρλανδίας τα μάτια τώρα στρέφονται στον διάδοχό του.

Λονδίνο: Καθυστερούν οι απελάσεις προσφύγων στη Ρουάντα


Ήττα για τον Ρίσι Σούνακ ή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με το βλέμμα του στις εκλογές; Το πλάνο της κυβέρνησης να προγραμματίσει την πρώτη πτήση απέλασης μέχρι την άνοιξη, απομακρύνεται.

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βελγίου και Τουρκίας για ένα... δείπνο - Τι εκνεύρισε την Άγκυρα

Για διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βελγίου και Τουρκίας κάνουν λόγο τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεύρυνση της συνεργασίας Ισπανίας-Τουρκίας στη συνάντηση Φιντάν με Αλμπάρες: Τελωνειακή Ένωση, χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, εμπορικά προνόμια και άμυνα


Spanish Foreign Minister Jose Manuel Albares Bueno (L) and Turkish Foreign Minister Hakan Fidan attend a press conference after their meeting in Ankara, Turkey, 20 March 2024. EPA/NECATI SAVAS

Ο υπουργός Εξωτερικών της της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Τουρκία και Ιράκ θα δημιουργήσουν κοινό κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για αποστολές κατά του PKK


Η Τουρκία πρότεινε στο Ιράκ να δημιουργήσουν ένα «κοινό κέντρο επιχειρήσεων» για να πολεμήσουν το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η Βαγδάτη απάντησε «θετικά» σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Επιστροφή» και των Σομαλών πειρατών προκαλεί «νευρική κρίση» στην παγκόσμια ναυτιλία


Καθώς η προσοχή της παγκόσμιας ναυτιλίας και της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στην απειλή των Χούθι, αναβιώνει το πρόβλημα της πειρατίας των Σομαλών που είχε τεθεί υπο έλεγχο

ΗΠΑ σε Ισραήλ: Βρείτε εναλλακτική για να αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα


Οαμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ο τρίτος κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποφευχθεί η εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, μετά τον βίαιο εκτοπισμό τους από άλλες περιοχές του θυλάκου εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από 1800 χιλιόμετρα

 

Μάρτιος 20, 2024. Ελλάδα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη από απόσταση 1800 χιλιομέτρων έπληξε την ισραηλινή επικράτεια.

Συμφωνία Κίνας-Ρωσίας με Χούθι για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα


Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούθι σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Aυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

WSJ: Γιατί η Ρωσία θα αναγεννηθεί αμυντικά πιο γρήγορα από το ΝΑΤΟ όταν λήξει ο πόλεμος

Ρώσοι στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Ρωσία θα μπορεί να ανασυγκροτηθεί αμυντικά πιο γρήγορα από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία υποστηρίζει η Wall Street Journal και εξηγεί τους λόγους.

Η Κούβα στο χείλος της κατάρρευσης


Του Juan Pablo Spinetto

Σχεδόν απαρατήρητη εν μέσω των διάφορων δραμάτων και κρίσεων που πλήττουν τη Λατινική Αμερική κάθε εβδομάδα, τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της Κούβας ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη βοήθεια για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης έλλειψης τροφίμων.